Runcsor :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Runcșor
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Runcșor
Comună:Gurasada
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 1
Cod poștal:337254
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.comunaGurasada.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în secolul XVII.
Runcsor ar fi insemnand un loc-mai mic- din padure, unde copacii au fost taiati. In conscriptia de la 1750, unde este pomenit pentru prima data satul in documente i se zicea chiar "Runksor Mika", semn ca padurea ar fi fost defrisata pe o suprafata mica. Chiar si acum , in al XXI-lea veac ajungi cu greu in mica asezare dintre munceii ce strajuiesc valea Muresului, doar un drum fosretier nu prea umblat duce din satul vecini Vica, spre Runcsor.
Pe o colina, strajuita de pomi fructiferi, lacasul cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", dainuie, cu certitudine, din sec. al XVII-lea (I. Cristache-Panait, op. Cit. , p. 137) .
Alcatuiti din stejari taiati din "runcsor" peretii descriu planul navei dreptunghiulare, cu altarul si pronaosul poligonale, cu trei laturi, in continuarea nevei. Turnul-clopotnita, inalt si suplu, cu foisorul inchis si captusit cu sita, dupa o ultima reparatie de prin anul 2000, cu coiful ascutit, invelit si el in sita, se ridica deasupra pronaosului.
Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea biserica a fost pictata, dupa cum se poate citi din pisania ramasa, de catre cunoscutul zugrav de biserici, popa Ioan din Deva. In ciuda trecerii vremii, a ploilor si zapezii patrunse prin invelitoara, nereparata intotdeauna la timp, pictura lacasului s-a pastrat surprinzator de bine.
Crasnicul bisericii a inlocuit invelitoare de sita prin anul, 2000, solutia aleasa fiind cea la indemana sa, folosind in loc de sita traditionala un fel de "sita" taiata la circular, rezolvand astfel, pentru o vreme, problema repararii acoperisului.
Valoarea deosebita a monumentului merita insa o restaurare temeinica si stiintifica.
Cod Monument:HD-m-A-03438
Nr. vizualizări:3975
Data ultimei vizualizări:2021-05-12 09:42:23
Data ultimei actualizări:2019-01-15 10:06:37
Data încărcării pe sit:2006-07-01 18:58:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-15
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 134

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș