Sacueni :: Biserica Nasterea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Domnului
Săcueni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Săcueni
Comună:Gura Ocniței
Județ:Dâmbovița
Cod poștal:137243
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro, www.guraOcnitei.ro, www.cjD.ro, www.prefecturaDambovita.ro
Hram:Nașterea Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Din ansamblul monahal de la Sacuieni, nu ni s-a mai pastrat decat biserica. Acest lacas de cult a fost ridicat de marele postelnic Neagoe Sacuianu, fost mare dregator in scaunul domnesc de la Targoviste, intre anii 1654-1657. Neagoe, alaturi de ceilalti ctitori, sunt pictati in fresca, pe pe peretele vestic al bisericii.
In clipa zidirii bisericii, aceasta a avut decat o singura turla, si aceasta de zid, care s-a daramat in anul 1721, ca urmare a unui cutremur. Bisericii i s-a refacut atunci turla, de asta data din lemn, iar in anul 1876 aceasta a fost tencuita.
Alte informații:Arhitectura bisericii din Sacuieni este caracteristica epocii domnitorului Matei Basarab, fiind inspirata de stilul si proiectul Bisericii Sfintii Imparati, din orasul Targoviste, care a fost zidita mai inaintea acesteia, la anul 1650.
Planul bisericii din Sacuieni este dreptunghiular, cu absida decrosata, cu contraforturi, fatade decorate cu un brau median, registrul inferior cu arcade geminate si registrul superior modificat. De asemenea, locasul mai prezinta boltiri si turle de data recenta. O arhitectura deosebita se observa la abside laterale ale pronaosului si la contraforturile de pe colturi, langa abside.
Pictura murala interioara, in fresca, este de o deosebita valoare, fiind realizata in anul 1667, de catre zugravii Mihail Monahul si Ianache. Pictura din Sacuieni impresioneaza in primul rand prin monumentalitate, prin metoda organizarii compozitiilor si prin selectia culorilor. Printre scenele cele mai cunoscute, aici se mai afla si unele scene mai rare, precum: Deisis - Rugaciunea, in varianta regala, intalnita si la Biserica din Patrauti.
Cod Monument:DB-II-m-A-17693
Nr. vizualizări:3427
Data ultimei vizualizări:2022-08-16 20:18:31
Data ultimei actualizări:2006-07-02 17:03:24
Data încărcării pe sit:2006-07-02 17:03:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-27
Contor: 64

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro