Calarasi :: Biserica Sf. Cuv. Parascheva Salciva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Cuv. Parascheva Salciva
Călărași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Călărași
Județ:Călărași
Adresa:strada Mușețelului
Cod poștal:910154
Persoană de contact :Preot Băștean Sorin
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaCalarasi.ro, www.Calarasi.ro, www.prefecturaCalarasi.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica a fost înaltata în pragul sec. XIX, informatii pretioase, legate de acest eveniment, desprinzându-se dintr-o condica anume. Cea mai timpurie cheltuiala înscrisa este din 1799, pentru "cuie la biserica cea noua". reiese ca edificiul era aproape gata atunci mai dainuind si ctitoria cea veche, în vatra parasita a satului, pe un dâmb caruia i-a dat nume. Anul savârsirii constructiei a fost sapat desigur, în pragul de ssu al vreunei intrari, modificate ulterior. Peretii, de proportii monumnetale, înfatiseaza un plan dreptunghiular, cu absida altarului, nedecrosata, poligonala cu 5 laturi. Turnul pentru clopote, de peste pronaos, are un acoperis cu forme volumetrice baroce, caruia înlocuirea sitei prin tabla i-a rapit tot farmecul.
Impresionantul ansamblu de pictura murala, o adevarata biblie în imagini, pisaniile si stirile din mentionata condica, îi întregesc istoria. Iconografia altarului grupeaza temele "Is. Pâinea vietii", " Viziunea Patriarhului Petru", "Sf. Ierarhi", "Cel vechi de zile", "Preamarirea Fecioarei".
Dupa cum a rezultat din condica de cheltuieli, vastul santier de la Salciva a durat 6 ani (1807-1812) , zugraful primind 118 florinti si slanina ce costase 5 florinti. pentru aceeasi vreme s-a pastrat stirea ca un pret asemanator a primit zugravul Hodor Teodor din Viseu, pentru împodobirea bisericii maramuresene din Nanesti.
Cu un deceniu în urma, monumentul de la Salciva a fost restaurat, îmvelitoarea de sita cu pante abrupte si streasini largi, asigurând integritatea pretiosului vesmânt pictat.
Mutată în 2012 în municipiul Călărași.
Alte informații:Pereții, de proporții monumentale, înfățișeaza un plan dreptunghiular, cu absida altarului nedecroșată, poligonală, cu 5 laturi. Turnul pentru clopote, de peste pronaos, are un acoperiș cu forme volumetrice baroce.
În interiorul bisericii de lemn din Sălciva îngerii plâng, nu datorită unei revelații divine, ci din cauza stării de degradare avansate a acoperișului. Prin dranița mâncată de vreme plouă și ninge peste obrajii fragili ai chipurilor de icoane. Ansamblul de pictură murală interioară este impresionant, o adevarată biblie în imagini, desfășurată larg în scene și medalioane peste pereții verticali și peste întreaga boltă a naosului, a altarului și în tinda femeilor. Datorită acestei picturi de mare valoare artistică și istorică biserica este clasată între monumentele de patrimoniu de importanță națională.
Zugravii și comandatarii picturii murale sunt surprinși în două pisanii scrise cu penelul. Pisania din stânga altarului, la proscomidie, ne transmite următoarele: „Această sfântă biserică sau zugrăvit de mâna mea Nicolae Bădău din Lupșa Mare în zilele [pre î]nălțatului împăratului nostru Franțișcuș, și sa gătat la anul 1811 luna iulie. ”[2] A doua pisanie se află în naos, peste intrarea sudică, și a fost scrisă spre cinstirea întregii comunități: „Această sf[â]ntă biserică sau zugrăvit cu ajutorul lui D[u]mnezeu la anul 1811 cu cheltuiala a tot satul Sălciva, fiind parocu Ion Gheorghe . . . stăpia Gligore Samsen Las și învățătoriu Cost[an]di[n] Popovici, giurat Cetină Ghiorghie, bumeț Cetină Lazăr, Hodor Iancu, Popă Ianăș, boldicier Urs On. . . . . Filip, Chitor Pascu, Chitor Carpăn, Drăgan Alicsandru și sau gătat în luna lui iulie în 26 . . . în zile[le] prea luminatului împăratului nostru Franțișcuș sfârșit și lui Dumnezeu laudă, Nicolae Pătruț. ”[3]
După cum a rezultat din condica de cheltuieli, vastul șantier de la Sălciva a durat 6 ani (1807-1812) , zugravul primind 118 florinți și slănina ce costase 5 florinți. Iconografia altarului grupeaza temele "Isus Pâinea vieții", " Viziunea Patriarhului Petru", "Sfinții Ierarhi", "Cel vechi de zile", "Preamărirea Fecioarei". [4]În interiorul bisericii de lemn din Sălciva îngerii plâng, nu datorită unei revelații divine, ci din cauza stării de degradare avansate a acoperișului. Prin dranița mâncată de vreme plouă și ninge peste obrajii fragili ai chipurilor de icoane. Ansamblul de pictură murală interioară este impresionant, o adevarată biblie în imagini, desfășurată larg în scene și medalioane peste pereții verticali și peste întreaga boltă a naosului, a altarului și în tinda femeilor. Datorită acestei picturi de mare valoare artistică și istorică biserica este clasată între monumentele de patrimoniu de importanță națională.
Zugravii și comandatarii picturii murale sunt surprinși în două pisanii scrise cu penelul. Pisania din stânga altarului, la proscomidie, ne transmite următoarele: „Această sfântă biserică sau zugrăvit de mâna mea Nicolae Bădău din Lupșa Mare în zilele [pre î]nălțatului împăratului nostru Franțișcuș, și sa gătat la anul 1811 luna iulie. ” A doua pisanie se află în naos, peste intrarea sudică, și a fost scrisă spre cinstirea întregii comunități: „Această sf[â]ntă biserică sau zugrăvit cu ajutorul lui D[u]mnezeu la anul 1811 cu cheltuiala a tot satul Sălciva, fiind parocu Ion Gheorghe . . . stăpia Gligore Samsen Las și învățătoriu Cost[an]di[n] Popovici, giurat Cetină Ghiorghie, bumeț Cetină Lazăr, Hodor Iancu, Popă Ianăș, boldicier Urs On. . . . . Filip, Chitor Pascu, Chitor Carpăn, Drăgan Alicsandru și sau gătat în luna lui iulie în 26 . . . în zile[le] prea luminatului împăratului nostru Franțișcuș sfârșit și lui Dumnezeu laudă, Nicolae Pătruț. ”
După cum a rezultat din condica de cheltuieli, vastul șantier de la Sălciva a durat 6 ani (1807-1812) , zugravul primind 118 florinți și slănina ce costase 5 florinți. Iconografia altarului grupeaza temele "Isus Pâinea vieții", " Viziunea Patriarhului Petru", "Sfinții Ierarhi", "Cel vechi de zile", "Preamărirea Fecioarei".
Cod Monument:HD-II-m-A-06104
Știri despre biserică:

»  Biserica din Sălciva, județul Hunedoara – Un monument istoric salvat de la dispariție (2011-02-28)

 Închide 

Biserica din Sălciva, județul Hunedoara – Un monument istoric salvat de la dispariție

[2011-02-28]
Biserica de lemn cu hramul 'Sfânta Cuvioasă Parascheva' din localitatea Sălciva, județul Hunedoara, monument istoric din anul 1799, va fi relocată, restaurată și reasamblată pe un nou amplasament, situat în municipiul Călărași, pe strada Mușețelului, în zona 2 Moldoveni, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Biserica de la Sălciva este prima din seria monumentelor istorice care au beneficiat de sprijin financiar pentru intervenția de primă necesitate, prin proiectul '60 de Biserici de lemn. Gorj, Vâlcea, Sibiu, Hunedoara', inițiat în mai 2009 de către Ordinul Arhitecților din România și Fundația DALA, având ca scop restaurarea și reintegrarea monumentelor în viața comunităților locale. După ce a fost prezentată și promovată în cadrul unui circuit expozițional național, biserica din Sălciva a ajuns în atenția autorităților locale din Călărași și a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, prin intermediul unei expoziții-atelier, găzduită în primăvara anului trecut de Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. 'Intenția tuturor celor implicați, de a salva de la dispariție biserica de lemn din Sălciva, a fost salutată și a primit binecuvântare de la ierarhul nostru, care se implică în mod direct pentru reușita acestui demers istoric. Dintre multele obiective despre care s-a vorbit la vernisajul expoziției '60 de Biserici de lemn', atenția noastră s-a concentrat pe acest edificiu al spiritualității ortodoxe. Am fost încurajați de cuvântul de învățătură al Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, prezent la eveniment, care a accentuat necesitatea salvării acestor bijuterii ale spiritualității poporului nostru, care nicidecum nu trebuie transformate în muzee, ca în Occident, și ca ele să fie redate și reintegrate în circuitul eclesial', ne-a declarat părintele Manuel Rusu, consilier cultural al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.
Lucrările vor demara în primăvara anului viitor
Expoziția de la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia a fost un bun prilej pentru cunoașterea acestor monumente ale peisajului cultural al României, reușind să-i sensibilizeze și să-i mobilizeze totodată pe reprezentanții autorităților locale și ai episcopiei, astfel încât demersurile pentru finalizarea proiectului de restaurare și reamplasare a bisericii din Sălciva sunt acum în plină desfășurare. 'Toate acestea nu s-ar fi putut materializa fără ajutorul constant al domnului Nicolae Dragu, primarul municipiului Călărași și al Consiliului local al municipiului nostru. Actualmente, părintele paroh Paul Tudorache, alături de domnul Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia, a obținut avizul din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, după ce, deja, Parohia Sălciva, dar și primăria localității menționate și-au dat acordul pentru strămutarea monumentului istoric de categoria A. Urmează ca, în scurt timp, toate aceste eforturi să se concretizeze în restaurarea acesteia, pe noul amplasament, situat în municipiul Călărași, pe strada Mușețelului, în zona 2 Moldoveni. La restaurarea acestui monument eclesial va participa o echipă de specialiști și experți atestați de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Se preconizează că în primăvara anului viitor vor demara lucrările de dezasamblare, transportare, restaurare și reasamblare a tuturor pieselor ce compun sfântul lăcaș', ne-a mai spus părintele consilier Manuel Rusu.
Unul dintre cele mai ample lăcașuri de cult din lemn ridicate în Transilvania
Biserica din Sălciva este unul dintre cele mai ample lăcașuri de cult din lemn ridicate în regiune și în Transilvania, distingându-se prin pictura murală de factură bizantină cu influențe baroce, nelipsită de aspecte care oglindesc realitățile locale, motive pentru care a fost inclusă pe noua listă a monumentelor istorice. Cercetarea și documentarea fotografică pentru biserica de lemn a început în 2007, Sălciva fiind prima din lotul Hunedoara. Degradarea monumentului, în perioada 2007-2009, a fost aproape fatală. Câteva goluri minore în învelitoarea de șiță a acoperișului au evoluat dramatic până în 2009. O parte a elementelor de boltire s-au prăbușit și aproape toată pictura de pe latura sudică a naosului a dispărut. Starea în care a ajuns biserica din Sălciva este cauzată de construirea, în anul 1997, în imediata vecinătate, a unei biserici de zid, dar în special de lipsa fondurilor necesare administrării și conservării sfântului lăcaș, cu care se confruntă primăria localității. Astfel, restaurarea bisericii și relocarea ei în Călărași vor constitui salvarea și, în același timp, redarea ei uzului liturgic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4024, Ultimul acces: 2020-09-28 02:22:40


Nr. vizualizări:3931
Data ultimei vizualizări:2020-09-28 02:22:41
Data actualizare:2019-01-16 09:59:46
Data încărcării:2006-07-02 14:22:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:30
Fotografi:Țetcu Mircea Rareș: 20, Alexandru Baboș: 7, Voluntar: 2, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-12-04
Contor: 127

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Baboș

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 30

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-07-21
Aparat: SONY      DSLR-A100
Info: dinspre sud...
Contor: 22

Acoperișul
Foto: Voluntar

Data: 2009-12-04
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-12-04
Contor: 56

Vedere din lateral
Foto: internet

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 10

Absida altarului
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-12-04
Contor: 6

Turla
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-12-04
Contor: 6

Turla
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 5

Îmbinări
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 4

Îmbinări
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 5

Cruci
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-12-04
Contor: 4

Îmbinări
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 6

Acoperiș
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-08-16
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 5

Acoperiș
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-12-04
Contor: 7

Clopotniță
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-12-04
Contor: 4

Clopotniță
Foto: Țetcu Mircea Rareș


Setul de Fotografii 2