Manastirea Arad-Gai - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Arad-Gai
Arad
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Arad
Județ:Arad
Adresa:strada Dunării nr. 170 (Cartier Gai)
Cod poștal:310000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.manastireagai.ro
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Hram:Sf. Simeon Stalpnicul, Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Manastirea Sfantul Simion Stalpnicul sau Manastirea Gai. Manastirea Gai a fost ridicata intre anii 1760-1762 de catre episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului.
Contractul din 15-26 mai dintre episcopul Sinesie si mesterul aradean Egidius Ioanovici, prevedea ridicarea ansamblului manastiresc pentru suma de 98. 000 florini aur. Proiectul monumentului a fost discutat de cele doua parti contractante. Manastirea se infatisa ca un ansamblu alcatuit dintr-un conac, resedinta episcopului, o biserica si anexe gospodaresti. Conacul a avut functia de resedinta de vara, pentru episcopii Aradului. Biserica a constituit un lacas de cult si inchinare pentru o larga masa de credinciosi din apropiere.
Mănăstire de calugarite , 18 vietuitoare , reinfiintata in 1964 cu hramul “Sfantul Simeon Stalpnicul” (1 septembrie) .
În partea de sud a conacului-biserică al Mănăstrii “Simeon Stâlpnicul” din cartierul Gai a fost strămutată, în anul 1986, de pe dealul cimitirului din Seliște (de Mureș) , Biserica de lemn Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Alte informații:În cartierul de NV al Municipiului Arad, 50 km N de Timisoara , 153 km NV de Deva , 115 km SV de Oradea , 47 km E de Nadlac ; biserica din zid, ctitorita de Episcopul de Arad Sinesie Jivanovici intre 1760 si 1762 , arhitectura si decoratii in stil baroc, nepictata , iconostas pictat de Stefan Tenetchi din Densus in 1767 ; turn-clopotnita pe latura vestica (V. Dragut, 1976) ; biserica de lemn adusa din Salistea de pe Mures (1988) ; muzeu eparhial cu o valoroasa colectie de arta : icoane pe lemn din sec. XVII , icoane pe sticla de mesteri tarani
ardeleni , carte rara , multe cu valoare de patrimoniu , manuscrise, obiecte de cult .
Cod Monument:AR-II-a-A-00500
Știri despre biserică:

»  Episcopul Emilian a slujit la hramul Mănăstirii Gai din Arad (2018-08-09)

 Închide 

Episcopul Emilian a slujit la hramul Mănăstirii Gai din Arad

[2018-08-09]
de Florin Nicolaie

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a oficiat miercuri, 8 august 2018, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gai din Arad de hramul acesteia, Sfântul Emilian Mărturisitorul, care este și ocrotitorul spiritual al ierarhului.
Slujba fost oficiată în biserica nouă a mănăstirii, fiind prezentă obștea monahală de maici, condusă de stareța Ecaterina Joldeș.
În omilia sa, ierarhul a prezentat viața Sfântului Emilian care a slujit ca episcop al cetății Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820).
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a relatat lupta purtată pentru apărarea și cinstirea icoanelor în contextul luptei iconoclaste.
Nevoind să se supună decretelor date de împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele, a spus Preasfinția Sa.
„Sfântul Emilian reprezintă pentru noi un model de mărturisire a credinței ortodoxe, în lumea de azi devenind noi înșine icoane vii în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a adăugat ierarhul.
În timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian a hirotonit preot pe diaconul Nicolae-Cristian Monea pe seama Parohiei Tăgădău, Protopopiatul Ineu și diacon pe tânărul teolog Răzvan-Nistor Chivulescu pentru Parohia Craiva, Protopopiatul Ineu.
La final, ierarhul i-a îndemnat pe cei doi tineri clerici să fie icoane ale slujirii preoțești în parohiile încredințate, pentru mântuirea credincioșilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2520, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Monahia Ieroteia Avram a fost condusă pe ultimul drum | 3 ierarhi au oficiat slujba înmormântării (2018-01-10)

 Închide 

Monahia Ieroteia Avram a fost condusă pe ultimul drum | 3 ierarhi au oficiat slujba înmormântării

[2018-01-10]
de Gheorghe Anghel

Monahia Ieroteia Avram
Monahia Ieroteia Avram, fostă stareță a Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai, a fost înmormântată luni, 8 ianuarie 2018, în cimitirul așezământului monahal.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii noastre:
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei,
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
La slujba de înmormântare au participat preoți, starețe de la mai multe mănăstiri din țară, ucenice ale maicii Ieroteia, precum și numeroși credincioși apropiați ai mănăstirii.
În necrologul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a spus că maica Ieroteia „a fost și va rămâne un model de smerenie și de viață trăită în rugăciune”.
„Era o monahie care răspândea în jurul ei multă lumină. Însăși sfârșitul ei într-o mare zi de praznic demonstrează acest lucru”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Preasfințitul Părinte Siluan, fost duhovnic al Mănăstirii Arad-Gai, în cuvântul rostit, a evocat viața și trăirea monahală a maicii Ieroteia și a transmis un cuvânt de mângâiere pentru obștea de maici din această mănăstire, îndemnându-le să urmeze modelul de trăire monahală a celei ce le-a fost stareță, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, Părintele Protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, a prezentat biografia maicii Ieroteia.
Maica Ieroteia a trecut la cele veșnice sâmbătă, la vârsta de 90 ani, în timpul Sfintei Liturghii prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului.
S-a născut la 31 mai 1928 în localitatea Loman, jud. Alba și a primit la botez numele de Ioana. La vârsta de 24 de ani a intrat ca viețuitoare în Mănăstirea Rătești, unde a fost și tunsă în monahism. După câțiva ani, în anul 1960, în urma Decretului 410/1959, a fost dată afară din mănăstire, întorcându-se acasă și lucrând ca infirmieră la un spital.
În anul 1977 a fost chemată de stareța de atunci a Mănăstirii ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai, unde a primit ascultarea de ghid la muzeu. Între anii 1980-1984 a fost aleasă ca stareță a mănăstirii. În perioada 1984-1992 a avut mai multe ascultări în mănăstire, iar în februarie 1992 a fost aleasă, din nou, stareță a mănăstirii, conducând și chivernisind toate cu bună rânduială până anul 2009, când, datorită vârstei înaintate, a decis să se retragă din această funcție.
În vremea stăreției sale a reușit să construiască: biserica nouă, una dintre cele mai mari biserici mănăstirești din țară, clopotnița, un corp de chilii și trapeza mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3362, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Coliturghisire arhierească la hramul Mănăstirii Arad-Gai (2017-09-09)

 Închide 

Coliturghisire arhierească la hramul Mănăstirii Arad-Gai

[2017-09-09]
de Andrei Pau

Mănăstirea Arad-Gai și-a sărbătorit vineri, 8 septembrie 2017, unul din hramuri. La evenimentele prilejuite de praznicului Nașterii Maicii Domnului au participat numeroși credincioși, informează părintele Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În ajunul sărbătorii, IPS Timotei a oficiat slujba Privegherii. Din sobor au făcut parte: părintele Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, părintele Gabriel Mariș, consilier social, părintele Flavius Petcuț, protopop al Aradului, precum și alți preoți și diaconi.
Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopții. Credincioșii prezenți au participat la: Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici și Acatistul Nașterii Maicii Domnului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenți și seminariști de la școlile teologice arădene.
În ziua praznicului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea lăcașului de cult monahal.
În cuvântul rostit, Mitropolitul Banatului a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citite la slujbă. De asemenea, ierarhul a evidențiat însemnătatea nașterii Fecioarei Maria pentru viața creștină și a apreciat mamele care o au drept model în creșterea și educarea copiilor lor pe Maica Domnului.
La final, IPS Timotei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan pentru prezența în Eparhia Aradului și pentru împreuna slujire la Mănăstirea din Cartierul arădean Gai.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3549, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Liturghie de Crăciun la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul (2016-12-28)

 Închide 

Liturghie de Crăciun la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul

[2016-12-28]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat marți, 27 decembrie 2016, în a treia zi de Crăciun, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, Arad-Gai.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat credincioșilor înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei i-a binecuvântat pe cei prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4555, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Acoperământul Maicii Domnului cinstit la Mănăstirea Arad-Gai din Arhiepiscopia Aradului (2016-10-02)

 Închide 

Acoperământul Maicii Domnului cinstit la Mănăstirea Arad-Gai din Arhiepiscopia Aradului

[2016-10-02]
de Iulian Dumitrascu

acoperamantul-maicii-domnului-cinstit-la-manastirea-arad-gai-din-arhiepiscopia-aradului
Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul – Arad-Gai din Arhiepiscopia Aradului și-a sărbătorit sâmbătă, 1 octombrie 2016, unul dintre hramuri, închinat Acoperământului Maicii Domnului, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Foarte mulți credincioși au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care a fost oficiată de un sobor de preoți, condus de Arhim. Ilarion Tăucean, starețul Sfintei Mănăstiri Feredeu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Răspunsurile liturgice au fost date de obștea monahală de maici.
Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit credincioșilor despre importanța acestei sărbători închinată Maicii Domnului. Dat fiind faptul că din șirul sărbătorilor închinate Maicii Domnului, în afara celor mari, ca o corespondență la acestea trei cinstite aparte – Brâul, Acoperământul și Veșmântul – reprezintă și hramul noii biserici mănăstirești de la Arad-Gai, dintre ele predominantă fiind cea de astăzi.
La final, maica stareță stavrofora Magdalena Borteș a mulțumit Chiriarhului pentru deosebita purtare de grijă pe care o arată față de obștea și pelerinii care frecventează această oază monahală de liniște, soborului de preoți și tuturor credincioșilor prezenți pentru participare și împreună rugare, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4853, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  inecuvântare arhierească prentru credincioșii prezenți la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, jud. Arad (2016-09-09)

 Închide 

inecuvântare arhierească prentru credincioșii prezenți la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, jud. Arad

[2016-09-09]
de Andrei Pau

2-1
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent joi, 8 septembrie 2016, la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul din cartierul arădean Gai. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții teologi arădeni, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
În cuvântul de rostit, ierarhul a evidențiat importanța evenimentului Nașterii Maicii Domnului. De asemenea, Preasfinția Sa a amintit și de Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea care a avut loc în perioada 1-4 septembrie 2016 la București.
La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4861, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul sărbătorit la Mănăstirea Arad-Gai, jud.Arad (2016-09-02)

 Închide 

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul sărbătorit la Mănăstirea Arad-Gai, jud.Arad

[2016-09-02]
de Andrei Pau

IMG_9356
La începutul anului bisericesc, Mănăstirea Arad-Gai din județul Arad și-a sărbătorit joi 1, septembrie 2016, ocrotitorul. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
În cuvântul rostit, ierarhul a evidențiat modul de viață al Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit și despre noul an bisericesc.
La finalul slujbei, stavrofora Magdalena Borteș, stareța mănăstirii, a mulțumit ierarhului, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență.
Mănăstirea Mănăstirea Arad-Gai a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4902, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Canonul cel Mare la Mănăstirea Arad-Gai (2016-04-14)

 Închide 

Canonul cel Mare la Mănăstirea Arad-Gai

[2016-04-14]
de Iulian Dumitrascu

2061259input_file2114528
Miercuri seara, în a cea de a cincea săptămână a Postului Mare s-a săvârșit în toate bisericile din Eparhia Aradului, Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a slujit Denia acestui canon în biserica mare a mănăstirii de maici Arad-Gai, purtând hramul Acoperământul, veșmântul și brâul Maicii Domnului, în prezența soborului și a mulțimii credincioșilor din municipiul Arad și împrejurimi care vin în mod frecvent să se închine în acest loc de trăire duhovnicească deosebită.
În cuvântul său ierarhul a vorbit credincioșilor despre însemnătatea slujbei săvârșite și foloasele duhovnicești ce decurg din aceasta, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Cântările și citirile biblice trezesc omului credincios sentimente de căință, de părere de rău pentru păcatele săvârșite și cheamă la pocăință. Nu doar în mănăstiri, ci și la catedrala arhiepiscopală, la unele biserici parohiale, în această a cincea săptămână a postului se oficiază Slujba Canonului cel Mare, la care credincioșii participă cu multă evlavie, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
***
Motivul pentru care s-a rânduit să se cânte și să se citească Marele Canon și viața Cuvioasei Maria Egipteanca în ziua aceasta este acela ca nu cumva oamenii, lenevindu-se, să se îngrijească mai puțin de nevoințele cele duhovnicești, acum când Postul de patruzeci de zile se apropie de sfârșit, ci să se deprindă cu totul de a trăi în cumpătare. Sfântul Sofronie, prin minunata povestire despre viața Mariei Egipteanca, înduplecă pe oameni să ajungă din nou cumpătați, îi ridică spre Dumnezeu, îi sfătuiește să nu mai cadă și să nu se deznădăjduiască, chiar dacă au căzut înainte în unele păcate. Și într-adevăr, povestirea vieții Mariei Egipteanca înfățișează cât este de mare iubirea de oameni și dragostea lui Dumnezeu față de cei care doresc din tot sufletul să se întoarcă de la păcatele lor de mai înainte.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 5360, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  IPS Timotei a slujit la Mănăstirea Arad – Gai (2016-04-04)

 Închide 

IPS Timotei a slujit la Mănăstirea Arad – Gai

[2016-04-04]
de Gheorghe Anghel

În a treia duminică din Postul Mare, a Sfintei Cruci, (03 aprilie 2016) Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad – Gai, lăcaș situat la marginea municipiului Arad, informează Protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Eparhiei.
Din sobor a făcut parte și părintele arhim. Nestor Iovan, de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.
Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură cu titlul ,,Calea și viața creștină”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit pe monahul Antonie Oanea întru ierodiacon pe seama Mănăstirii Hodoș-Bodrog și pe diaconul Ovidiu Oprișa întru preot pe seama Parohiei Rogoz, Protopopiatul Ineu.
***
Obștea Sfintei Mănăstiri Arad – Gai este condusă de stavrofora Magdalena Borteș, duhovnic fiind protosinghelul Cleopa Jurj.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5488, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Duminica a treia din Post la Mănăstirea Arad-Gai (2016-04-04)

 Închide 

Duminica a treia din Post la Mănăstirea Arad-Gai

[2016-04-04]
de Gratian Moldovan

Manastirea_Arad_Gai_1_w747_h373_q100
În a treia duminică din Postul Paștelui (a Sfintei Cruci), Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica cu hramul ,,Acoperământul, veșmântul și brâul Maicii Domnului” a Mănăstirii Arad – Gai, lăcaș situat la marginea municipiului Arad.
Ierarhul arădean a rostit cuvântul de învățătură sub titlul ,,Calea și viața creștină”. Înaltpreasfinția Sa a subliniat ce înseamnă jertfa Crucii adusă de Iisus Hristos, pentru viața și mântuirea lumii.
„Totodată, valoarea sufletului și vieții omului fiind neprețuite, cere urmarea Mântuitorului așa cum amintesc cele două pericope evanghelice. Cei care urmează lăsământul Sfinților Apostoli au răsplătirea însăși a plinătății vieții veșnice, laolaltă cu toți cei aleși”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit pe monahul Antonie Oanea întru ierodiacon pe seama Mănăstirii Hodoș-Bodrog și pe diaconul Ovidiu Oprișa întru preot pe seama Parohiei Rogoz, Protopopiatul Ineu, a afirmat protos. Iustin Popovici, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.
Obștea Sfintei Mănăstiri Arad – Gai este condusă de stavrofora Magdalena Borteș, duhovnic fiind protosinghelul Cleopa Jurj.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5453, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Arad-Gai (2016-01-04)

 Închide 

Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Arad-Gai

[2016-01-04]
În Duminica dinaintea Botezului Domnului, prima din acest an, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, Arad-Gai, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Obștea mănăstirii, în frunte cu maica stareță stavrofora Magdalena Borteș, l-au întâmpinat cu multă bucurie, ca de fiecare dată, pe Întâistătătorul Eparhiei arădene, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
În cuvântul de învățătură, pe baza citirilor scripturistice ale duminicii (Mc. 1; 2 Tim. 4), Chiriarhul a vorbit credincioșilor prezenți sub titlul Binefacerea apei, referindu-se la aceasta ca element al Universului, mediu de viață cu întrebuințări multiple și necesare existenței; cu simboalele, între care cel al Împărăției lui Dumnezeu, al curățirii, înnoirii și înviorării sufletești, și care, prin sfințire, primește putere minunată de a vindeca și a sfinți pe credincioși. Citirea evanghelică privește botezul pocăinței cu apă, a lui Ioan, și care este o prefigurare aa celui în duh, al Bisericii. Duminica dinaintea Botezului Domnului ne pregătește sufletește pentru marele praznic și adâncirea învățăturii despre Taina Botezului, a amintit Înaltpreasfinția sa.
Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul situată în cartierului arădean Arad-Gai este des vizitată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, această vatră monahală fiind odinioară și reședință de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5690, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului la Mănăstirea Arad-Gai (2015-10-02)

 Închide 

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului la Mănăstirea Arad-Gai

[2015-10-02]
La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului (01 octombrie 2015), Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de ieromonahi și preoți, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a Mănăstirii Arad - Gai cu prilejul hramului acestui așezământ monahal.
După cum informează site-ul oficial al Eparhiei, în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a prezentat istoria și simbolismul sărbătorii, subliniind prezența Maicii Domnului în viața Mântuitorului precum și în cea a Bisericii Sale.
La finalul slujbei, maica stareță, stavrofora Magdalena Borteș, a mulțumit ierarhului, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna rugăciune.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6308, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Mănăstirea Arad-Gai și-a sărbătorit ocrotitorul (2015-09-02)

 Închide 

Mănăstirea Arad-Gai și-a sărbătorit ocrotitorul

[2015-09-02]
Mănăstirea Arad-Gai își sărbătorește în fiecare an, la 01 septembrie – începutul anului bisericesc, pe ocrotitorul ei, Sfântul Simeon Stâlpnicul. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în prezența unui însemnat număr de credincioși. Din sobor a făcut parte și Preacuviosul Părinte Protos. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Sfânta Cuvioasă Paraschiva din satul Dobrești, jud. Timiș.
Cuvântul de învățătură a fost pus sub titlul Indictionul – ca indicator și îndrumător în unitatea timp-spațiu a omului, iar a credinciosului orientare sigură pe parcursul anului bisericesc spre mântuire. Stâlpul Sfântului Simeon este un astfel de îndrumător care arată cerul, amintind scara raiului motivând scopul vieții religioase prin folosirea timpului și locului spre dobândirea veșniciei. Este un imbold, totodată, la o cugetare teologică și chiar pe tărâmul artei și literaturii, cu privire la timp. Hramul mănăstirii, legat de ctitorul ei, este un prilej de a evidenția și contribuția înaintașilor la buna socotire a anilor și evenimentelor, prin sfântul Dionisie Exiguul (sau cel smerit), a mai amintit Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Radu Sas-Barbălată a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Agrișu Mic, Protopopiatul Ineu, iar la sfârșitul slujbei a fost hirotesit duhovnic. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Mircea-Silviu Șirian a fost hirotonit diacon.
La finalul slujbei, maica stareță, stavrofora Magdalena Borteș, a mulțumit ierarhului, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune.
Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul sau Mănăstirea Arad-Gai a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru veșnica sa pomenire și pentru a fi folosită de urmașii săi în scaunul episcopal al Aradului. Sfântul Simeon Stâlpnicul este patronul spiritual al mănăstirii. Istoria sfintelor lăcașuri amintite se leagă și de etapele înălțării acestora peste vitregiile vremii, care însă au dovedit tăria unității ortodoxiei.
Biserica nouă poartă hramurile: Veșmântul Maicii Domnului, Brâul Maicii Domnului și Acoperământul Maicii Domnului, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august și 1 octombrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6477, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Așezământ monahal închinat Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul (2014-09-01)

 Închide 

Așezământ monahal închinat Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul

[2014-09-01]
În fiecare an, la 1 septembrie, Mănăstirea Gai din municipiul Arad își prăznuiește ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Sărbătoarea hramului istoric adună de fiecare dată pelerini din întreg Banatul, în comuniune și rugăciune, la sfintele slujbe oficiate de viețuitorii sfântului așezământ, alături de slujitori de la mănăstirile și parohiile din zonă, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Începutul noului an bisericesc este marcat an de an la Mănăstirea Gai printr-un bogat program religios, închinat celui care mai bine de două secole ocrotește sfântul așezământ, Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Potrivit obiceiului îndătinat în Arhiepiscopia Aradului, la sărbătoarea hramului este prezent în mijlocul obștii și a închinătorilor sfintei mănăstiri și chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În acest an, programul slujbelor de hram a debutat din ajunul praznicului cu Vecernia Mare cu Litie și Privegherea de toată noaptea. Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei va oficia de la ora 10:00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar în continuare va săvârși slujba de Te Deum cu prilejul Indictionului și un Parastas pentru toți ierarhii Aradului, pentru ctitorii, binefăcătorii, slujitorii și viețuitorii mănăstirii.
Așezământ de monahii
Situată în nordul orașului Arad, în cartierul Gai, Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul țării și, totodată, un puternic centru de rezistență al Ortodoxiei românești în fața prozelitismului. Mănăstirea de maici a fost ridicată între anii 1760 și 1762 de către Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768). Ansamblul monahal se compune din biserica din secolul al XVIII-lea, conacul construit pe latura de nord formând corp comun cu biserica, respectiv anexele gospodărești din jurul curții, care însă în ultimul secol au suferit transformări importante. În anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit noua biserică a mănăstirii, închinată Maicii Domnului, mult mai încăpătoare, de dimensiunile unei adevărate catedrale. Biserica nouă poartă hramurile: „Veșmântul Maicii Domnului“, „Brâul Maicii Domnului“ și „Acoperământul Maicii Domnului“, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august și 1 octombrie. Decizia stabilirii hramurilor a aparținut Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, care vizitează des această vatră monahală, odinioară reședință de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene. În prezent, așezământul monahal de aici este organizat ca mănăstire de maici, stareță fiind stavrofora Magdalena Borteș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7842, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Gai din Arad (2012-03-18)

 Închide 

Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Gai din Arad

[2012-03-18]
La Mănăstirea Gai din Arad, duminica de astăzi, 18 martie 2012, a fost cinstită după cuviință de numeroșii credincioși participanți la sfintele slujbe. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a așezământului, cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului” și a adresat un cuvânt de învățătură, informează TRINITAS TV.
Reînființată în 1964, mănăstirea are în prezent o obște cu 18 monahii. În cadrul așezământului se găsește și o biserică de lemn, adusă din județul Mureș, fiind unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești din secolul al XVIII-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9775, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54

»  Hram la Mănăstirea Arad Gai (2010-09-02)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Arad Gai

[2010-09-02]

Mănăstirea Arad Gai se află în sărbătoare în fiecare an la 1 septembrie - începutul anului bisericesc -, cinstind unul dintre hramurile străvechii așezări monahale – „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de 18 preoți și doi diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în prezența unui însemnat număr de credincioși.
La momentele cuvenite, chiriarhul Aradului a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Nicolae-Mirel Lazăr și în cea de diacon, pe ipodiaconul Alexandru-Adrian Tiulea.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a arătat semnificația începutului noului an bisericesc pentru fiecare dintre membrii Bisericii lui Hristos, cu aceea că fiecare drum își are începutul lui - anul școlar, cel universitar ce stau să înceapă -, toate sub ocrotirea Maicii Domnului, a cărei Naștere Biserica o prăznuiește peste o săptămână. Totodată, Înaltpreasfinția sa a evidențiat pilda vieții Sfântului Simeon Stâlpnicul, unul dintre hramurile mănăstirii arădene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10261, Ultimul acces: 2020-09-20 12:10:54


Nr. vizualizări:10482
Data ultimei vizualizări:2020-09-20 12:10:54
Data actualizare:2016-12-02 12:15:06
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2012-08-22)
bine cuvatati prea cuvioase asi dori sa va antreb ,eu locuesc in suedia si am un preten care este la biserica nou apostolica la ce slujbe al pot trece la biserica nostra ortodoxa ,el vine la biserica la noii pote fi miruit ,pote sa ia anafora daca doriti sami raspundeti pe adresa urmatoare sanduandreia17@yahoo,
se va multumesc din suflet.
@yahoo.se
Nr. Fotografii:6
Fotografi:internet: 2, ro.wikipedia.org: 1, CrestinOrtodox.ro: 1, virtualarad.net: 1, Wilhelm Scherz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-15
Contor: 182

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2007-10-21
Contor: 180

Biserica în construcție
Foto: internet

Data: 2010-12-14
Contor: 234

Vedere panoramică
Foto: virtualarad.net

Data: 2009-11-18
Contor: 116

Biserica de lemn
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2007-10-21
Contor: 108

Curtea interioară
Foto: internet

Data: 2009-11-18
Contor: 110

Fotografie veche cu Iconostasul bisericii de lemn
Foto: ro.wikipedia.org