Arad :: Catedrala Sfanta Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sfânta Treime
Arad
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Arad
Județ:Arad
Adresa:piata Podgoria
Cod poștal:310200
Persoană de contact :Adam Petru Stelian
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Simion Mladin
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Înalțime maximă:50m
Detalii:Lungime 57m, latime 25m la intrare si 35m la absidele laterale, cupola centrala cu inaltimea de 50m, turlele-clopotnite cu inaltimea de 35m.
Constructia se afla în stadiu de finisare. De curand s-au turnat cele doua scari laterale de acces. In interior, peretii sunt tencuiti si pregatiti pentru pictura; instalatia de încalzire este realizata. In exterior se continua placarea peretilor cu calcar de Padeni, se lucreaza la montarea crucilor. In paralel, se sculpteaza iconostasul si se confectioneaza usile de intrare.
S-au investit pina in prezent 3, 8 milioane USD. Investitia finala este estimata la aproximativ 5, 5 milioane USD.
Alte informații:Sfințită pe 24 decembrie 2006.
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Principesa Maria a asistat la Slujba Învierii oficiată la Catedrala din Arad (2019-04-29)

 Închide 

Principesa Maria a asistat la Slujba Învierii oficiată la Catedrala din Arad

[2019-04-29]
de Gheorghe Anghel

Alteța Sa Regală Principesa Maria a participat sâmbătă noaptea la Slujba Învierii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei la Catedrala din Arad.
Alteța Sa a fost însoțită de Tiberiu Dekany, președintele Societății Amicii Regelui Mihai, informează Arhiepiscopia Aradului.
La miezul nopții, Înaltpreasfinția Sa a împărțit în fața ușilor împărătești Sfânta Lumină adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim, apoi, alături de soborul de preoți și diaconi, a condus procsiunea din jurul Catedralei Arhiepiscopale.
La finalul Slujbei de Înviere, Chiriarhul a rostit o omilie despre sărbătoarea Paștelui.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1473, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Opt ierarhi au sfințit pictura Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad (2018-12-10)

 Închide 

Opt ierarhi au sfințit pictura Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad

[2018-12-10]
de Florin Nicolaie

Un sobor de 8 ierarhi, condus de Mitropolitul Ioan al Banatului, a sfințit duminică, 9 decembrie 2018, pictura Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad.
Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan au slujit:
Arhiepiscopul Timotei al Aradului,
Episcopul Lucian al Caransebeșului,
Episcopul Sofronie al Oradiei,
Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei,
Episcopul Siluan al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix,
Episcopul vicar Paisie Logojeanul al Arhiepiscopiei Timișoarei,
Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.
Evenimentul a început prin oficiarea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală arădeană în prezența oficialităților centrale și locale, a conducerii celor două universități arădene, a primarilor din județ, și a credincioșilor din cuprinsul eparhiei.
În omilia sa, Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, care a asistat la slujbă, a explicat pericopa evanghelică duminicală: tămăduirea femeii gârbove.
Preasfinția Sa a făcut o comparație între ridicarea femeii gârbove, prin minunea săvârșită de Mântuitorul Hristos și ,,ridicarea” Transilvaniei prin Marea Unire de la 1918.
Un alt subiect tratat de ierarh a fost paralela între cele două sfinte pomenite duminică, Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria și Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu soborul de ierarhi, preoți și diaconi a oficiat slujba de sfințire a picturii catedralei.
Imediat după sfințire, Mitropolitul Banatului a citit mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad.
După citirea mesajului, Mitropolitul Ioan a rostit un cuvânt despre rolul pe care l-a avut Aradul, prin personalitățile marcante ale vremii, în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a subliniat că realizarea catedralei „este o împlinire a dorinței vrednicilor ierarhi care au păstorit Eparhia Aradului, a intelectualilor arădeni, corifei ai Marii Uniri de la 1918 și nu numai”.
Cu prilejul acestui eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit tuturor ierarhilor prezenți Distincția eparhială ,,Sfântul Ier. Sava Brancovici”, Părintelui Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, o cruce pectorală, iar crucea pentru mireni celor care au avut o contribuție deosebită în realizarea Catedralei Arhiepiscopale.
În seara aceleiași zile, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Concertul de colinde susținut de corul Catedralei, condus de Diac. Laviniu Morariu, în Catedrala Arhiepiscopală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2202, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Mesajul Patriarhului Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad (2018-12-09)

 Închide 

Mesajul Patriarhului Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad

[2018-12-09]
de Florin Nicolaie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, eveniment care a avut loc duminică, 9 decembrie 2018.
Mesajul Preafericirii Sale este intitulat „Catedrala Sfânta Treime din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918”.
În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat c㠄Aradul, ca cetate a Marii Uniri, a format un adevărat nucleu de intelectuali români, care au înțeles că libertatea românilor din Transilvania se poate realiza doar prin unirea lor cu Regatul României”.
Uniți în jurul unor personalități de seamă, precum Vasile Goldiș, care a fost secretar eparhial al Episcopiei Aradului, patriot vizionar și om de înaltă cultură, considerat de Octavian Goga „Părinte al Patriei”, arădenii au desfășurat o perseverentă activitate națională, cu inițiative de mare însemnătate pentru realizarea dorinței de unitate națională românească, a precizat Preafericirea Sa.
Catedrala „Sfânta Treime” din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918
Sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, în acest An Centenar 2018, când celebrăm Mare Unire a tuturor românilor într-un stat unitar, este în același timp un act de cult și un moment de cultivare a recunoștinței pentru făuritorii Marii Uniri. Este totodată un moment istoric, plin de semnificație duhovnicească, menit să evidențieze alte momente istorice, cultivând astfel comuniunea între generații.
Este semnificativ și faptul că în anul acesta municipiul Arad sărbătorește 990 de ani de la prima atestare documentară a regiunii (1028-2018), precum și 940 de ani de atestare documentară a cetății (1078-2018). Vechimea dreptei credințe în aceste ținuturi românești are însă începuturi mult mai vechi, din vremea sfinților daco-romani sau străromâni (secolul 4).
Între figurile proeminente ale neamului românesc, care au pregătit și înfăptuit Marea Unire de la 1918, personalitățile arădene, precum Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu sau episcopul ortodox al Aradului, Ioan Ignatie Papp, ocupă un loc de cinste, fiind socotiți corifei ai Marii Uniri.
Aradul, ca cetate a Marii Uniri, a format un adevărat nucleu de intelectuali români, care au înțeles că libertatea românilor din Transilvania se poate realiza doar prin unirea lor cu Regatul României.
Uniți în jurul unor personalități de seamă, precum Vasile Goldiș, care a fost secretar eparhial al Episcopiei Aradului, patriot vizionar și om de înaltă cultură, considerat de Octavian Goga „Părinte al Patriei”, arădenii au desfășurat o perseverentă activitate națională, cu inițiative de mare însemnătate pentru realizarea dorinței de unitate națională românească.
Din rândul marilor ierarhi ortodocși români din Arad se distinge Episcopul Ioan Ignatie Papp (1903-1925), numit și episcopul Marii Uniri, care, în acea perioadă avea și calitatea de Locțiitor de Mitropolit al Transilvaniei (octombrie 1918 – mai 1920).
El a rămas în istoria Episcopiei Aradului atât pentru activitatea desfășurată în apărarea școlilor confesionale românești, de o valoare excepțională pentru promovarea conștiinței naționale în Transilvania, cât și pentru atitudinea sa fermă împotriva politicii de oprimare a românilor și de maghiarizare forțată a lor.
După intrarea României în Primul Război Mondial, în anul 1916, Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului a intervenit în repetate rânduri pe lângă autoritățile de la Budapesta și Viena pentru eliberarea din închisori a preoților și învățătorilor români, întemnițați fără anchetă în închisorile de la Cluj, Aiud, Sibiu, Brașov, Timișoara, Făgăraș, Oradea, Seghedin, în condiții inumane și un tratament discriminatoriu.
Episcopul Ioan Papp al Aradului și Episcopul Miron Cristea al Caransebeșului au fost primii ierarhi din Transilvania care, în 8 noiembrie 1918, la Arad, au semnat adeziunea de recunoaștere a Consiliului Național Central Român, autoritate având funcția de reprezentant și conducător politic al națiunii române din Ungaria și Transilvania, urmând să pregătească Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia și proclamarea Unirii Transilvaniei cu România.
Astfel, în calitate de Locțiitor de Mitropolit al Transilvaniei, Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului a organizat la Arad, în zilele de 8-10 noiembrie 1918, două Sinoade mitropolitane, care au votat pentru dobândirea autonomiei bisericești, autodeterminare românească în Transilvania, precum și unirea cu România.
La 20 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului a fost desemnat copreședinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, împreună cu Gheorghe Pop de Băsești și episcopul greco-catolic de Oradea, Demeter Radu.
În dimineața zilei de duminică, 1 decembrie 1918, în fața altarului bisericii ortodoxe din Alba Iulia, înainte de începutul Marii Adunării Naționale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Episcopul Aradului, Ioan Ignatie Papp. El a modificat obișnuita încheiere a Sfintei Liturghii, adăugând la cuvintele: „Cel ce a înviat din morți”, cuvintele: „și a înviat astăzi și neamul nostru românesc, Hristos adevăratul nostru Dumnezeu…”, subliniind astfel că Marea Unire era o înviere, o biruință și o bucurie sfântă a poporului român.
Ierarhii Episcopiei Aradului, împreună cu clerul și credincioșii mireni din această parte a țării noastre au luptat neîncetat pentru apărarea credinței ortodoxe și păstrarea identității naționale prin cult, cultură, educație și slujire socială.
În urmă cu 10 ani, în anul 2008, împreună cu un sobor numeros de ierarhi, preoți și diaconi, am sfințit altarul noii Catedrale „Sfânta Treime” din Arad, aceasta fiind prima Catedrală episcopală ortodoxă din România, construită după anul 1989.
Evenimentul de astăzi, al sfințirii veșmântului pictural al Catedralei Arhiepiscopale din Arad, ne ajută să înțelegem că icoana ortodoxă este chemare la rugăciune și sfințenie, la comuniune cu Dumnezeu și cu oamenii. Redescoperirea semnificației profunde a iconografiei și spiritualității ortodoxe contribuie la reînnoirea efortului misionar de comunicare a Evangheliei iubirii lui Hristos pentru lume și a comuniunii vii cu El și cu toți sfinții, deoarece rostul vieții noastre trecătoare pe pământ este pregătirea pentru viața veșnică din Împărăția cerurilor, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Cu prilejul acestor evenimente sfinte și solemne de la Arad, felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pe Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul, autoritățile de stat centrale și locale, pe toți clericii și credincioșii arădeni, precum și pe toți cei prezenți la această sărbătoare.
Ne rugăm Preasfintei Treimi să ocrotească această nouă Catedrală și să dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire tuturor ctitorilor, slujitorilor, închinătorilor și binefăcătorilor ei.
Cu aleasă prețuire și părintești binecuvântări,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2250, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Mitropolitul Banatului va sfinți pictura primei catedrale eparhiale construite după 1989 (2018-11-26)

 Închide 

Mitropolitul Banatului va sfinți pictura primei catedrale eparhiale construite după 1989

[2018-11-26]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, va sfinți duminică, 9 decembrie 2018, pictura Catedralei Arhiepiscopale din Arad, prima catedrală Eparhială construită după anul 1989.
După sfințire, ierarhul va prezida Sfânta Liturghie oficiată în lăcașul de cult cu hramul Sfânta Treime.
Tot în seara aceleiași zile va avea loc un concert de colinde, după slujba Vecerniei, concert susținut de corul Catedralei, informează Eparhia Aradului.
Catedrala din Arad
Piatra de temelie pentru noua catedrală din Arad a fost așezată în data de 21 noiembrie 1991, iar lucrările propriu-zise de construcție au început în anul 1994.
În 1995 a fost turnat nivelul general, după care au urmat închiderile perimetrale, acoperirea cu tablă de cupru peste un schelet metalic.
În ajunul Crăciunului din 2007 a fost oficiată prima Liturghie.
Lăcașul de cult a fost sfințit de Patriarhul României în data de 6 noiembrie 2008.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2300, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  La Catedrala Arhiepiscopală din Arad vor fi aduse două icoane pictate în Sfântul Munte Athos (2018-04-11)

 Închide 

La Catedrala Arhiepiscopală din Arad vor fi aduse două icoane pictate în Sfântul Munte Athos

[2018-04-11]
de basilica.ro

În Săptămâna Luminată, vineri, 13 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad vor fi aduse două icoane pictate în Sfântul Munte Athos.
Date despre icoane
Pe una dintre icoane este reprezentată Maica Domnului (Pantanasa), iar pe cealaltă este pictat Hristos ca Împărat, așezat pe tron, ținând Evanghelia deschisă și binecuvântând, cunoscută și ca Deisis. Acestea vor rămâne permanent în Catedrala Arhiepiscopală.
Icoanele au fost comandate de un grup de credincioși ai catedralei.
Programul sosirii Sfintelor Icoane
Vineri, 13 aprilie, ora 18:00
– delegația condusă de Părintele eclesiarh Simion Mladin, va sosi pe platoul din fața catedralei, unde va fi întâmpinată de Arhiepiscopul Timotei;
– se va înconjura catedrala;
– icoanele se vor așeza în catedrală pentru închinare;
– oficierea Slujbei Vecerniei;
– cuvântul Chiriarhului locului;
– oficierea Acatistului Învierii Domnului și Paraclisului Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2956, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Duminica Ortodoxiei | Prin intermediul icoanelor „simțim mereu prezența lui Dumnezeu și a sfinților”, a spus IPS Timotei (2018-02-26)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei | Prin intermediul icoanelor „simțim mereu prezența lui Dumnezeu și a sfinților”, a spus IPS Timotei

[2018-02-26]
de Gheorghe Anghel

IPS Timotei în Duminica Ortodoxiei
Chiriarhul Aradului a vorbit în omilia sa din Duminica Ortodoxiei despre rolul icoanelor în viața credincioșilor și a explicat că prin intermediul acestora „credinciosul simte mereu prezența lui Dumnezeu și a sfinților, tinzând să devină și el icoană și model de credință și faptă creștinească”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat frumusețea picturii noii catedrale arhiepiscopale din Arad, cu exemplificare directă a iconografiei aflată în stadiu de finalizare, dar și a celorlalte biserici din municipiu care se află în stadiu de pictare sau restaurare, unele chiar finalizate.
Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Gheorghe Gogan, Pr. Mircea Cricovean, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Arhid. Florin Sirca, inspector de religie în cadrul ISJ Arad, Arhid. Claudiu Condurache și Arhid. Alexandru Tiulea.
În cadrul Sfintei Liturghii din catedrala arădeană, părintele Gheorghe Gogan a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3119, Ultimul acces: 2020-09-29 01:43:46

»  A doua zi de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală din Arad. Sute de credincioși au participat la slujbă (2017-12-27)

 Închide 

A doua zi de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală din Arad. Sute de credincioși au participat la slujbă

[2017-12-27]
de Iulian Dumitrașcu

În cea de-a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Arad a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. Sute de credincioși au participat la slujbă.
În cuvântul rostit, ierarhul a făcut o analogie între pelerinajul efectuat de Maica Domnului și Dreptul Iosif cu Pruncul Iisus spre Egipt și pelerinajul făcut de credincioși la sfintele moaște.
În continuare, Preasfinția Sa a prezentat celor prezenți viața și învățăturile Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de cântăreții catedralei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3299, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Catedrala Veche din Arad | În ziua Sfintei Treimi slujba a fost oficiată de IPS Timotei (2017-06-06)

 Închide 

Catedrala Veche din Arad | În ziua Sfintei Treimi slujba a fost oficiată de IPS Timotei

[2017-06-06]
de Gheorghe Anghel

IPS Timotei - CAtedrala Veche Arad (2)
În ziua sărbătorii Sfintei Treimi, IPS Timotei a slujit în Parohia Arad-Centru, Catedrala Veche din municipiu. Arhiepiscopul Aradului a oficiat Sfânta Liturghie și a adresat celor prezenți o omilie, informează Protos. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Din sobor a făcut parte și părintele Flavius Petcuț, protopopul Protoieriei Arad.
Cuvântul de învățătură al Chiriarhului din data de 5 iunie 2017a fost intitulat: ,,Icoană reprezentativă a sărbătorii”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de domnul conf. dr. Mircea Buta.
La final, părintele paroh Traian Micoroi a oferit Ierarhului un coș cu flori din partea slujitorilor, consiliului parohial și a credincioșilor prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3602, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Praznicul Învierii Domnului sărbătorit de arădeni (2017-04-17)

 Închide 

Praznicul Învierii Domnului sărbătorit de arădeni

[2017-04-17]
de Andrei Pau

Mii de credincioși arădeni au participat duminică, 16 aprilie 2017, la Slujba Învierii oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din municipiu. Cei prezenți au primit Lumina Sfântă de la Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
În dimineața primei zile de Paști, Arhiepiscopul Aradului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala din Arad. În cuvântul rostit, IPS Timotei a evidențiat importanța sărbătorii Învierii Domnului Hristos, a precizat părintele Iustin Popovici.
După cuvântul de învățătură, părintele Simion Mladin a dat citire Pastoralei la Învierea Domnului intitulată Icoana Sfintei Învieri.
În aceeași zi, după ce a oficiat slujba Vecerniei la Catedrala Veche din Arad, Înaltpreasfinția Sa a oferit tradiționala recepție de praznicul Învierii Domnului. La eveniment au participat: membrii Centrului eparhial, preoți din municipiu, precum și reprezentanți ai mănăstirilor arădene.
Cu acest prilej, părintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad, a rostit o alocuțiune despre importanța unității tuturor credincioșilor.
La final, ierarhul a mulțumit tuturor pentru participare și a transmis binecuvântarea arhierească familiilor celor prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3766, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Prohodul Domnului. Sute de credincioși arădeni prezenți la Catedrala din municipiu (2017-04-15)

 Închide 

Prohodul Domnului. Sute de credincioși arădeni prezenți la Catedrala din municipiu

[2017-04-15]
de Andrei Pau

Sute de credincioși arădeni au participat în Vinerea Mare la Denia Prohodului Domnului săvârșită la Catedrala din municipiu. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Cei prezenți au cântat împreună cu soborul slujitor cele trei stări ale Prohodului. În continuare, aceștia au participat la o procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul lăcașului de cult.
În cuvântul rostit în data de 14 aprilie 2017, Înaltpreasfinția Sa a explicat importanța și semnificația sfintelor pătimiri ale Mântuitorului Hristos, notează site-ul oficial al Eparhiei.
***
În toate bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului au fost oficiate slujbe specifice Săptămânii Mari la care au participat foarte mulți credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3715, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Strădaniile vieții pământești trebuie să tindă spre Ierusalimul Ceresc, spune IPS Timotei (2017-04-11)

 Închide 

Strădaniile vieții pământești trebuie să tindă spre Ierusalimul Ceresc, spune IPS Timotei

[2017-04-11]
de Gheorghe Anghel

IPS Timotei - Duminica Floriilor 2017 (4)
În ziua sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, Arhiepiscopul Aradului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din municipiu. Ierarhul a rostit o omilie despre însemnătatea acestui praznic dumnezeiesc.
Intrarea Domnului în Ierusalim poartă pe credincioși în cetatea sfințeniei și a păcii, întrezărind și cetatea Noului Ierusalim, cel Ceresc, spre care trebuie să tindă strădaniile vieții pământești, a spus Înaltpreasfinția Sa în cuvântul din 9 aprilie 2017.
Floriile redau imaginea frumuseții divine cea prealuminată, precum și înflorirea întregii firi înconjurătoare a întregii lumi, totul tinzând spre înveșnicire, a subliniat Chiriarhul Aradului.
La finalul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a urat la mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc ziua onomastică cu prilejul Floriilor, informează protos. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, condus de către diac. Laviniu Morariu.
În seara zilei de duminică, Înaltpreasfinția Sa a participat la Denia oficiată în biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”, a Parohiei Arad-Centru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3770, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Duminica Ortodoxiei sărbătorită de arădeni (2017-03-06)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei sărbătorită de arădeni

[2017-03-06]
de Gheorghe Anghel

IPS Timotei 1
În prima duminică din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala arhiepiscopală din Arad, informează Protos. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În omilia sa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a explicat faptul că omul trebuie să vadă întotdeauna prezența lui Dumnezeu în lucrarea pe care o desfășoară în vederea dobândirii mântuirii.
Omul a fost creat după Chipul lui Dumnezeu și chemat să ajungă la asemănarea cu El. În aceasta constă și temeiul cinstirii sfintelor icoane ca pildă pentru devenirea credinciosului icoană și model de credință și faptă creștinească, a subliniat Ierarhul.
În cursul serii, Chiriarhul a participat la Slujba Vecerniei oficiată în biserica parohiei Arad-Centru.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oficiat, în paraclisul Parohiei Arad-Șega II, slujba privegherii pentru părintele Teodor Baba care a trecut sâmbătă, 4 martie, la cele veșnice. Înaltpreasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, dascăli și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, unde clericul trecut la Domnul a fost profesor o perioadă îndelungată.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4062, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Arad: Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala din municipiu (2017-01-07)

 Închide 

Arad: Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala din municipiu

[2017-01-07]
de Andrei Pau

În ziua praznicului Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, informează site-ul oficial al Eparhiei.
După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba de sfințire a apei celei mari.
În cuvântul de învățătură cu titlul Icoana praznicului, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat că icoana, ca o carte de învățătură, este un îndemn spre lucrare mântuitoare. Iconarii, pe care îi omagiem pe parcursul acestui an, pătrund înțelesul tainic prin darul de a vedea în adâncul râului sfânt lucrarea dumnezeiască.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a adresat credincioșilor părintești binecuvântări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4672, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Anul Nou 2017 sărbătorit în Arhiepiscopia Aradului (2017-01-02)

 Închide 

Anul Nou 2017 sărbătorit în Arhiepiscopia Aradului

[2017-01-02]
de Iulian Dumitrascu

În noaptea dintre ani Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul clerului și credincioșilor prezenți în număr mare la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
După oficierea slujbei specifice la trecerea dintre ani, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt despre Veșnicie și timp – Dumnezeu și creație, adică lucrarea divină ca timp și spațiu care are nevoie de pronia cerească spre desăvârșire. Cu acest prilej, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod privind Anul 2017 – ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. La final, Chiriarhul a adresat urările cuvenite, dând îndrumările legate de viața creștină în cursul anului care a început.
În prima zi a Anului Nou civil, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului și pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală din Arad.
În seara zilei, la Reședința eparhială a avut loc îndătinata recepție, oferită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei preoților și credincioșilor din municipiul Arad de Anul Nou.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6181, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Catedrala Veche din Arad | Liturghie arhierească în a doua zi de Crăciun (2016-12-28)

 Închide 

Catedrala Veche din Arad | Liturghie arhierească în a doua zi de Crăciun

[2016-12-28]
de Sorin Ionițe

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a oficiat luni, 26 decembrie 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Sfânta Treime din Arad, precizează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
La slujbă au luat parte soborul slujitor al catedralei. Sute de credincioși au fost prezenți la eveniment.Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul parohiei, dirijat de Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.
În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat că ziua a doua a praznicului Nașterii Domnului, este consacrată Maicii Domnului, care, așa cum steaua Betleemului a călăuzit pe cei trei magi la Soarele dreptății – Pruncul sfânt, și Preacurata Fecioară aduce pe creștini la Mântuitorul.
La final, Preacucernicul Părinte paroh, Traian Micoroi a mulțumit Arhiepiscopului Aradului pentru binecuvântare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4331, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54

»  Sfântul Nicolae cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad (2016-12-07)

 Închide 

Sfântul Nicolae cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

[2016-12-07]
de Andrei Pau

Arhiepiscopia Aradului, Sfântul Nicolae
Sute de credincioși au participat marți, 6 decembrie 2016, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul lăcașului de cult, notează site-ul oficial la Arhiepiscopiei Aradului.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța milosteniei în viața credincioșilor.
În aceeași zi, la slujba Vecerniei a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Nicolae.
Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopului Mirelor Lichiei, este cel de-al doilea hram al Catedralei Arhiepiscopale din Arad – hramul paraclisului de la demisolul locașului de cult.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4358, Ultimul acces: 2020-09-28 23:28:54


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:8794
Data ultimei vizualizări:2020-09-28 23:28:54
Data actualizare:2016-09-30 09:09:44
Data încărcării:2005-05-25 06:15:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15
Fotografi:Mariko23: 5, Adam Petru Stelian: 3, Nelu_Pozaru: 3, Voluntar: 2, search_me71: 1, Flavius Pătruți: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 157

Vedere de ansamblu
Foto: Mariko23

Data: 2012-12-01
Contor: 66

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-01-03
Info: Catedrala fatada si lateral dreapta
sursa: www.sfanta-treime-arad.eu
Contor: 578

Vedere de ansamblu
Foto: Adam Petru Stelian

Data: 2016-05-19
Contor: 67

Vedere de ansamblu
Foto: search_me71

Data: 2012-12-01
Contor: 57

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-05-08
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 83

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2012-12-01
Contor: 48

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-09-15
Contor: 123

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2007-01-03
Info: Catedrala vazuta din partea stinga
Contor: 84

Vedere de ansamblu
Foto: Adam Petru Stelian

Data: 2007-01-03
Info: Fatada catedralei cu icoana Sf Treimi
sursa: www.sfanta-treime-arad.eu
Contor: 94

Fațada
Foto: Adam Petru Stelian

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 189

Catapeteasma
Foto: Mariko23

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 131

Catapeteasma
Foto: Mariko23

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 108

Racla
Foto: Mariko23

Data: 2009-08-22
Aparat: Canon Canon PowerShot SX110 IS
Contor: 114

Candelabrul mare
Foto: Mariko23

Data: 2009-09-15
Contor: 418

Preot
Foto: Voluntar