Sambata de Jos :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Sâmbăta de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sâmbăta de Jos
Comună:Voila
Județ:Brașov
Adresa:nr. 76
Cod poștal:507264
Persoană de contact :pr. Victor Pandrea
Telefon :0761... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protopopiatulFagaras.wordpress.com, mitropolia-ardealului.ro, www.judBrasov.ro, bv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Victor Pandrea
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:Biserica a fost zidita in anul 1806, de baronul Daniel Brukenthal, pe seama confesiunii ortodoxe, ai caror membri lucrau pamanturile domeniului ca iobagi. Ei au prestat muncile la zidirea bisericii, cu carul si bratele.
Nu se cunosc numele preotilor acestei biserici inainte de anul 1812. De la aceasta data se pastreaza matricolele botezatilor, cununatilor si mortilor, se stiu preotii care au fost si invatatori.
Preotii care au pastorit la acest lacas, incepand cu anul 1812 au fost: Ioan Tanase, dupa acesta ginerele lui, Grigore Esan, care a servit mai mult ca diacon (preot pe o perioada de trei ani) fiind si invatator confesional ortodox, la unica biserica si confesiune existenta. Dupa acesta i-a urmat fiul sau Ioan Esan. Dupa moartea acestuia, parohia a ramas vacanta, un an fiind administrata de preotii din imprejurimi: din Voila- Toma Gabor, din Vistea de Jos- Ioan Sofar si Vasile Borzea, din Corbi-Nicolau Popoviciu. Dupa acestia a fost numit ca administrator Nicolau Caprita din Zelisteat, fiind preot in locul sau fiul acestuia Nicolau Caprita.
Biserica se afla in apropierea cimitirului, toata suprafata este imprejmuita cu gard, trei parti cu gard de lemn, iar portiunea de la strada cu grilaj metalic, cu soclu din beton.
Alte informații:Zidirea este foarte trainica, din piatra, var si caramida, in grosime de un metru.
Biserica are forma de corabie si este construita in stil bizantin.
Biserica este prevazuta cu un turn ce se inalta deasupra tindei, avand doua intrari orientate spre sud-vest, acesta a fost acoperit cu tabla galvanizata, in anul 1964.
Ferestrele din partea de sus, toate au forma rotunda.
Tinda infatiseaza raiul si iadul, are cupola semirotunda, integral zugravita.
Pronaosul e pictat in totalitate si este impartit in doua parti egale de zid, cu doua deschizaturi ce incadreaza usa de trecere in naos.
Cele doua cupole semirotunde, sunt zugravite dupa iconografia Vechiului si Noului Testament.
Catapeteasma, tot din zid este zugravita, cu exceptia portiunii rezervate icoanelor imparatesti.
Usile diaconesti sunt din lemn, sunt pictate in aceeasi maniera, cu ansamblul zugravelii ce reprezinta pe Aron si Ioan Gura de Aur, in dimensiuni reale.
Deasupra usii de la intrare in naosul bisericii, a existat o inscriptie, dupa cum mentioneaza preotii Vasile Musat si Gabor Aurel, care nu se stie in ce imprejurare a fost acoperita cu var: " Cu ajutorul Tatalui si Fiului si Sf. Duh zugravitu-s-a acest locas in zilele prea inaltatului imparat Francisc al II-lea si fiind parohul locului popa Ioan Tanase, anul 1814. " (scris chirilic) .
O alta pisanie ce se pastreaza deasupra usii de la intrarea in interiorul bisericii mentioneaza: " S-a zidit aceasta biserica din temelie de robul lui Dumnezeu Daniel Brukenthal si s-au infrumusetatcu podoaba zugravelii precum se vede cu toata cheltuiala satului. . . in zilele imparatului Franciscus si fiind arhiereul locului Pavel, zugrav Pantelimon, anul 1806. (scris chirilic) .
La proscomodie se afla urmatorul pomelnic: "Gheorghe, Elinca, Ana, Eva, Maria, Marina. "- (inscriptie in chirilica, amplasata pe zid) .
Cod Monument:BV-II-m-A-11811
Nr. vizualizări:5515
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 04:40:59
Data ultimei actualizări:2016-04-06 09:31:05
Data încărcării pe sit:2006-07-03 06:53:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-03
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 337

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu