Cernavoda :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Cernavodă
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Cernavodă
Județ:Constanța
Adresa:strada Asachi nr. 2,
Cod poștal:905200
Telefon :0241... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primaria-cernavoda.ro, www.cjC.ro, www.prefectura-CT.ro
Preot:Laurențiu Ghența
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:La sfârsitul secolului al XIX lea, când s-a început constructia podului de peste Dunăre, au sosit muncitori străini, majoritatea de religie catolică, printre care si Anghel Saligni. De asemenea, s au construit fabricile de ciment si de suruburi, unde au lucrat cetăteni străini (italieni, elvetieni, germani, maghiari) , de religie catolică si care, mare parte dintre ei, s-au stabilit în localitatea Cernavodă. Astfel s-a constituit nucleul comunitătii catolice din oras. În 1936, s-a cumpărat clădirea actuală de către A. R. C. Bucuresti, ca sediu parohial si capelă, unde au slujit mai multi preoti de origine italiană.
În 1950, regimul comunist a nationalizat imobilul cu toate bunurile preotului de atunci. Preotul paroh a fost arestat. Majoritatea catolicilor s-a repatriat în tările de origine si, datorită restrictiilor impuse de regimul dictatorial, catolicii rămasi în tară si au pierdut identitatea lor catolică.
A existat o scoală catolică elementară italiană, care după război a fost vândută de comunitatea italiană. După nationalizare, clădirea scolii, care a apartinut Bisericii Catolice, a suferit multiple transformări. În anul 1990, Statul a părăsit imobilul, din cauza igrasiei si a deteriorării accentuate. Ca urmare a acestui fapt, preotul si credinciosii au ocupat clădirea si au început reamenajarea lăcasului si, construirea unei anexe pentru casa parohială. Din anul 1992, parohia a purtat, timp de cinci ani, un proces lung cu autoritătile locale, care considera intrarea în posesia imobilului ca abuzivă. În final s-a obtinut câstig de cauză pentru Biserică.
În anul 1997, s-a reluat construirea unui grup energetic atomic la Cernavodă, unde au venit numerosi muncitori din tară, mai ales din Moldova, dintre care multi catolici, ce s au regrupat într-o nouă comunitate catolică. În ultimii ani, multi catolici si au pierdut locurile de muncă, din cauza opririi constructiei celorlalte unităti energetice din localitate.
Parohia a fost reînfiintată în anul 1991.
La 13-VI-1997, s-a obtinut autorizatia de constructie a noii biserici, constructie care încă nu s-a finalizat.
Casa parohială si capela sunt într o stare avansată de degradare din cauza igrasiei. Nu există cimitir catolic.
Alte informații:Filiale : Cohirleni, cuprinzând 5 familii cu 12 credinciosi; Seimenii Mici, cu 3 familii si 7 credinciosi; Făclia, cu 2 familii si 5 credinciosi; Mircea Vodă Gară, unde este o familie cu 3 credinciosi. Parohia Cernavodă cuprinde 52 de familii cu 148 de credinciosi.
Functionează o asociatie irlandeză de asistentă socială: United Christian Aid, ai cărei membri sunt de toate religiile existente în Cernavodă si laici.
Nr. vizualizări:4761
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 22:45:48
Data actualizare:2017-06-01 12:12:39
Data încărcării:2005-07-08 06:44:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:internet: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 229

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2007-09-27
Contor: 179

Interior
Foto: internet