Segarcea :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Segarcea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Segarcea
Județ:Dolj
Cod poștal:205400
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.primariaSegarcea.ro, www.cjDolj.ro, www.prefecturaDJ.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Pe mosia Segarcea, "doamna Sultanica" a ridicat un mic schit, din lemn, in vremea lui Negru-Voda. Mai apoi, in anul 1547, pe mosie a fost ridicata biserica de zid, inchinata Adormirii Maicii Domnului. Aceasta a fost zidita in stil muntenesc, avand o turla pe naos, si o alta pe pridvorul deschis, de forma patrulatera.
In anul 1600, in timpul voievodului Mihai Viteazul, biserica a fost inconjurata si intarita cu ziduri masive din caramida, construite in forma de cruce. Deasupra portii de intrare se aflau inscrise cele trei cifre romane MDC, reprezentand anul construirii acestor ziduri. Staretie cu pivnita, prispa cu deschideri boltite si chiliile au fost anexate mai tarziu.
Manastirea Segarcea se prezenta ca o cetate fortificata, drept pentru care era folosita ca loc de popas, de comerciantii de sare, care mergeau spre Dunare. De asemenea, in timpul atacurilor otomane, locuitorii din zona se ascundeau in incinta manastirii, inchizand portile cele mari.
In perioada de stapanire austriaca (1716-1739) , Manastirea Segarcea a ars aproape in intregime, biserica avand si ea mult de suferit. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea, calugarii din Alexandria au refacut biserica, facand si anumite modificari, precum anularea zidului dintre pronaos si naos.
Alte informații:De mari dimensiuni, biserica este zidita in forma de cruce, fiind impartita in Altar, naos cu turla, pronaos si pridvor deschis, peste care se inalta un turn-clopotnita. In partea vestica a naosului se observa inca cele doua nise laterale, acoperirea acestui spatiu fiind realizata printr-o bolta semicilindrica. Intre naos si pronaos se afla initial un zid plin, care a fost demolat, la restaurarea din anul 1862. Pronaosul este acoperit cu o calota pe pandativi.
Intrarea in turnul-clopotnita de deasupra pridvorului se face printr-o usa aflata pe peretele nordic al pronaosului, care cuprinde, in grosimea sa, si prima rampa de acces la acesta. Podul pronaosului a fost fortificat. Dinspre interior se pot observa cele doua perechi de guri de tragere, de forma patrulatera. Pe latura nordica, ele sunt astupate, iar pe latura de sud, sunt deschise, servind pentru aerisire. Podul insusi pare sa fi fost amenajat pentru aparare (tainita) .
Pridvorul este acoperit cu o bolta semicilindrica transversala. El este deschis pe trei laturi, deschiderile avand arcade in segment de cerc, sprijinite pe coloane octogonale din zidarie, cu parapet inalt. Cele doua niveluri originare ale turnului cuprind, fiecare, cate doua incaperi. Un al treilea nivel, de plan octogonal, cuprinde camera clopotelor. Ferestrele au fost modificate in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, deschiderea actuala, in acolada, mascand partial pe cea initiala, vizibila din interior.
Făcea parte din fosta Mănăstire Segarcea.
Cod Monument:DJ-II-m-B-08368.01
Nr. vizualizări:2766
Data ultimei vizualizări:2021-09-16 18:58:27
Data ultimei actualizări:2014-09-04 10:25:42
Data încărcării pe sit:2006-07-04 15:10:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0