Mangalia :: Biserica Sf. Ap. Andrei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ap. Andrei
Mangalia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Mangalia
Județ:Constanța
Adresa:strada Libertătii nr. 2
Cod poștal:905500
Telefon :0241... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.mangalia.ro, www.mangalia.tv, www.cjC.ro, www.prefectura-CT.ro
Hram:Sf. Ap. Andrei
Detalii:Cu mult înainte de aparitia decretului de înfiintare a Parohiei Mangalia, au fost credinciosi care s-au stabilit în acest oras, veniti din diferite colturi ale tării noastre. Majoritatea provin din Moldova. Încă din anul 1975, când la conducerea Arhiepiscopiei Romano Catolice era Mons. Francisc Augustin, s-a ridicat problema construirii unei biserici la Mangalia, datorită aparitiei bazelor de tratament care au intrat în circuitul balnear european. Primii pasi de căutare a credinciosilor romano catolici în orasul Mangalia au fost făcuti de către preotii parohi si vicari care au functionat la Parohia Constanta.
Primul paroh a fost pr. C. Hausner, care mergea si binecuvânta casele credinciosilor aflati aici. Cu noile generatii de preoti s a început să se celebreze Sfânta Liturghie, cu mult risc, atât pentru preoti, cât si pentru familia unde se celebra Sfânta Liturghie. Credinciosii, care s au stabilit de la început în Mangalia, n-au uitat de pr. Aurel Petrisor, care invita cu sfială pe credinciosii săi să vină la familia Petrut Ioja pentru a asculta Sfânta Liturghie. De asemenea, nu se poate uita zelul si efortul deosebit al pr. Pavel Gabor care a însufletit această comunitate mică, luptând să obtină măcar o casă si apoi un loc pentru biserică. A continuat această trudă părintele vicar Andrei Adam, care a început să-i viziteze pe credinciosii din Mangalia.
Abia după revolutia din decembrie 1989 s-a putut spera în obtinerea unui un teren, si, la 1-V-1990, s-a emis decretul de înfiintare a Parohiei Romano Catolice din Mangalia, cu hramul Sfântul Apostol Andrei.
Monseniorul Stefan Ghenta, în 1992, după lungi insistente, audiente si rugăminti, obtine un loc pentru construirea bisericii, în fosta groapă de gunoi a orasului. Tot în anul 1992, prin decretul nr. 658 din 29 iulie, dat de Arhiepiscopia Romano Catolică Bucuresti, este numit paroh de Mangalia pr. Francisc Serban care a preluat tot efortul enoriasilor, pentru a începe constructia bisericii catolice din oras. Cu ajutorul Domnului, în 1993, s a început constructia bisericii, care s a încheiat în anul 1998. Biserica este construită în stil modern, preluând elemente gotice. Are o lungime de 30 m, 14 m lătime si înăltimea turnului de 21 m.
Planurile arhitecturale au fost concepute de arhitectul Gheorghe Pintilescu, iar partea de structură si rezistentă apartine inginerului Lucian Rădulescu. Îndeplinirea corectă a acestor planuri a fost supravegheată de Constantin Frangopol. Lucrările au fost executate în cea mai mare parte de S. C. DUCON S. R. L. Constanta, al cărui conducător a fost inginerul Dumitru Adrian. Finantarea lucrărilor a fost asigurată de Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucuresti, în mod deosebit de Excelenta Sa dr. Ioan Robu, precum si de contributia Parohiilor din Dieceza Constanta si, nu în ultimul rând, de binefăcători din tară si străinătate.
În prezenta unui mare număr de preoti si credinciosi, în ziua de 29-IX-1998, biserica a fost consacrată Sfântului Apostol Andrei de Arhiepiscopul dr. Ioan Robu.
Comunitatea din Mangalia nu are cimitir.
Filialele parohiei sunt: Pecinginea, numărând 15 familii si unde nu există biserică, Sfânta Liturghie făcându se în casa unei familii; Chirnogeni, cu 17 familii, si unde există o capelă; Biruinta, cu 15 familii si o capelă; Toprisor, având 5 familii de credinciosi catolici si o capelă.
În Parohia Mangalia nu functionează congregatii, organizatii, grădinite sau scoli catolice.
Nr. vizualizări:8049
Data ultimei vizualizări:2020-12-04 12:04:51
Data actualizare:2005-08-31 12:26:50
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-01-25
Contor: 307

Vedere din față
Foto: Panoramio.com