Axintele :: Biserica din Frumusica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica din Frumusica
Axintele
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Axintele
Comună:Axintele
Județ:Ialomița
Cod poștal:927035
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.axintele.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Dimitrie
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Mosia Frumusica era stapanita in prima jumatate a secolului XIX de boierii Crutescu, trecand apoi in proprietatea Mariei Notara. Pana la inceputul razboiului de intregire, aceasta daruise lacas de invatatura si sprijinise biserica comunitatii din Frumusica, asezare in care la anul 1921 s-a nascut Preasfintitul Roman (Stanciu) Ialomiteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor intre anii 1973-1994.
Monumentul reprezentativ al comunitatii ramane biserica parohiala Sfantul Dimitrie, aflata la circa o jumatate de kilometru in stanga drumului rutier dinspre Cosereni si Barcanesti. Un drum de tara duce pana la lacasul de cult, ridicat intr-un punct ce domina imprejurimile.
Potrivit pisaniei, biserica a fost ctitorita la anul 1838 de catre clucerul Dumitrache Crutescu si sotia sa, Maria. O alta sursa ii considera deopotriva ctitori si pe alti membrii ai familiei de boieri Crutescu, anume: Constantin, Scarlat si Elena.
Lacasul a fost reparat la anul 1910, apoi la anul 1926, cand a fost schimbat acoperisul si s-a facut soclul. Dupa ce la anul 1940 fusese afectat de cutremur, lacasul avea sa fie reparat la anul 1951, restaurandu-se la exterior turla si la interior catapeteasma.
Ca plan, biserica este trilobata si dispune de pridvor deschis. Iese in evidenta masivitatea deosebita a edificiului si zidurile groase de un metru, amintind de trainicele biserici medievale romanesti. O singura turla, de tabla, cu un plan octogonal pe o baza patrata, incununeaza naosul, in pridvorul deschis, avand coloanele legate intre ele prin arcade semirotunde, se pastreaza gropnita cu ramasitele pamantesti ale ctitorilor. Deasupra intrarii in pronaos este fixata pisania cu litere chirilice, care mentioneaza: ", ACEASTA SFANTA BISERICA CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU S-A ZIDIT DIN TEMELIE CU CHELTUIALA DUMNEALUI CLUCER DIMITRACHE CRUTESCU SI CU CUCOANA MARIA, SOTIA DOMNIEI SALE, IN ZILELE PREAINALTULUI NOSTRU DOMN ALEXANDRU DIMITRIE GHICA VV. SI ALE PREASFINTITULUI MITROPOLIT NEOFIT, CA SA FIE IN VEC1N1CA POMENIRE SUFLETELOR CELOR CE S-AU OSTENIT, ANUL 1838, MAI 18", . Trecerea din pronaos in naos se face printre doua coloane, alte doua fiind semiingropate. in interior, pictura se pastreaza destul de afumata.

Clopotnita realizata din lemn in urma cu o jumatate de secol, este dispusa la vest de biserica si asigura accesul in curtea acesteia, pe la partea de jos.
Nr. vizualizări:7148
Data ultimei vizualizări:2023-12-09 00:35:54
Data ultimei actualizări:2009-05-20 21:53:23
Data încărcării pe sit:2009-05-20 21:53:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-04-16
Contor: 54

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro