Sita :: Biserica Sf. Arahngheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arahngheli
Sita
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sita
Comună:Spermezeu
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427279
Telefon :0263... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulbeclean.ro, www.mitropolia-clujului.ro, comunaspermezeu.ro, www.portalbn.ro, bn.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Tudor Daneș
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavriil
Detalii:Timpul nemilos și-a pus amprenta pe frumoasa bisericuță de altădată, fapt pentru care creștinii hotărăsc construcția altei biserici mult mai mari și mai încăpătoare. Vremurile erau vitrege pe atunci, căci ne aflăm in plin regim comunist și autoritățile nu acordau autorizații de construire de biserici. Pe data de 15 septembrie 1982, preotul paroh Teodor Mureșan face o cerere către Consiliul popular al comunei Spermezeu prin care solicita aprobarea documentației necesare în vederea refacerii locașului de cult cu sume din veniturile proprii (de la credincioși) . Consiliul popular va aproba cererea si astfel in data de 9 oct. 1982 eliberează autorizația de construcție nr. 20, prin care dă dreptul parohiei ortodoxe de a reface stricăciunile provocate de intemperii. Lucrurile vor lua în viitorul apropiat o altă întorsătură căci din reparație se va transforma de fapt în construcție. Pentru că lucrurile mergeau contrar așteptărilor, autoritățile locale au venit în control și nu mică le-a fost mirarea cînd au văzut că in loc să se repare un acoperiș s-a ridicat o biserică. N-au reacționat imediat, lăsăndu-i pe oameni să-și facă treaba, că doar și ei erau creștini din Spermezeu de altfel, iar cînd toate erau aproape gata au raportat autorităților județene. Cu toate împotrivirile însă, lăcașul de cult a fost ridicat, iar in toamna anului 1986 s-a început lucrarea de pictură în tehnica frescă. Lucrările au fost executate în parte de pictorul Varga Iacob (Sf. Altar) iar restul cu un alt pictor, avînd cost total de 103. 093 lei, bani proveniți din donațiile credincioșilor. Mare a fost bucuria credincioșilor cînd in vara anului 1990 IPS Arhiepiscop Teofil Herineanu a sfințit biserica. De atunci a rămas obiceiul ca hramul bisericii să fie prăznuit în prima duminică a lunii iulie.
Nr. vizualizări:2797
Data ultimei vizualizări:2023-09-29 09:53:52
Data ultimei actualizări:2016-09-19 14:21:03
Data încărcării pe sit:2006-07-06 08:06:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2023-05-07
Aparat: samsung SM-A325F
Info: VEDERE DE ANSAMBLU
Contor: 148

Vedere din lateral
Foto: Porcius Maftei