Sita Buzaului :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Sita Buzăului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sita Buzăului
Comună:Sita Buzăului
Județ:Covasna
Cod poștal:527155
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacvhr.ro, www.sita-buzaului.ro, www.KVmt.ro, www.prefecturaCV.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Comuna are legaturi traditionale cu Brasovul si localitatile din Tara Barsei, cu cele din zonele Sfantu Gheorghe si Covasna, dar si cu asezarile vecine din judetul Buzau. Prima biserica ridicata in localitate a fost cea din anul 1834, asezata in actualul cimitir, demolata ulterior la constructia celei noi. In vechea biserica din lemn a slujit preotul Nicolae Comsa. In 1862 este inaltata biserica noua, din caramida, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", iar din barnele ramase s-a construit o casa cu 2 camere (tot in cimitir) , pentru a servi ca scoala. O camera era sala de clasa in care invatau copiii, iar cealalta era sediul primariei. Noua biserica a fost construita in stil apusean; banii au fost donati de credinciosi, iar conducatorul lucrarii a fost pr. Nicolae Rusu, om cu multa evlavie, care a inzestrat biserica in care pastorea odoare de argint si cu odajdii. Ferestrele sunt in stil brancovenesc cu ogive in stil roman. In inventarul cuprinzand "averea nemiscatoare a bisericii si a scolii gr. rasaritane din satul Szita Budseu, la 8 Mai 1868" erau inregistrate urmatoarele bunuri: biserica de piatra, fara turn ce avea imprejur "ingropatoarea" (cimitirul) , casa parohiala cu doua incaperi, scoala cu doua "odai slabe", doua clopote, o toaca de fier, doua cruci (una de argint) , 12 icoane mari si 12 mici, alte obiecte de cult. Documentul este semnat de preotul Nicolae Comsa, de epitropii Nicolae Stroia si Gheorghe Marcosanu si de juratii Nicolae Rusu si Ioan Ciupea. Printre donatori este mentionat Nicolae Breticanu, care "a dat 14 fl. pentru o cadelnita". In inventarul bisericii din 1872 este consemnata averea imobila si mobila a parohiei, dupa cum urmeaza: biserica zidita din piatra si caramida, acoperita cu tigla in anul 1862; scoala confesionala construita in 1867; casa parohiala cu trei incaperi, construita in 1851; cimitirul vechi, de langa biserica, din anul 1836; 48 de obiecte de cult (iconostas, 12 sfesnice, 12 icoane de lemn, un policadru de arama, noua candele, doua potire, doua clopote, unul din 1839 si unul din 1846) . Printre donatori figureaza: Nicolae Comsia, Ana Tohaneanu, Nicolae Rusu, Dobra Servu, G. Sporea, Reveca R. Comsia, Vasile Giuglea. Biserica mai avea: 13 carti bisericesti, intre care: Molitvelnic, Targoviste, 1713; doua Evanghelii, Ramnic, 1746 si Sibiu, 1859; Cazanie veche, Ramnic, 1756; Penticostariu, Ramnic, 1785; Strasnic, Blaj, 1804; Octohiul Mare, Buda, 1811; Liturghier, Sibiu, 1835; doua tomuri Minee, Pesta, 1838; Apostol, Sibiu, 1851; Chiriacodromion, Sibiu, 1855.
Cartile au fost cumparate "de mai multi poporeni" sau de "buni crestini, precum: Nicolae Bularca, Radu Moroianu, Ioan Martinovici, preotul Avram Comsa" sau proveneau prin cumparare "din lada bisericii". Fundatia scolara infiintata in anul 1869 de Radu Comsa, cu un fond initial de 237 florini, s-a inmultit prin unele "contributiuni in bucate", ajungand la suma de 523 florini. Inventarul este semnat de preot capelan Ioan Dima si de Geoge Borzea, notarul comitetului, de epitropii George Marcosianu, Neculai Stroie, Ioan Aldea si de 20 de membri ai comitetului parohial: Neculai Rusu, Vasile si Chelemen Neculau, Dumitru Munteanu, George Boriceanu, Ioan Olariu, Neculau Sianta, George Trupea, Petre si Ioan Murea, Petru Stroe, Craciun Bularca, Ioan Purecel, George Neagoe, George Aldea, George Calcea, David Morariu, Csenofom Enea, George Crisbasianu si Neculai Carstea. In anii 1935-1937, biserica a fost demolata pana sub ferestre, restaurandu-se in stil combinat, pentru a fi cat mai apropiata de stilul bizantin, dupa planul facut de arhitectul Francisc Stelz, lucrarile fiind executate de fratii Herghetz. Credinciosii s-au straduit ca biserica lor sa fie "cea mai impunatoare si mai frumoasa din zona".
S-a impodobit apoi interiorul: stranile, mesele, sfesnicele si iconostasul cel nou au fost sculptate in lemn de tei de catre fratii Popa din Bucuresti, care au executat si tampla tot din lemn de tei poleit cu aur. Pictura in fresca a fost executata in stil bizantin de pictorii Dumitru, Gheorghe Braiescu si sotia acestuia din urma, Georgeta. Toate lucrarile au ajuns la suma de 1. 000. 000 lei (stransa din donatii si de la stat) .
Printre cartile vechi ale bisericii, in 1972 erau: Molitvelnic, 1730; Penticostar, 1785; Antologhion, 1834-38; Ceaslov, 1835; Liturghier, 1835; Kiriacodromion, 1885; Psaltirea, 1861; Triodion, 1860; Molitvelnic, 1874; Mineiele, 1891-1894. Dintre obiectele vechi si pretioase se numara: strani, mese, iconar, tampla, icoane de la 1861, usile ingeresti de la 1774, donate de biserica "Sfantul Nicolae" din Brasov in 1861, cand s-a zidit actuala biserica.
In timpul primului razboi mondial, biserica a suferit multe avarii iar preotii slujitori au trecut printr-un adevarat calvar, dupa arestarea lor de catre autoritatile maghiare. La 23 octombrie 1915, preotul ortodox Ion Coman, tata a doi copii, a fost arestat, dus in lanturi la Cluj si aruncat in temnita, unde a stat singur in celula timp de doi ani. Saptamanal i se luau interogatorii cu pumni si cu lovituri de cizma, dupa cum marturiseste el mai tarziu. A fost declarat vinovat de tradare de patrie, in decembrie 1916, si osandit la spanzuratoare. Sub forta evenimentelor a fost eliberat la 13 octombrie 1918, dar mizeriile si tratamentul la care a fost supus in cei trei ani de temnita l-au doborat, la 6 noiembrie 1918, cand moare la varsta de numai 47 de ani.
Celalalt preot, din Sita Buzaului, arestat la 15/28 august 1916 a fost Ion Dima, in varsta de peste 70 de ani, care pe baza reclamatiei primarului si prim pretorului maghiari din comuna: "a fost dus intre baionete, din post in post, peste 100 km pe jos, scuipat si batjocorit, apoi expediat in Sopron unde a ramas pana la 10 mai 1918".
In timpul retragerii trupelor germane de pe frontul de rasarit, biserica a fost din nou devastata, incendiindu-se si oficiul parohial. Dupa reparatiile din perioada interbelica, sfintirea provizorie s-a savarsit de un sobor de preoti din zona, in anul 1935, iar sfintirea mare s-a facut in luna noiembrie 1945, de catre Nicolae Balan, Mitropolitul Ardealului, si de un sobor de 14 preoti.
In timpul pastoririi pr. Dumitru Comsa s-a construit o noua casa parohiala, efectuandu-se noi lucrari la cladirea bisericii. Interiorul aceasteia a fost repictat in tempera grasa de pictorii Vasile Oltean, cu sotia, si Suciu Petru. Pentru aceste lucrari, rugaciunea de binecuvantare a fost savarsita de catre P. S. Episcop Lucian Fagarasanul, in anul 1981. In sirul preotilor slujitori ai altarului in Sita Buzaului se inscriu: Nicolae Comsa, venit din Tarlungeni (1834-1876) , cei doi fii ai sai, Alexe si Nicolae, au fost cantareti bisericesti; Ioan Dima (1876-1926) , nascut la Purcareni, in 1844, si-a absolvit studiile la Brasov si Sibiu, fiind hirotonit la Sibiu de Andrei Saguna, functionand un timp profesor la scoala confesionala din Brasov si apoi preot la Sita Buzaului, unde a slujit vreme de peste 50 de ani; Olimpiu Rusu (a fost presedinte la toate organizatiile existente atunci, stimuland pe toti intelectualii spre propasirea a tot ce este romanesc si traditional) ; Dumitru Comsa (1974-1995) ; Florin Tohaneanu (1995 si pana in prezent) .
Printre cantaretii bisericii din Sita Buzaului au fost si: Radu Comsa, Alexe si Nicolae Comsa, invatatorul Nicolae Rusu, Gheorghe Rusu (ulterior a devenit inspector scolar) , Vasile Roman, absolvent al scolii de cantareti "Dimitrie Cuntan" din Sibiu, iar printre epitropii care s-au remarcat in slujirea bisericii se numara: Alexe Bobes, Nicolae Munteanu, Erodion Floroianu, Alexe Stroie, Gheorghe A. Tohaneanu.
Cu sprijinul P. S. Ioan si prin contributia credinciosilor din localitate, au fost efecutuate reparatii la fatada si acoperisul bisericii.
Știri despre biserică:

»  Episcopia Covasnei și Harghitei | Binecuvântarea lucrărilor de înfrumusețare executate la Biserica Parohiei Sita Buzăului (2017-03-20)

 Închide 

Episcopia Covasnei și Harghitei | Binecuvântarea lucrărilor de înfrumusețare executate la Biserica Parohiei Sita Buzăului

[2017-03-20]
de Gheorghe Anghel

În Duminica Sfintei Cruci, Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Adormirea Maicii Domnului din Sita Buzăului, protopopiatul Întorsura Buzăului.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare executate la catapeteasma bisericii. Mai mulți ctitori și binefăcători au primit acte de apreciere. Preoteasa Tohănean Marcela a primit distincția Crucea Eparhială pentru mireni.
În cuvântul rostit în cadrul Liturghiei, Preasfinția Sa a vorbit despre urmarea lui Hristos și a explicat că Taina Învierii este ascunsă în Cruce, ca iubire jertfelnică, iar Taina Crucii își arată slava în lumina Sfintei Învieri.
Scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii ne arată că acest însemn este steag de biruință a lui Hristos asupra păcatului și asupra morții, a subliniat ierarhul.
În cadrul Liturghiei, diaconul Bâgu Andrei a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Comolău, protopopiatul Întorsura Buzăului, Județul Covasna.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2560, Ultimul acces: 2020-09-20 11:21:46

»  Sita Buzăului | Nașterea Domnului, cinstită prin fapte bune (2016-12-28)

 Închide 

Sita Buzăului | Nașterea Domnului, cinstită prin fapte bune

[2016-12-28]
de Sorin Ionițe

Sita Buzăului | Nașterea Domnului, cinstită prin fapte bune
În jur de o sută de persoane cu posibilități financiare reduse din parohia Adormirea Maicii Domnului – Sita Buzăului au primit vineri, 23 decembrie 2016, pachete cu produse alimentare, ne-a precizat Adrian Munteanu.
Au fost ajutate cu produse pentru masa de Crăciun persoanele în vârstă, văduve și familiile numeroase. Acțiunea social-filantropică a fost realizată de părintele paroh Iulian Petru Tohănean împreună cu credincioșii din parohie.
Duminică, 25 decembrie 2016, în ziua Nașterii Domnului, după Sfânta Liturghie, patruzeci de copii au primit daruri, constând în pachete cu dulciuri.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele Iulian Tohănean a subliniat importanța faptelor bune și a mulțumit celor care s-au implicat în activitățile caritabile care au avut loc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2673, Ultimul acces: 2020-09-20 11:21:46

»  Nașterea Domnului, prilej de bucurie pentru copiii din Parohia Sita-Buzăului (2015-12-28)

 Închide 

Nașterea Domnului, prilej de bucurie pentru copiii din Parohia Sita-Buzăului

[2015-12-28]
Sărbătoarea Nașterii Domnului a fost prilej de bucurie pentru copiii din Parohia Sita Buzăului, județul Covasna. După Sfânta Liturghie oficiată vineri, 25 decembrie 2015, copiii prezenți în biserica parohiei au primit câte un mic dar din partea lui Moș Crăciun, a precizat Adrian Muntean, profesor de Religie.
Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, prin intermediul Părintelui Tohănean Iulian Petru, a adus bucuria Nașterii Domnului pe chipurile mai multor copii sărmani oferindu-le câte un dar, constând în dulciuri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3115, Ultimul acces: 2020-09-20 11:21:46

»  Colinde și filantropie în Parohia Sita Buzăului, Jud. Covasna (2015-12-23)

 Închide 

Colinde și filantropie în Parohia Sita Buzăului, Jud. Covasna

[2015-12-23]
În această perioadă premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului, în Parohia Adormirea Maicii Domnului din Sita Buzăului, Protopopiatul Întorsura Buzăului, Eparhia Covasnei și Harghitei, au fost intensificate activitățile pastoral-misionare, social-filantropice și culturale pentru a aduce bucurie în sufletele credincioșilor comunității de aici.
Prin purtarea de grijă a părintelui paroh Tohănean Iulian Petru, a Consiliului Parohial, dar și al altor credincioși iubitori de fapte bune, 30 persoane văduve și 10 familii nevoiașe au primit, în această perioadă, daruri din partea parohiei, iar pentru ziua de Crăciun au fost pregătite 150 de pachete constând în dulciuri pentru toți copiii care vor fi prezenți la Sfânta Liturghie.
«Să ne bucurăm de Nașterea Domnului!»
În duminica dinaintea Nașterii Domnului, 20 decembrie 2015, la finalul Sfintei Liturghii, mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 – Bobocea au pus în scenă piesa de teatru Să ne bucurăm de Nașterea Domnului! Sceneta a fost urmată de un concert de colinde.
„23 de elevi, sub îndrumarea doamnei Profesor Todor Ileana și a domnului Adrian Muntean, profesor religie, au dorit să prefațeze sărbătoarea Crăciunului prin sceneta: «Să ne bucurăm de Nașterea Domnului!». Purtând costume tradiționale specifice zonei, elevii au adus în fața celor prezenți personajele biblice reprezentative evenimentului, surprinzând pe parcursul scenetei fiecare moment important al sărbătorii. Sceneta a fost urmată de un concert de colinde, care i-a umplut de emoție atât pe cei mici cât și pe cei mari”, a precizat părintele paroh Pr. Tohănean Iulian-Petru.
De asemenea, în această perioadă, copii de la grădinițele de pe raza parohiei, însoțiți de personal abilitat din cadrul instituțiilor de învățământ, au susținut mai multe concerte de colinde în cadrul lăcașului de cult.
„În apropierea Sărbătorii Nașterii Domnului, copiii de la Gradinița Nr. 3, Bobocea au adus vestea cea bună a Nașterii Domnului. Mai exact, vineri, 11 decembrie, un număr de 25 preșcolari însoțiți de doamnele educatoare: Moraru Petruța și Dobrinaș Ana-Maria, au fost prezenți la Biserica «Adormirea Maicii Domnului», unde au fost împărtășiți cu Sfintele Taine de către părintele Tohănean Iulian-Petru. În continuare, micuții au susținut un concert de colinde. Miercuri, 16 decembrie, copiii de la Grădinița «Nicolae Russu» au pregătit din timp, împreună cu doamnele educatoare, Florea Ioana, Filofi Maria și Suciu Maria un program de colinde, care au răsunat din glasurile lor. Cei 45 de colindători au adus multă bucurie în sufletele celor prezenți. Toți cei care au colindat au fost răsplătiți de către Părintele Paroh Petru cu suc și fructe”, a precizat Adrian Muntean, profesor de religie la Școala Gimnazială Nr. 3 – Bobocea.
***
Prima atestare a localității Sita Buzăului datează din anul 1533. Primul locaș de cult a fost construit în anul 1834. Actuala biserică, ridicată pe locul celei vechi, datează din anul 1862, având hramul Adormirea Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3165, Ultimul acces: 2020-09-20 11:21:46


Nr. vizualizări:5173
Data ultimei vizualizări:2020-09-20 11:21:46
Data actualizare:2014-09-17 11:32:44
Data încărcării:2006-07-06 08:07:29
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Constantin Banciu: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-04-26
Aparat: NIKON E8800
Contor: 216

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2014-04-26
Aparat: NIKON E8800
Contor: 94

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2014-04-26
Aparat: NIKON E8800
Contor: 62

Icoana hramului
Foto: Constantin Banciu

Data: 2014-04-26
Aparat: NIKON E8800
Contor: 87

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2014-04-26
Aparat: NIKON E8800
Contor: 55

Pictură
Foto: Constantin Banciu