Agapia-Manastire :: Manastirea Agapia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Agapia
Agapia-Mânăstire
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Agapia-Mânăstire
Comună:Agapia
Județ:Neamț
Cod poștal:617005
Persoană de contact :Stavrofora Olimpiada Chiriac
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:agapia.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.Agapia.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Ioan Bogoslov, Adormirea Maicii Domnulu, Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Prima mențiune documentară s-a făcut prin Hotarnica lui Ilieș Vodă din 1437, care delimitează moșia Mănăstirii Agapia de cea a Mănăstirii Neamț. După această dată, numele mănăstirii a mai apărut în diferite documente și însemnări din 1452, 1464, 1476, 1498 etc. atestând existența sa pe toată perioada secolului al XV-lea, când obștea monahală a crescut mereu, bucurându-se de un prestigiu tot mai mare și de atenția voievozilor țării, printre care și Ștefan cel Mare, care o apără și o înzestrează. În aceste condiții, bisericuța de lemn de la Agapia din Deal a devenit neîncăpătoare, punându-se cu necesitate problema ridicării unui nou edificiu, mai mare și mai trainic, pe măsura locului pe care acest așezământ îl ocupa printre celelalte mănăstiri ale Moldovei.
Vechiul Pomelnic de la Mănăstirea Agapia amintește de Petru Rareș și Elena Doamna ca primi ctitori voievodali prin grija cărora s-a zidit prima biserică de piatră de aici. În schimb, o inscripție aflată în pronaosul bisericii mari de la Agapia din Vale menționează pe Petru Șchiopul și Ruxandra Doamna ca fiind întâii ctitori domnești, creându-se astfel o oarecare confuzie în această problemă.
Dacă analizăm lista documentelor de danie în care beneficiarul este Mănăstirea Agapia, se constată că mai mulți voievozi (Petru Rareș, Alexandru și Bogdan Lăpușneanu, Ștefan Tomșa) , care au stat pe tronul Moldovei înaintea lui Petru Șchiopul, s-au îngrijit de acest așezământ, întărindu-i moșiile sau adăugând noi proprietăți și înlesniri. În plus, deși a domnit foarte puțin, respectiv între 1579 și 1582, Iancu Sasul - fiul lui Petru Rareș - a avut grijă ca în 1580 să dăruiască noi sate Mănăstirii Agapia, determinat probabil și de faptul că aici ctitorise tatăl său.
Este deci posibil ca Petru Rareș și Elena Doamna să fi ridicat aici prima biserică de zid, reînnoită apoi de Petru Șchiopul în a treia domnie a sa (1582-1591) . Acest punct de vedere ar explica și mențiunea din Pomelnicul mănăstirii și "scăparea" din inscripția amintită, care s-a referit doar la refacerea realizată de Petru Șchiopul fără a mai aminti și de Petru Rareș.
Dar construcțiile de la Agapia din Deal nu prea aveau viață lungă. Terenul îmbibat de apele freatice care se aflau la o adâncime mică era nestatornic și aluneca adesea năruind biserici și chilii, creând o permanentă stare de incertitudine și neliniște în sânul obștei monahale. De aceea, în jurul anului 1600, o parte dintre călugări s-au mutat în vale, ridicând aici o mică biserică în jurul căreia se va dezvolta Mănăstirea Agapia de astăzi, pomenită uneori sub numele de Agapia Nouă, Agapia din Vale sau Agapia Mare.
In afara incintei este biserica paraclis "Nasterea Maicii Domnului", zidita la mijlocul sec. XIX si biserica "Sf. Ioan Bogoslov", refacuta pe locul unei vechi capele, in timpul domniei lui Mihai Sutu (1819-1821) .
Alte informații:De la Văratic se ajunge la Mănăstirea Agapia fie pe scurtătura tăiată prin pădure către nord, trecând prin Filioara (DC 168) , fie revenind în șoseaua națională, pentru ca după 4 km să ne îndreptăm spre vest pe DJ 155 D, fie pe un drum forestier de un pitoresc deosebit. Față de Piatra Neamt, mănăstirea se află la 43 km, iar față de Târgu Neamț la 9 km.
Mănăstirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate monumente din această parte a țării, căutat de un mare număr de vizitatori dornici să vadă o străveche vatră de credință și cultură, dar și un neprețuit tezaur de artă, unic prin capacitatea sa de a dezvălui specificul și originalitatea spiritualității românești.
Puțini știu însă că începuturile acestui vestit așezământ monastic, ce izvodește parcă din peisajul mirific pe care-l desfășoară Muntele Muncelu, Dealul Mare și Dealul Crucii, sunt strâns legate de existența unui schit ce-a dăinuit până astăzi, la o distanță de aproximativ 2 km, într-o poiană ce te îmbie la popas pe poteca de peste munte care leagă valea Agapiei de valea pârâului Secu.
Tradiția, consemnată și în unele vechi manuscrise, a păstrat numele sihastrului Agapie care, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, ar fi ridicat împreună cu ucenicii săi o bisericuță de lemn pe locul astăzi numit "Livada părinților". Numele acestui monah, care în limba greacă înseamnă "drag", "dragoste" (față de aproape) , s-a transmis nu numai obștii isihaste pe care a condus-o, ci și munților din jur, pârâului și mai apoi așezării din vale.
Distrusă de o avalanșă de zăpadă chiar într-o zi de Paște, biserica lui Agapie a fost refăcută pe o altă temelie în "Poiana lui Eufrosin" aflată în apropiere, primind hramul puțin obișnuit "Minunea Arhistrategului Mihail din Colose", care se mai serbează și astăzi în ziua de 6 septembrie. Abia la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor s-a construit o biserică pe actualul amplasament al sihăstriei de la Agapia din Deal (Agapia Veche) , atunci când și biserica din "Poiana lui Eufrosin" s-a ruinat și nu a mai putut fi folosită.
Cod Monument:NT-II-a-A-10627
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Monahul de la Agapia (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Agapia (Video)
Știri despre biserică:

»  Părintele Nicodim Măndiță a fost pomenit la Mănăstirea Agapia (2019-07-07)

 Închide 

Părintele Nicodim Măndiță a fost pomenit la Mănăstirea Agapia

[2019-07-07]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat sâmbătă o slujbă de pomenire pentru părintele Nicodim Măndiță, la mormântul marelui duhovnic de la Mănăstirea Agapia.
În data de 6 iulie 2019 s-au împlinit 44 ani de la trecerea în veșnicie a părintelui Nicodim Măndiță, cunoscut luptător împotriva regimului comunist.
Ierarhul a spus despre părintele Nicodim c㠄a avut o lucrare duhovnicească deosebit㔠și o „viață cu multe osteneli”.
Pentru convingerile sale anticomuniste a fost închis la penitenciarele de la Piatra Neamț (1965), Bacău (martie 1965), Jilava (martie 1965) și Aiud (aprilie 1965).
În urma Decretului Consiliului de Stat nr. 456 din 31 mai 1966 a fost grațiat și s-a întors la Mănăstirea Agapia.
Părintele Episcop Veniamin la mormântul marelui duhovnic de la Agapia. Foto credit: Trinitas Tv/George Aniculoaie
Preasfinția Sa a vorbit despre efortul susținut al părintelui Nicodim de a-și conduce ucenicii pe calea mântuirii.
„Părintele Nicodim s-a străduit din toate puterile lui ca pe cei din mănăstire să-i ajute să facă cele duhovnicești, iar pe cei care veneau la el să ia sfat în scaunul de spovedanie să-i apropie de Hristos, povățuindu-i cu multă dragoste”.
Slujba parastasului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al mănăstirii.
Părintele Protosinghel Nicodim Măndiță a murit la Agapia în anul 1975, la vârsta de 86 ani, și a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3063, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Agapia a fost adusă în Slobozia (2017-04-20)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Agapia a fost adusă în Slobozia

[2017-04-20]
de Sorin Ionițe

Peste zece mii de credincioși au întâmpinat ieri la Catedrala Episcopală din Slobozia, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Slujba de Te Deum din 19 aprilie 2017 a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, împreună cu preoții din Eparhie în Catedrala Înălțarea Domnului.
La finalul slujbei, ierarhul a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru generozitatea și dragostea frățească arătate prin trimiterea sfintei icoane în Slobozia.
Icoana a fost purtată apoi în procesiune până la Mănăstirea Sfinții Voievozi din municipiu. Aceasta a fost așezată spre închinare într-un baldachin, alături de părticele din mai multe sfinte moaște aflate în tezaurul celui mai vechi așezământ monahal din Câmpia Bărăganului.
Aducerea acestui vestigiu are loc cu ocazia hramului de primăvară al Mănăstirii din Slobozia, Izvorul Tămăduirii. Icoana de la Mănăstirea Agapia Nouă va rămâne în Slobozia până luni, 24 aprilie 2017.
Vineri, Episcopul Sloboziei și Călărașilor va sluji la Mănăstirea Sfinții Voievozi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5932, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Sinaxă monahală la Mănăstirea Agapia (2016-07-09)

 Închide 

Sinaxă monahală la Mănăstirea Agapia

[2016-07-09]
de Gheorghe Anghel

13244210_1246517155388925_1072593799387914138_o
Mănăstirea Agapia din județul Neamț a găzduit joi, 07 iulie 2016, Sinaxa monahală cu stareții și starețele din Arhiepiscopia Iașilor, informează site-ul doxologia.ro. Sinaxa a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Întâlnirea monahală din acest an a avut tema „Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieții duhovnicești și administrative ale mănăstirii”.
60 de stareți și starețe din Arhiepiscopia Iașilor, alături de părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, au participat în ziua de 7 iulie la Sinaxa monahală anuală, organizată la Mănăstirea Agapia.
Programul Sinaxei a debutat cu slujba Sfintei Liturghii arhierești, la finalul căreia Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt: „Ne-am rugat în timpul Sfintei Liturghii ca Dumnezeu să primească jertfa călugărilor și călugărițelor din sfintele noastre mănăstiri, care au lepădat și tind să lepede grija cea lumească, îndepărtându-se de lume tocmai pentru a o iubi mai mult pe aceasta prin rugăciune și prin conducerea ei către Dumnezeu. Am săvârșit Sfânta Liturghie și ca binecuvântare pentru întâlnirea pe care o am cu părinții stareți și maicile starețe, persoane chemate să cârmuiască în numele Bisericii și în numele chiriarhului obștile monahale, pentru ca acestea să rămână pe cale, să nu se îndepărteze de la dreapta credință, să rămână în feciorie, ascultare și sărăcia cea de bunăvoie, întreita hrană a monahului, care-l ajută pe acesta să viețuiască frumos în această lume și să fie pregătit pentru taina Împărăției Cerurilor”.
După Sfânta Liturghie, au avut loc discuțiile în plen. Tema Sinaxei din acest an a fost „Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieții duhovnicești și administrative ale mănăstirii”.
Într-un cuvânt din Pateric, se spune că monah este acela care se luptă până la sfârșitul vieții să se despovăreze de duhul lumii, pentru a primi duhul lui Dumnezeu. Duhul lumii este precum o cascadă care curge neîntrerupt asupra societății, asupra vieții de familie, și bate și la porțile mănăstirii. Vorbim adesea despre faptul că lumea este secularizată. Este o contradicție în această afirmație; lumea în sine, după căderea în păcat, este secularizată. Cuvântul «secularizare» și cuvântul «lume» sunt aproape doi termeni identici. Problema nu o reprezintă secularizarea lumii, ci problema o reprezintă secularizarea parohiilor și a mănăstirilor în fața duhului lumii, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în cuvântul de deschidere a lucrărilor Sinaxei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6877, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Mitropolitul Irineu Mihălcescu, pomenit la Mănăstirea Agapia (2016-06-14)

 Închide 

Mitropolitul Irineu Mihălcescu, pomenit la Mănăstirea Agapia

[2016-06-14]
Publicat de Iulian Dumitrascu 14.06.2016
IMG_0666 (Custom)
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat, sâmbătă, 11 iunie 2016, la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, un moment comemorativ dedicat vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihălcescu, originar din Eparhia de la Curbura Carpaților, după cum ne-a precizat Dragoș Olteanu.
Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, precum și de împlinirea a 180 de ani de existență a Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, unde marele mitropolit a studiat timp de doi ani (1889-1891).
Elevi și profesori de la Seminarul buzoian, alături de obștea Mănăstirii Agapia, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a așezământului monahal de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În continuare, s-a săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicul ierarh adormit întru Domnul, urmată de un Trisaghion la mormântul acestuia din cimitirul Mănăstirii Agapia.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și de elevi ai Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzău.
Despre viața și personalitatea Mitropolitului Irineu Mihălcescu a vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
„Este bine să cercetăm mai mult trecutul înaintașilor noștri, să ne hrănim sufletele din cuvintele lor de învățătură, să analizăm cu luciditate și înțelepciune faptele acestora, interpretându-le în contextul epocii în care ei au trăit, dar să reținem întotdeauna ceea ce au făcut bun și folositor pentru neam, pentru țară și pentru Biserică. Așa se face că Arhiepiscopia noastră, care adăpostește un Seminar Teologic, cu o existență de 180 de ani (1836-2016), va organiza, anul acesta, și alte manifestări culturale, pentru a marca importanța culturală a acestei instituții de învățământ, care a dat Bisericii și neamului românesc personalități de excepție, ierarhi, profesori și vrednici slujitori pentru sfintele altare. Pe lângă alte personalități de seamă, odrăslite pe pământul binecuvântat al Eparhiei noastre, ca poetul mistic Vasile Voiculescu din Pârscovul Buzăului și marele savant, sociolog și geograf Simion Mehedinți din Soveja județului Vrancea, am dorit să aducem în fața tinerilor elevi și chipurile unor ierarhi străluciți, cum este cel al vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihălcescu al Moldovei, un mare profesor de teologie și un mare ierarh al Bisericii noastre strămoșești“, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a apreciat organizarea unui astfel de eveniment, prin care a fost cinstită o personalitate de excepție a Bisericii și a poporului român, pentru c㠄și trecutul, și înaintașii fac parte vie din prezentul nostru și al urmașilor urmașilor noștri, cum adesea spunea Sfântul Ștefan al Moldovei, al neamului și al creștinătății întregi. Aș vrea să-I mulțumesc lui Dumnezeu că pot să exprim postum un sentiment de gratitudine pentru această mare personalitate, pe care nu am cunoscut-o personal, ci doar prin opera sa, care a rodit în timp, într-un mod extraordinar. Ca absolvent al ilustrului Seminar de la Buzău, totdeauna am știut că un loc fruntaș al acestei instituții îl ocupă Mitropolitul Irineu Mihălcescu, fiu de preot, apoi mare profesor, ierarh al Bisericii și intelectual de vază al neamului românesc“, a spus Chiriarhul Dunării de Jos.
Mitropolitul Irineu Mihălcescu s-a născut în data de 24 aprilie 1874, fiind al șaselea din cei zece copii ai preotului Ioan Mihălcescu și ai presbiterei Elena, din satul de munte Valea Viei, comuna (pe atunci) Pătârlagele, județul Buzău. A fost profesor de Teologie Dogmatică și Simbolică la Facultatea de Teologie din București (1904-1939), decan al aceleiași instituții superioare de învățământ teologic (1927-1929; 1933-1936), precum și al Facultății de Teologie din Chișinău (1926-1927). În octombrie 1936, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar la 29 noiembrie 1939, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, fiind întronizat în Catedrala Mitropolitană din Iași, la 17 decembrie același an. A păstorit istorica mitropolie moldavă până la data de 16 august 1947, când s-a retras la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, unde și-a dat obștescul sfârșit, la 5 aprilie 1948; a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Agapia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7021, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Hramul Mănăstirii Agapia (2014-11-07)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Agapia

[2014-11-07]
Sâmbătă, 08 noiembrie 2014, în ziua prăznuirii „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, va sluji la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, care își va sărbători hramul.
Sărbătoarea hramului mănăstirii a început încă din această seară cu Slujba Privegherii. Slujba este oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, după cum aflăm de la Radio TRINITAS.
Ctitorul Mănăstirii Agapia din Vale sau Agapia Nouă este hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653). El a construit Biserica cu hramul „Sf. Voievozi Mihail și Gavriil” în perioada 1641-1643, după planurile arhitectului Enache Ctisi de la Constantinopol. Lăcașul de cult a fost sfințit la 12 septembrie 1646 de mitropolitul Varlaam Moțoc al Moldovei, înconjurat de un mare sobor de preoți și călugări, în prezența domnitorului Vasile Lupu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11705, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  O nouă producție marca TRINITAS TV (2014-09-02)

 Închide 

O nouă producție marca TRINITAS TV

[2014-09-02]
Mănăstirea Agapia, un loc unde călugării sihaștri au întemeiat viața monahală și unde rugăciunea maicilor de astăzi este izvor al spiritualității românești. De la Agapia Veche și până la Agapia Nouă, filmul documentar realizat de Alexandru Trușcă și care a apărut acum pe DVD dezvoltă trăirea curată a mănăstirii. Acest loc în care Grigorescu, la începutul carierei sale, picta Biserica Sfinții voievozi cu inima sa tânără de 20 de ani, devine astăzi o adevărată valoare națională. Alexandru Vlahuță și mulți alți scriitori și oameni de cultură erau oaspeți ai Agapiei vară de vară ani în șir, Sfânta Mănăstire fiind locul de retragere al acestora pentru creație și odihnă. Mănăstirea Agapia este o poveste de istorie și trăire duhovnicească, un îndemn spre curată viețuire și cultură.
DVD-ul ”Mănăstirea Agapia” poate fi achiziționat de la magazinele de carte bisericească din Patriarhia Română, sau, dacă vizitați mănăstirea și vreți ceva să vă amintească de ea, chiar de acolo, dar și prin comandă electronică, accesând secțiunea Magazin virtual de pe site-ul trinitastv.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12123, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Noul Muzeu vivant al Mănăstirii Agapia, sfințit de către IPS Mitropolit Teofan (2013-08-13)

 Închide 

Noul Muzeu vivant al Mănăstirii Agapia, sfințit de către IPS Mitropolit Teofan

[2013-08-13]
Mănăstirea Agapia din județul Neamț se poate mândri de acum înainte ca fiind singurul așezământ călugăresc ce posedă un muzeu vivant, unic în România, care propune vizitarea integrală a unei case monahale, funcțională și populată. Inaugurarea complexului muzeal a fost făcută în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care, împreună cu un sobor numeros de preoți și stareți ai mănăstirilor din împrejurimi, a săvârșit și o slujbă de sfințire, informează "Ziarul Lumina".
Între Mănăstirea Agapia și Complexul Muzeal Național „Moldova“ Iași a fost încheiat un parteneriat pentru cercetarea patrimoniului cultural deținut de ansamblul monahal și valorificarea științifică a acestuia, specialistul desemnat fiind muzeograful Eva Giosanu. Rodul primilor ani de colaborare s-a concretizat în remodelarea expoziției permanente a Muzeului de art㠄N. Grigorescu“, precum și a Casei memoriale „Al. Vlahuță“, vernisate în data de 19 iulie 2012. Ultima fază a proiectului a constituit-o înființarea unei noi unități muzeale intitulate „Muzeul vivant Agapia“, a cărui deschidere a avut loc duminică, 11 august 2013, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a sfințit noul așezământ cultural, înconjurat de un sobor numeros de stareți ai mănăstirilor din împrejurimi, dar și de preoți și diaconi. La eveniment a participat întreaga obște a Mănăstirii Agapia, care, alături de numeroși credincioși și de soborul slujitor, a venit în procesiune de la mănăstire până la noul muzeu. De asemenea, au fost prezenți la inaugurare numeroși muzeografi, dar și o parte din marii meșteri olari ai Moldovei, precum meșterul Gheorghe Smerică, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, provenit din Mihăilenii Botoșanilor, meșterul Gheorghe Andrei din satul Poiana, comuna Deleni - Iași, centru renumit pentru ceramica neagră ornamentată cu piatră, și meșterul Marcel Mocanu din Braniștea - Galați, neobosit artizan al ceramicii tradiționale moldovenești.
După slujba de sfințire a apei și a untdelemnului și după binecuvântarea întregului complex muzeal, au urmat alocuțiunile invitaților, vizitarea muzeului de către toți cei prezenți, precum și o agapă tradițională în aer liber.
„Atunci când intri în această mică incintă, crezi cu adevărat că este un colț de rai“
Prima dintre invitați care a luat cuvântul a fost doamna Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Național „Moldova“ Iași, care a vorbit despre ceea ce oferă noul muzeu al Mănăstirii Agapia: „Pentru noi, ca muzeografi, este o imensă bucurie să deschidem un nou muzeu, mai ales unul ca acesta, care a pornit dintr-o dorință, dintr-o credință și dintr-o știință aparte. «Muzeul vivant Agapia» nu este un muzeu oarecare, în primul rând pentru că este așezat într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, iar în al doilea rând pentru că, atunci când intri în această mică incintă, simți atâta energie, atâta liniște și atâta pace, încât crezi cu adevărat că este un colț de rai“.
După alocuțiunea doamnei Lăcrămioara Stratulat, a urmat cuvântul muzeografului Eva Giosanu, care a subliniat că noul muzeu inaugurat reprezintă un proiect pionierat: „«Muzeul vivant Agapia» este o piatră de încercare, un proiect de pionierat în țara noastră, cel puțin, pentru că aplică un concept nou al muzeologiei, acela de muzeu viu, care se deschide spre vizitator și-l implică. Putem vorbi de un complex, pentru că, pe lângă casa monahală deschisă integral spre vizitare, mai există atelierele vivante din interior, cel de țesut și broderie, cel de olărit, precum și cel de brutărie, dar și o casă a oaspeților. În «Muzeul vivant Agapia» am reconstituit istoria casei monahale ce a fost locuită neîntrerupt timp de trei secole, cât și atmosfera și lumea pierdută a acelor timpuri. Ca să redai această lume, trebuie să o recompui în primul rând în interiorul tău, trebuie să o pătrunzi, să o înțelegi, să o reclădești în suflet, apoi să o arăți celorlalți. Asta am încercat să facem și noi aici“. De asemenea, monahia Pamfilia, cea care se va ocupa de noul muzeu, a rostit un scurt cuvânt, în care a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea proiectului.
În cuvântul rostit la încheiere, IPS Mitropolit Teofan a evidențiat importanța dăinuirii lucrurilor și locurilor din trecut, privite ca spații de libertate într-o lume dominată de stres și de frumusețe contrafăcută: „Nu veți găsi aici în muzeu aur și argint, nu veți găsi nestemate în sensul clasic al cuvântului, ci veți găsi lucruri foarte obișnuite, care însă făceau parte din sufletul acestui neam. Mă bucur că există acest loc, dar mai ales mă bucur că el există, într-o formă restrânsă, și în anumite chilii monahale actuale, de aici sau din alte mănăstiri, constituind locuri neatinse de arta chiciului. Cert este că astfel de locuri sunt mai importante uneori pentru stabilitatea noastră, a orășenilor, decât apa și decât pâinea pe care le avem pe masă. Avem nevoie de spații în care stresul lumii sau duhul ei, cum spun călugării, nu a pătruns încă, pentru că din neatenție sau din comoditate frumusețea contrafăcută prinde din ce în ce mai mult teren, intrând chiar și în Biserică. Aceste locuri sau spații de libertate într-o lume devenită sclavă și confuză sunt licăriri de normalitate, elemente de speranță și coloane de rezistență. De aceea, nu pot decât să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui minunat colțișor, model de viețuire autentică monahală și în care turistul se transformă în pelerin“.
La final, toți invitații au felicitat-o pe stareța Mănăstirii Agapia, stavrofora Olimpiada Chiriac, pentru ostenelile depuse la înnoirile aduse mănăstirii în ultimii ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17069, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Muzeu unic în România la Mănăstirea Agapia (2013-08-10)

 Închide 

Muzeu unic în România la Mănăstirea Agapia

[2013-08-10]
Mănăstirea Agapia din județul Neamț va oferi tuturor pelerinilor posibilitatea de a admira un muzeu vivant, unic în România: o casă monahală funcțională. Muzeul va fi inaugurat duminică, 11 august, informează "Ziarul Lumina".
Începând de duminică, turiștii și pelerinii ce vor trece pragul celebrei mănăstiri nemțene vor putea admira un muzeu ce poartă marca locului încărcat de spiritualitate de la Agapia. Este vorba despre o casă monahală funcțională, o inițiativă cu caracter singular în circuitul muzeal din România. „Este un muzeu vivant, pentru că are atelierele în desfășurare, iar casa, locuită de obștea ei, nu și-a pierdut sufletul. Viața în casă se desfășoară în parametrii ei, puțin stânjenită de prezența vizitatorilor. Este singurul muzeu de acest fel din țară și avem semnale că nici în străinătate nu prea există“, a explicat muzeograful Eva Giosanu, de la Complexul Național Muzeal „Moldova“ Iași, specialistul desemnat să se ocupe de acest proiect.
Muzeul constituie ultima etapă a parteneriatului între Mănăstirea Agapia și Complexul Național Muzeal „Moldova“ privind cercetarea patrimoniului cultural deținut de ansamblul monahal și valorificarea științifică a acestuia. „Casa monahală este deschisă spre vizitare din dorința de a veni în întâmpinarea celor care ajung la mănăstirea noastră și a persoanelor care vor să cunoască mai mult viața monahală. Este una dintre cele mai vechi clădiri ale mănăstirii, ridicată, se pare, odată cu biserica și incinta, între anii 1642 și 1647, de către hatmanul Gavrilă, fratele domnitorului Vasile Lupu. Prin urmare, această casă este o mărturie a vechimii Mănăstirii Agapia și a acestui așezământ monahal. Vizitând-o, pelerinii și turiștii vor descoperi frumusețea vieții monahale, care se reflectă chiar și în dimensiunea materială, adică în spațiul în care locuiește monahul, în încăperea sau, respectiv, în chilia sa“, a explicat maica Maria Giosanu, muzeograful Mănăstirii Agapia.
Casa a fost locuită neîntrerupt, timp de câteva secole, începând cu veacul al XVII-lea, mai întâi de călugării care au viețuit aici, apoi de maici. Partea de sus a casei a suferit, în timp, diverse modificări specifice epocilor pe care le-a traversat, însă demisolul s-a păstrat intact. Căsuța-muzeu cuprinde patru încăperi sus, iar la demisol două chilii. De asemenea, aici funcționează și trei ateliere: atelierul de țesut și broderie, atelierul de olărit, redeschis după 53 de ani, și atelierul de brutărie, în cadrul cărora vor putea fi urmărite practicile prin care călugărițele s-au întreținut de-a lungul vremii. Toate aceste ateliere vor fi deschise publicului larg, vizitatorii putând să se implice direct, să observe și să încerce diverse operații. Tot pentru vizitatori a fost amenajată și „Casa oaspeților“, un loc de relaxare, în care se pot odihni sau pot lua masa.
Proiectul dezvoltat de Complexul Național Muzeal „Moldova“ Iași și Mănăstirea Agapia a urmărit trei obiective de interes: remodelarea Muzeului de Art㠄N. Grigorescu“, remodelarea Casei memoriale „Al. Vlahuț㓠și înființarea Muzeului vivant Agapia. (Articol semnat de Otilia Bălinișteanu și publicat în "Ziarul Lumina" din data de 10 august 2013)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17087, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Patriarhul României la Mănăstirea Agapia (2012-10-14)

 Închide 

Patriarhul României la Mănăstirea Agapia

[2012-10-14]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul ținuturilor Cehiei și Slovaciei au vizitat, astăzi, 14 octombrie 2012, în cursul după amiezii, Mănăstirea Agapia din județul Neamț. Cei doi Întăistătători au fost însoțiți de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a oficiat o slujbă de mulțumire.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mănăstirii o Cruce de binecuvântare, precum și mai multe cărți liturgice.
Mănăstirea Agapia, denumită și Mănăstirea Agapia Nouă pentru diferențiere de Schitul Agapia Veche, este o mănăstire de maici situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Istoria Mănăstirii Agapia este strâns legată de istoria Schitului Agapia Veche sau Agapia din deal. Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care s-a nevoit în poiana unde se află astăzi Mănăstirea Agapia Veche. Deoarece mănăstirea din deal era greu accesibilă, după anul 1600 unii călugări s-au stabilit aici și au construit o biserică de lemn.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21456, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11

»  Resfințirea bisericii mari a Mănăstirii Agapia – Neamț (2012-07-20)

 Închide 

Resfințirea bisericii mari a Mănăstirii Agapia – Neamț

[2012-07-20]
Mănăstirea Agapia este, până sâmbătă, 21 iulie 2012, gazda mai multor evenimente prilejuite de încheierea lucrărilor de reabilitare a complexului monahal. De asemenea, ceremoniile marchează aniversarea a 370 de ani de la sfințirea temeliei bisericii catedrale, 150 de ani de la sfințirea picturii acesteia, precum și pomenirea lui Nicolae Grigorescu, pictorul bisericii, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc pe 21 iulie 105 ani.
Biserica mare a Mănăstirii Agapia a fost astăzi resfințită. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează TRINITAS TV.
Biserica mare a Mănăstirii Agapia poartă veșmântul picturii lui Nicolae Grigorescu, recent restaurată.
'Ne-a binecuvântat Dumnezeu în această sfântă zi să ne găsim aici, în incinta Mănăstirii Agapia, participând la binecuvântarea lucrărilor săvârșite la această minunată biserică. Să fie inaugurate două muzee destinate pentru memoria a două personalități care au legătură directă cu Mănăstirea Agapia, Nicolae Grigorescu și Alexandru Vlahuță', a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit pe 19 iulie și noul muzeu al Mănăstirii Agapia, denumit Muzeul de Art㠄Nicolae Grigorescu”. Pelerinii prezenți au mers la Casa Memorial㠄Alexandru Vlahuță”, unde a fost săvârșită, de asemenea, o slujbă de sfințire.
Evenimentele vor continua și pe 21 iulie, cu o procesiune închinată Sfinților Rafail și Partenie, care se va desfășura de la Mănăstirea Agapia până șa Schitul Agapia Veche.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 22361, Ultimul acces: 2020-08-07 21:24:11


Nr. vizualizări:30036
Data ultimei vizualizări:2020-08-07 21:24:12
Data actualizare:2016-07-26 09:39:33
Data încărcării:2006-03-14 05:06:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:171
Fotografi:Alexandru Losonczy: 80, Mihaela Achiroaie: 22, Costel Novac D-veni: 16, Bogdan Ilieș: 9, Yair Karelic: 7, Cezar Suceveanu: 7, Constantin Florea: 6, Gabriel Avramovici: 6, Dumitru Achiroaie: 4, Maria Draper: 3, Chira Claudia: 2, Kurt Hielscher: 2, internet: 2, Bogdan Apostoaia: 2, Flavius Pătruți: 2, Alexandru C. Antoniu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-10-02
Contor: 472

Biserica nouă
Foto: Constantin Florea

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 64

Biserica nouă
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-06-27
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 27

Biserica nouă
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-08
Contor: 119

Biserica nouă
Foto: internet

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 2

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: Flavius Pătruți


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11