Soveja :: Biserica Ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă
Soveja
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Soveja
Comună:Soveja
Județ:Vrancea
Cod poștal:627320
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.cjVrancea.ro, vn.prefectura.mai.gov.ro
Detalii:"Biserica pacii intre frati" este construita de Matei Basarab in 1645. In contrapartida, Vasile Lupu a construit pe teritoriul celuilalt Biserica Stelea (noua) , din Targoviste, tot in 1645.
"Impacarea" dintre cei Domni a intervenit dupa luptele de la Focsani (noiembrie 1637) si la Ojogeni pe Prahova (decembrie 1639) , cand Matei Basarab a respins atacurile lui Vasile Lupu.
Alte informații:A fost construita ca semn al impacarii dintre Matei Basarab si Vasile Lupu, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele de Dobromira (buna pace) .
Dupa intemeierea acestui asezamant, voievodul muntean a avut grija sa inzestreze manastirea cu toate cele necesare - vesminte, vase, carti, odoare, obiecte de cult si mosii. In jurul acestei manastiri viata de sihastrie a continuat prin venirea calugarilor care se rugau, citeau psaltiri, copiau carti bisericesti. La sfarsitul sec. XIX, manastirea a devenit biserica parohiala inchinata de catre Constantin Mavrocordat. Marele cutremur din anul 1802 a afectat grav ansamblul monahal care a fost reconstruit. De-a lungul timpului chiliile manastirii au suferit transformari iar in prezent sunt ruinate.
Intre manastire si satul cu acelasi nume, in urma cu sute de ani s-au legat relatii sociale si religioase. Marele geograf, profesorul Simion Mehedinti, care s-a nascut in Soveja a descris cu mult profesionalism asezarea. Fosta manastire Soveja impreuna cu biserica Stelea din Targoviste au ramas in istoriografie ‘’pilda de impaciuire intre fratii moldoveni si munteni’’, semn in timp care a stat si la actul istoric al Unirii Principatelor Romane. O descriere amanuntita a asezamantului dateaza din anul 1871, forma manastirii fiind patrunghiulara, inconjurata de ziduri, edificata din piatra necioplita, cu o inaltime de doi metri si o grosime de patru palme. In prezent numai ruinele ramase pe alocuri mai amintesc, ca aici au fost candva chilii si zid inconjurator.
Reparatiile dupa cutremurul din anul 1977, la biserica asezamantului au redat in mare parte forma arhitectonica initiala.
Cod Monument:VN-II-a-A-06509
Nr. vizualizări:3698
Data ultimei vizualizări:2023-09-29 01:12:20
Data ultimei actualizări:2014-07-14 08:05:52
Data încărcării pe sit:2006-07-06 11:40:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-04-09
Contor: 74

Vedere din lateral
Foto: internet