Pucioasa :: Biserica Sf. Luca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Luca
Pucioasa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Pucioasa
Județ:Dâmbovița
Adresa:strada Radu Cosmin nr. 12 bis
Cod poștal:135400
Telefon :0245... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, primariapucioasa.ro, www.cjD.ro, db.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Luca
Detalii:Orasul Pucioasa, jud. Dâmbovita, este asezat pe valea Ialomitei, pe artera rutieră ce leagă municipiul Târgoviste, vechea cetate domnească, de orasul Sinaia. Din 1828, acest oras a devenit o importantă statiune balneoclimaterică cu ape sulfuroase, clorurate, magneziene etc. Pucioasa numără astăzi aproximativ 16 000 de locuitori. După 1989, majoritatea întreprinderilor productive a dat faliment.
În orasul Pucioasa majoritatea locuitorilor este de confesiune ortodoxă. Credinciosii acestei Biserici sunt organizati în 2 parohii. Cealaltă parte a locuitorilor apartine Bisericii Catolice, într un număr relativ restrâns, dar si unor comunităti neoprotestante precum Biserica Baptistă, Biserica Crestinilor după Evanghelie, Biserica Adventistă si, de câtva timp si cea a "Noului Ierusalim".
Comunitatea romano-catolică din Pucioasa a cunoscut un drum destul de lung de formare. Până în anii 1978, rare erau prezentele catolice în această localitate. Mons. Vittorio Luigi Blasutti mentionează că, pe vremea când era paroh de Târgoviste, acorda asistentă religioasă la doar trei persoane în vârstă. În 1978, datorită lucrărilor la barajul de pe Ialomita au venit credinciosi catolici din Moldova si Ardeal, localizându se în Pucioasa. Aceste familii catolice au fost nevoite, pentru a participa la Sfintele Liturghii ori la celelalte sacramente, să meargă la Târgoviste. În anul 1985, parohul de Târgoviste a venit pentru prima oară să viziteze familiile catolice din Pucioasa si să le sfintească locuintele.
În luna martie a anului 1988, Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucuresti a cumpărat o casă pe strada Patrana nr. 12 bis. Pr. Solomon, parohul de atunci, s a îngrijit ca, la parterul acestei case, să fie amenajată, din garajul si bucătăria initiale, o capelă de dimensiuni reduse.
Din 1992, pr. Ion Arva, preot greco catolic pensionar, s-a arătat dispus să rămână permanent la Pucioasa si să păstorească pe catolicii de aici. În anul 1996, în urma agravării sănătătii pr. Arva, Arhiepiscopul Ioan Robu a considerat oportună înfiintarea unei parohii la Pucioasa, având în vedere faptul că numărul familiilor a sporit, iar majoritatea dintre ele erau tinere. Astfel, la 1 martie 1996, prin decretul 139, s a înfiintat Parohia din Pucioasa cu hramul "Sfântul Luca", iar la 1 septembrie al aceluiasi an este numit Pr. Mihai Serban, ca prim paroh al acestei comunităti. Cu ocazia numirii, părintelui Serban i s a cerut să pregătească si să demareze lucrările unei biserici, precum si ale unei case parohiale. O preocupare în acest sens exista deja încă din anul 1993, când pr. Solomon a cumpărat, în centrul orasului, pe str. Republicii nr. 59, un teren de 600 mp. Dosarul înaintat Primăriei pentru aprobările necesare a fost atunci respins pe motiv că locul nu este adecvat unei biserici. Se stie totusi că respingerea dosarului a fost puternic influentată de un preot ortodox care la acea dată, făcea parte din Consiliul Primăriei. Împotriva acestei decizii s a intentat o actiune judecătorească ce a dovedit că Biserica Catolică era în toate drepturile să si construiască un lăcas de cult pe locul respectiv. Nici în urma acestei decizii judecătoresti, primăria nu a eliberat aprobările necesare. Pe data de 27 septembrie 1996, s a ivit ocazia de a cumpăra un teren de 3000 mp pe strada Radu Costin, pe care Parohia "Sfântul Luca" l a cumpărat în totalitate. Un sprijin deosebit în achizitionarea acestui teren a fost dat de dl. Aurel Pop, consilier la Primărie. De această dată, aprobarea a fost dată fără multe probleme, astfel încât, pe data de 16 august 1997, s au putut începe săpăturile pentru constructia bisericii parohiale pe noul teren. Din lipsa fondurilor, lucrările la această biserică au înaintat destul de greu, dar n au fost niciodată întrerupte pe durate prea lungi. Spre marea bucurie a credinciosilor, în ziua de 4 iulie 1999, s a putut celebra prima Sfântă Liturghie în subsolul bisericii, unde a fost amenajată o capelă. Cu această ocazie, 6 copii au primit prima Sfântă Împărtăsanie.
Tot în anul 1999, luna martie, s-au început lucrările la noua casă parohială din imediata apropiere a noii biserici.
In momentul redactării acestui Istoric al Parohiei din Pucioasa (12. 12. 1999) la biserică se lucrează deja la acoperis, iar la casa parohială se termină primul etaj.
În prezent, Parohia "Sfântul Luca" numără 34 de familii care totalizează 134 de persoane.
Pe lângă credinciosii din Pucioasa, parohul mai are grijă si de câtiva credinciosi catolici din localitătile învecinate (bătrâni din localitătile Doicesti, Berevoiesti si Runcu. Toate aceste persoane sunt aduse în fiecare duminică la Sfânta Liturghie cu microbuzul) .
Nr. vizualizări:11655
Data ultimei vizualizări:2025-01-25 08:04:32
Data ultimei actualizări:2005-08-31 12:26:50
Data încărcării pe sit:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:1
Urare:
(2017-04-12)
Sarbatori fericite!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-01-17
Contor: 209

Fațada
Foto: George Alexandru Marinescu