Targoviste :: Biserica Sf. Francisc de Assisi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Francisc de Assisi
Târgoviște
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Târgoviște
Județ:Dâmbovița
Adresa:strada Bărătiei nr. 21
Cod poștal:130002
Telefon :0245... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.pmTgv.ro, www.cjD.ro, www.prefecturaDambovita.ro
Hram:Sf. Francisc de Assisi
Detalii:Comunitatea catolică din Târgoviste este foarte veche, începuturile ei coexistând cu începuturile Cetătii de Scaun a Târgovistei (domnia lui Mircea cel Bătrân) . Date istorice despre existenta acestei comunităti apar începând cu anul 1457. În decursul istoriei, ca parohi ai comunitătii catolice de aici au fost superiorii mănăstirii franciscane din oras, până în anul 1867, când biserica si mănăstirea din apropiere au fost predate Vicariatului Apostolic de Bucuresti, în schimbul unei sume fixate drept despăgubire.
Comunitatea era alcătuită din muncitori de meserie dăltuitori, lucrători la cuptoare si săpători, de nationalitate română, germană, italiană, poloneză si maghiară. Erau însă si negustori, mestesugari, ostasi, medici si diplomati.
În secolele XV si XVI au existat în Târgoviste în acelasi timp două biserici romano-catolice, una cu hramul Sf. Maria, iar cealaltă cu hramul Sf. Francisc de Assisi. Despre originea, timpul construirii lor si persoanele fondatoare nu se stie nimic precis, doar atât se poate presupune că laicii (sasi si unguri) , veniti din Ardeal si asezati la Târgoviste nu vor fi întârziat să-si facă o biserică a cultului lor catolic. Deci trebuie să admitem că prima Biserică catolică din Târgoviste , , , Sf. Maria", s-a ridicat pe la mijlocul secolului al XIV-lea, între anii 1340-1385, în timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab sau a succesorilor lui, Vlaicu Vlad Vodă sau Radu Negru Vodă 1374-1385. Cronica Franciscanilor spune că această Biserică era spatioasă, având o lungime de 40 de pasi, iar o lătime de 14 pasi, un turn înalt si ferestre mari, gotice cu pervazuri de piatră. Pe la sfârsitul veacului XVI (1581) era încă bine înzestrată cu odăjdii si vase sacre. Biserica era situată la miazănoapte a orasului spre râul Ialomita si poseda si o vie. Atunci (1581) era deja stricată rău, se dărăpăna din ce în ce mai mult, iar când veni în 1640 Episcopul Baksich, ca Vizitator Apostolic, el o găsi deja în ruine. Cu timpul dispărură si ultimele urme ale acestei Biserici, încât acum nici nu stim locul unde a stat timp de câteva veacuri. Prima biserică catolică, ridicată pe locul celei actuale, este mentionată în documente încă din anul 1532. Francesco della Valle Padovanul scria în 1532 că la Târgoviste "a fost o biserică a Sfântului Francisc, având alături câtiva călugări franciscani observanti, care fac slujba bisericească potrivit regulilor Bisericii Romane". Acestă biserică este amintită încă în anii 1813 si 1836, în ciuda celor opt incendii suferite. Mai multi domnitori au sprijinit refacerea ei, ultimul fiind Constantin Brâncoveanu, în 1698. O descriere a bisericii vechi ne a rămas de la istoricul D. Pappazoglu, iar imaginea ei o păstrează desenul realizat de Carol Isler în 1861 si fotografiile lui Carol Popp de Sathmary din anii 1867 si 1883.
În anul 1885, când vine ca paroh la Târgoviste părintele pasionist Vitus Bianconi, biserica veche este în ruine. Sfintele Liturghii se celebrau în capela mică din casa parohială (actuala bucătărie a casei parohiale) , unde abia încăpeau 20 de persoane. Părintele Bianconi începe lucrările de constructie a actualei biserici în anul 1895. Fondurile provin în mare parte de la Arhiepiscopia Romano Catolică din Bucuresti, în parte de la Consulatul Austriac din Bucuresti si chiar personal de la Împăratul Franz Joseph al Austriei. Exteriorul bisericii era terminat în anul 1898, când Arhiepiscopul Francisc Xaveriu Hornstein a venit la Târgoviste pentru a administra Sfântul Mir. Cu această ocazie, a sfintit si biserica.
Lucrări importante de refacere a suferit biserica în anul 1929 în urma incendiului provocat pe data de 5 august a aceluiasi an. Interiorul bisericii a fost complet distrus. Ea a putut fi redată cultului pe data de 26 octombrie 1930, biserica refăcută fiind consacrată de Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, în 4 octombrie 1931.
În interiorul bisericii s-a refăcut pictura initială făcută de artistul Del Bosso, în anul 1965, precum si acoperisul bisericii. Ultimele lucrări de refacere au fost cele din luna august 1997, când s-a refăcut în întregime tencuiala si zugrăveala exteriorului bisericii. Casa parohială s-a construit între anii 1997-1999. S-a ridicat gard nou în fata bisericii si a noii case parohiale. Starea bisericii este bună, însă necesită refacerea interiorului. Casa parohială este nouă si dată în functiune în august 1999.
În dimineata zilei de 5 august 1929 Biserica a fost trăsnită. A ars acoperisul, mai tot mobilierul din interior, ferestrele, pardoseala, orga si multe altele pricinuind astfel pagube colosale. Din ofrande pioase s-au putut repara toate stricăciunile, asa încât Biserica să poată sluji din nou scopului ei cel sfânt.
Cimitirul catolic se află pe strada Găiesti, Târgoviste.
În Târgoviste sunt 190 familii, cu 600 de credinciosi.
Filialele, toate fără capelă, sunt: Viforâta: o familie cu 5 credinciosi; Lucieni: o familie cu 4 credinciosi; Moreni: 6 familii cu 14 credinciosi; I. L. Caragiale: o familie cu 4 credinciosi; Gura Ocnitei: o familie cu 3 credinciosi; Aninoasa: o familie cu un credincios; Valea Voievozilor: o familie cu 5 credinciosi; Titu: o familie cu 4 credinciosi. În filiale în total sunt 13 familii si 40 de credinciosi.
În parohia Târgoviste functionează două congregatii: Congregatia Preotilor italieni "Padri Somaschi" si Congregatia Surorilor Caritătii Sfântului Apostol Paul din Anglia (care se ocupă de educatia copiilor; această congregatie conduce grădinita) . Grădinita a fost deschisă în septembrie 1998. Actualmente functioneză cu 3 grupe a 60 de copii.
Nr. vizualizări:11016
Data ultimei vizualizări:2021-09-21 05:33:10
Data ultimei actualizări:2005-07-25 19:35:09
Data încărcării pe sit:2005-07-25 19:35:09
Nr. Mesaje:1
Întrebare:
(2014-06-24)
Daca prima biserica romano-catolica din Targoviste a fost cladita acum 7 secole, se pare ca cimitirul romano -catolic de pe strada Gaesti are aceiasi varsta,varsta pe care si-o arata prin neglijenta cu care este tratat de enoriasi si preot.Mentionez ca sunt vreo 10 magazine alimentare care sunt asezate pe terenul cimitirului,care magazine platesc chirie bisericii (nu cimitirului) pe spatiul pe care-l ocupa.
Cate cimitire din tara aduc bani bisericii? De ce acesti bani nu se duc in ingrijirea cimitirului ?De ce nu se construieste din acesti bani o capela pentru catolici?
Stiti ca ne ingropam mortii in apa?
Stiti ca multi catolici isi ingroapa mortii in cimitire ortodoxe?
Stiti ca-n tufele de pe marginea cimitirului isi fac mendrele 2 prostituate?
Stiti cate plocoane trebuie sa facem la Mitropolia ortodoxa din Targoviste pentru ca sa ne primeasca in capela lor de pe str. Cetatii un decedat catolic?
Cimitirul ar scoate bani frumosi daca ar face niste contracte cu studiouri de filme de groaza (fara nici o exagerare).
Sper sa ma auda cineva.
La urmatorul mesaj am sa va trimit poze de o sa va-ngrozeasca.
Astept raspuns
Stelian Blaj
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-07-14
Contor: 428

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar