Stanesti-Lunca :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Stănești-Lunca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Stănești-Lunca
Comună:Lungești
Județ:Vâlcea
Cod poștal:247331
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primaria-lungesti-vl.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Pe locul actualei biserici s-a aflat o alta, mult mai veche, numita Cornet. Vechea biserica, din lemn, a fost ridicata de "banul Mogos" si de fiul sau, "spatarul Mogos Armas". Acest lucru reiese si dintr-o veche pisanie, scrisa in anul 1536, in limba slavona, cu pensula. Se crede ca biserica din Stanesti a fost o simpla capela, intr-o curte boiereasca bine fortificata.
In anul 1537, logofatul Giura si sotia lui, jupanita Vilaia, care au mostenit vechea biserica, au construit pe locul ei o alta, din caramida, in forma de cruce. Biserica a fost terminata de pictat in ziua de 28 octombrie 1536. Noul ctitor era "fiul lui Dimitrie Pozob si al Zorzei, care a devenit apoi sotia lui Harvat", mare logofăt. La randul ei, Vilaia era fiica spătarului Mogos. Noii ctitori aveau patru copii: banul Preda, care este inmormantat in biserica, Harvat, Mogos si Maria.
Alte informații:In aceasta manastire a fost inmormantat, in taina, capitanul Stroe Buzescu, unul dintre oamenii de seama ai voievodului Mihai Viteazul. Pe piatra de mormant sunt gravate scene din lupta dusa cu tatarul si o interesanta inscriptie tradusa de profesorii Chirea si Balan. Piatra sa de mormant a fost descrisa de arhitectul Ion Traianescu, la inceputul secolului al XX-lea.
Biserica fostei mănăstiri Stănesti.
Cod Monument:VL-II-m-A-09922
Nr. vizualizări:2443
Data ultimei vizualizări:2021-10-17 22:46:06
Data ultimei actualizări:2014-09-12 10:08:58
Data încărcării pe sit:2006-07-06 12:17:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-09-12
Contor: 63

Vedere din lateral
Foto: internet