Vanatori-Neamt :: Manastirea Secu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Secu
Vânători-Neamț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vânători-Neamț
Comună:Vânători-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada M[n[stirilor
Cod poștal:617500
Persoană de contact :Arhim. Vichentie Amariei
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:secu.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.VinatoriNeamt.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Arhimandrit Vichentie Amariei
Hram:Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Așezată într-o fermecătoare poiană ce se întinde la poalele Muntelui Vasan, protejată din toate părțile de înălțimi împădurite, Mănăstirea Secu are aspectul unei impresionante fortărețe, fiind înconjurată de ziduri impunătoare ce se îmbină la colțurile incintei cu puternice turnuri de apărare.
Grupuri restrânse de sihaștri vor fi viețuit aici și în poienile ascunse de pe valea Secului încă din a doua jumătate a veacului al XIV-lea, așa cum s-a întâmplat la Mănăstirea Neamț și în alte locuri din Moldova, depărtate de așezările omenești dar care puteau asigura anahoreților hrană și adăpost. Dar prima așezare călugărească ce se cunoaște aici nu poate fi mai veche de anii 1420-1450, când un grup de sihaștri condus de Zosim (sau Zosima) a curățat un loc în pădure și a ridicat o bisericuță de lemn cu hramul "Nașterii Sf. Ioan Botezătorul", eveniment consemnat de altfel și în Pomelnicul Mare al mănăstirii.
Ieșind din zona legendelor și bizuindu-ne pe datele cuprinse într-o pisanie din 1530 păstrată până în 1910 în turnul-clopotniță de la intrare, putem considera că Petru Rareș a ridicat la Secu, pe locul actualului cimitir, biserică voievodală înconjurată cu zid de către fiii acestuia și Elena Doamna. Coroborând toate informațiile de care dispunem, rezultă că schitul de la Secu a purtat multă vreme numele întemeietorului său, Zosim, și că Alexandru Lăpușneanu l-a înzestrat cu moșiile din hotarul Cetății Neamț, pe care apoi alți voievozi le-au întărit și le-au extins.
Spre sfârșitul veacului al XVI-lea, construcțiile din jurul Schitului lui Zosim erau slăbite de vreme și chiar biserica zidită de Petru Rareș, din cauze necunoscute, se afla în ruină. Această situație explică în bună măsură de ce în 1602 vechiul lăcaș a fost abandonat, ridicându-se actuala ctitorie a lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche. După cum ne informează pisania originară aflată în zidul sudic al bisericii (și ajunsă aici în urma unor adăugiri ulterioare) lucrările s-au săvârșit între 7 iunie și 5 octombrie 1602, deci în numai 4 luni, ceea ce reprezintă - trebuie să recunoaștem - un record în materie, chiar dacă ne raportăm la marile construcții din epoca lui Ștefan cel Mare, realizate și ele într-un timp foarte scurt.
După anul 1602, așezământul monastic de la Secu a continuat să se dezvolte în jurul ctitoriei lui Nestor Ureche, ridicându-se noi chilii și construcții-anexe. Astfel, în anul 1640, în vremea egumenului Ghedeon, s-a construit în partea de sud-est a incintei Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului", iar sub oblăduirea lui Nifon Udrea Trotușanu s-a ridicat în partea de nord-est, între anii 1758-1763, Biserica "Sf. Nicolae", în amintirea lăcașului cu același hram de la Cetatea Neamț, pe care voievodul Vasile Lupu îl supusese canonic Mănăstirii Secu (în 1646) , iar Mihail Racoviță îl distrusese împreună cu cetatea, din ordinul turcilor. Puțin mai târziu, între 1775 și 1779, cât a stărețit Paisie Velicicovschi, la Secu s-au construit aproximativ 100 de chilii, pentru a le face loc tuturor călugărilor pe care marele cărturar îi adusese cu sine de la Dragomirna.
După plecarea lui Paisie Velicicovschi la Mănăstirea Neamț (15 august 1779) , așezământul monahal de la Secu își pierde autonomia canonică, apărând în documentele vremii, până în 1910, ca dependentă de marea lavră a Neamțului sub denumirea de Mănăstirea Neamț-Secu.
După greaua încercare din 1691, când și la Secu se stabilesc vremelnic oștenii regelui polon Ian Sobieski, și după pierderile suferite în tot secolul al XVIII-lea cu prilejul deselor incursiuni ale cetelor prădalnice de tătari, poloni și austrieci, au urmat tragicele evenimente din vara anului 1821, care au marcat un adevărat dezastru în istoria acestei străvechi vetre mănăstirești. Documentele vremii ne informează că, pe la mijlocul lunii august 1821, cetele eteriste urmărite de oastea otomană s-au retras în bună parte și pe Valea Secu, însumând între 380 și 500 de oameni sub comanda lui Iordache Olimpiotul și a lui Farmache. Cei mai mulți s-au adăpostit direct la Mănăstirea Secu, alții, sub comanda lui Gheorghe Călăuz, au rămas pe valea pârâului hărțuind unitățile lui Emin Aga și provocându-le grele pierderi. Nevoiți să se retragă între zidurile mănăstirii sub presiunea unui dușman mai numeros și mai bine înarmat, eteriștii sunt supuși, în ultimele zile ale lunii august, la un adevărat asediu, în timpul căruia s-a folosit și artileria. Timp de 14 zile asediații au reușit să reziste furibundelor atacuri otomane, dar pierderile mari și incendiul mistuitor care s-a declanșat în incinta mănăstirii i-au obligat, în cele din urmă, să intre în tratative cu Salih Pașa, care conducea întreaga acțiune. Amăgiți de promisiunile acestuia, eteriștii s-au predat, fiind apoi măcelăriți împreună cu monahii și toți cei care se adăpostiseră aici. Doar căpitanul Farmache și 14 oameni ai săi au fost cruțați pentru a fi duși la Istambul, unde au fost apoi decapitați.
Anii care au urmat distrugerilor și devastărilor din 1821 au fost ani grei, ani de privațiuni și muncă asiduă, în timpul cărora s-au reparat zidurile incintei și s-au refăcut chiliile cu Paraclisul "Sf. Nicolae". În 1832 s-a reconstruit Biserica "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" din cimitirul mănăstirii, pe locul micului edificiu de lemn ridicat de monahii lui Zosim, și abia în 1850 se vor încheia lucrările de restaurare la ctitoria lui Nestor Ureche, aceasta fiind lungită, zugrăvită în interior și împodobită cu o nouă catapeteasmă.
Totuși, la sfârșitul veacului trecut, Mănăstirea Secu va continua să se afle într-o situație precară, fiind serios stânjenită în activitatea sa de subordonarea canonică față de Mănăstirea Neamț. Acest fapt îl determină pe Mitropolitul Pimen Georgescu să acționeze întru separarea celor două așezăminte: în 1910 s-a procedat la împărțirea terenurilor, iar în 1919, odată cu aprobarea oficială, s-au întocmit și primele bugete distincte pentru Mănăstirea Neamț (cu schiturile Vovidenia și Pocrov) și Mănăstirea Secu (cu Sihăstria și Sihla în subordine) . Deși în anii următori autonomia atât de râvnită a fost din nou pierdută, fiind pe deplin câștigată abia în 1950, Mănăstirea Secu s-a afirmat constant ca un puternic centru monastic și spiritual din această parte a țării, reușind să se ridice la înălțimea bogatelor sale tradiții istorice și de cultură.
Alte informații:La aproximativ 22 km de orașul Târgu Neamț, pe valea pârâului Secu (DC 160) , ce se deschide în stânga șoselei care duce spre Pipirig și Poiana Largului peste Muntele Petru Vodă, se păstrează o altă nestemată încrustată pentru veșnicie în diadema vestitelor focare de credință și spiritualitate românească ale județului Neamț: Mănăstirea Secu.
Donatiile (sponsorizarile) se pot face in contul:
Cont 2511. A01. 01. 0. 531137. 0199. ROL. 1,
Cod IBAN RO022RNCB0199005311370001
Deschis la Banca Comerciala Romana - Sucursala Targu Neamt,
Codul Fiscal al manastirii noastre fiind 3428738
Cod Monument:NT-II-a-A-10735
Informații conexe:NEAMT.RO: Alte informații (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Secu (Video)
YOUTUBE.COM: Mănăstirea Secu / Secu Monastery (Video)
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Teofan la Mănăstirea Secu: Sf. Ioan Botezătorul avea același gând, același cuvânt ca Iisus Hristos (2018-08-29)

 Închide 

Mitropolitul Teofan la Mănăstirea Secu: Sf. Ioan Botezătorul avea același gând, același cuvânt ca Iisus Hristos

[2018-08-29]
de Sorin Ionițe

„Avea același gând, același cuvânt, precum cel rostit de Domnul Hristos”, a spus Mitropolitul Teofan despre Sfântul Ioan Botezătorul, evidențiind misiunea lui de Înaintemergător și propovăduitor al pocăinței:
«Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!» era cuvântul mărturisitor cel mai folosit al Sfântului Ioan Botezătorul. «Faceți roade vrednice de pocăință!», spunea el, de asemenea.
Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a slujit miercuri, 29 august 2018, la hramul Mănăstirii nemțene Secu împreună cu Mitropolitul Alexie de Balta și Ananiev în prezența a sute de credincioși, informează Doxologia.
În predica rostită de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, Mitropolitul Teofan a vorbit despre lucrările minunate ale marelui proroc: viața ascetică, rolul său de mustrător al fărădelegii, și misiunea de propovăduitor al pocăinței.
Pe Sfântul Ioan Botezătorul îl putem privi ca pe un strălucit diamant, cu mai multe fațete, care de care mai strălucitoare, mai adânci, mai dătătoare de sens și de lumină. El este mărturisitorul credinței în Hristos Domnul.
Credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Secu au avut prilejul de aduce cinstire moaștelor Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost așezate în baldachinul din incinta așezământului monahal.
Mănăstirea Secu este una dintre cele mai vechi așezări monahale din Neamț, cu trăire duhovnicească a cărei vechime se ridică la aproape 500 de ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2814, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  Taina smereniei și mărturisirea lui Hristos – două lucruri necesare mântuirii subliniate de ierarhii prezenți la Hramul Mănăstirii Secu (2017-08-30)

 Închide 

Taina smereniei și mărturisirea lui Hristos – două lucruri necesare mântuirii subliniate de ierarhii prezenți la Hramul Mănăstirii Secu

[2017-08-30]
de Sorin Ionițe

Mănăstirea Secu și-a serbat ieri hramul: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, ierarhii prezenți au evidențiat în cuvintele rostite două calități pe care creștinul trebuie să le învețe de la marele proroc serbat: taina smereniei și responsabilitatea mărturisirii lui Hristos.
Ceremonialul liturgic din 29 august 2017 a fost oficiat de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, în prezența a numeroși credincioși, notează doxologia.ro.
După citirea textului evanghelic, IPS Teofan a vorbit în omilia sa despre Taina smereniei, pe care creștinul este chemat să și-o însușească pentru a se mântui.
Ierarhul a amintit în acest context două expresii rostite de Sfântul Ioan Botezătorul care evidențiază trăsătura lui definitorie, smerenia:
„Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintelor” (Marcu 1:7);
„Acela (Hristos) trebuie să crească, iar eu să mă micșorez” ( Ioan 3:30).
În aceste două cuvinte rostite de Sfântul Ioan Botezătorul, conștiința Bisericii, mărturisită prin sfinții ei părinți, a arătat Taina cea mare a smereniei; taină, fără de care omul nu poate viețui autentic, frumos, adevărat, creștinește pe acest pământ, a adăugat Părintele Mitropolit.
PS Ignatie Mureșanul, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța și responsabilitatea mărturisirii lui Hristos:
Sfântul Ioan Botezătorul, toată viața lui, și-a asumat cu deplină responsabilitate misiunea de a-L propovădui, de a-L face cunoscut pe Hristos. Este foarte important ca noi să realizăm acest lucru, ca ucenici ai lui Hristos, că a-L mărturisi pe Hristos înseamnă o foarte mare responsabilitate. Această responsabilitate ne face să conștientizăm faptul că Hristos este centrul vieții noastre, a explicat Preasfinția Sa.
Pe parcursul întregii zile, credincioșii prezenți la Mănăstirea Secu au avut prilejul de a aduce cinstire moaștelor Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost așezate în Aghiasmatarul din curtea așezământului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3171, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  Sute de credincioși sunt așteptați la hramul Mănăstirii Secu (2016-08-28)

 Închide 

Sute de credincioși sunt așteptați la hramul Mănăstirii Secu

[2016-08-28]
de Gheorghe Anghel

filmari_neamt_secusihastria_281_1
Credincioși din toată Moldova și nu numai sunt așteptați să participe, în această perioadă, la slujbele oficiate la Mănăstirea Secu cu prilejul hramului acestui așezământ monahal. Lăcașul de cult are ca sfinți ocrotitori pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și pe Sfântul Ioan Botezătorul (Tăierea Capului Sfântului Ioan)
Sărbătoarea hramului va începe încă din această seară prin oficierea Slujbei Privegherii, a declarat pentru Radio TRINITAS părintele stareț Vichentie Amariei:
De asemenea, în data de 30 august 2016, vor fi cinstiți în mod deosebit și Sfântul Varlaam Mitropolitul Moldovei și Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3653, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  3 ierarhi, la hramul Mănăstirii Secu (2014-08-30)

 Închide 

3 ierarhi, la hramul Mănăstirii Secu

[2014-08-30]
Ieri, 29 august 2014, ținutul binecuvântat al Neamțului s-a aflat din nou în sărbătoare, prăznuindu-se de această dată principalul hram al Mănăstirii Secu - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Slujba Sfintei Liturghii, precedată de slujba de Sfințire a noului pangar al așezării monahale nemțene, a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Atmosfera de sărbătoare continuă și astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii oficiată în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alți opt sfinți nemțeni, în anul 2008.
Principalul hram al Mănăstirii Secu a unit ierarhi, preoți și credincioși în rugăciune, în laudă și în mulțumire aduse lui Dumnezeu și sfinților. Slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului, ce a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Ignatie Mureșanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost întregită în acest an de slujba de Sfințire a noului pangar al așezării monahale, ce va expune spre vânzare cărți de rugăciune, icoane, obiecte de cult etc. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii și de un grup de elevi seminariști și studenți teologi. Cei peste 1.000 de credincioși prezenți la hram au putut să se închine la moaștele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, dar și la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii.
Bucuria zilei a fost întregită de o hirotonie și de o hirotesie, ambele oficiate de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: monahul Nectarie Scorpan a fost hirotonit diacon pe seama Schitului „Sf. Maria Magdalena“ - Țibucani, pendinte de Mănăstirea Secu, iar părintele ieromonah Calinic de la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului“ - Băiceni, așezare monahală pendinte tot de Mănăstirea Secu, a fost hirotesit duhovnic.
„Învățăm din icoana acestui praznic că trebuie să avem chipul familiei - bărbat, soție și copii, ca mediu și spațiu sacru în care omul din lume poate evita ceea ce n-au evitat Irod, Salomeea și Irodiada“
Cuvântul de învățătură a fost rostit, după citirea Sfintei Evanghelii, de IPS Mitropolit Teofan. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă un veritabil model atât pentru monahi, cât și pentru credincioșii mireni: „Văzând și contemplând icoana Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ar fi bine să ne regăsim și noi în această imagine, atât cei din mănăstiri, cât și cei din lume. Viețuitorii din mănăstiri sunt chemați să vadă că Sfântul Ioan Botezătorul - cel postitor, rugător și mărturisitor al adevărului - este chip și chemare a tuturor monahilor. De asemenea, cei din lume, care au familie și slujiri în viața cetății, sunt chemați să fugă de chipul lui Irod și de chipul Salomeei și să nu arate în viața lor aceeași atitudine precum Irodiada cea desfrânată. Mai învățăm din icoana acestui praznic că trebuie să avem chipul familiei - bărbat, soție și copii, ca mediu și spațiu sacru în care omul din lume poate evita ceea ce n-au evitat Irod, Salomeea și Irodiada“.
Spre finalul slujbei arhierești, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a rostit și el un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre activitatea și viața jertfelnică a sfântului prăznuit, după care arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune: „Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit în această zi să fim împreună aici, cinstind prin cântări și îndeosebi prin Sfânta Liturghie pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Mulțumim ierarhilor prezenți la sărbătoarea noastră, care au săvârșit Sfânta Liturghie și ne-au împărtășit cuvânt de învățătură, mulțumim preoților și nu în ultimul rând credincioșilor, care reprezintă podoaba Bisericii. Dacă nu ar fi credincioșii, o Sfântă Liturghie nu ar avea aceeași frumusețe. Ar avea sensul duhovnicesc, însă frumusețea sau podoaba Bisericii sunt credincioșii“.
Atmosfera de sărbătoare continuă și astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii săvârșită în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alți opt sfinți nemțeni, în anul 2008. După Sfânta Liturghie se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori, apoi se va merge în procesiune in jurul bisericii și se vor citi rugăciuni la mormintele ctitorilor: vornicul Nestor și soția lui, Mitrofana Ureche.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6598, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  Zile de sărbătoare la Mănăstirea Secu (2010-08-26)

 Închide 

Zile de sărbătoare la Mănăstirea Secu

[2010-08-26]

Din candelabrul de sfinți români, două candele au fost aprinse nu cu mult timp în urmă, dintre foștii viețuitori ce s-au nevoit sub bătrâna tâmplă a Mănăstirii Secu: Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.
Mănăstirea Secu se va înveșmânta, și anul acesta, în haine de sărbătoare, în zilele de 28, 29 și 30 august, informează Ziarul Lumina. Programul liturgic va începe, ca în fiecare an, la ora 18:00, cu Slujba Privegherii, formată din Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia și Ceasul I. A doua zi, dis-de-dimineață, se va săvârși slujba de sfințire a apei, urmată de Sfântul Maslu, Ceasul III, Ceasul VI și Sfânta Liturghie, care, potrivit tradiției acestor locuri, este arhierească, credincioșii și monahii bucurându-se de prezența plină de binecuvântare a Arhipăstorului Moldovei, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi. Și, tot potrivit tradiției moldave, la sfârșitul slujbei se citesc pentru cei prezenți la hram, de către arhiereu, câteva rugăciuni de dezlegare. Fiind praznic de întristare pentru uciderea celui mai aprins vestitor al pocăinței, această zi este una de post, în orice zi a săptămânii ar cădea, zi dedicată rugăciunii, cugetărilor sfinte și faptelor bune.
Din anul 2007, mănăstirea a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, an când a și fost trecut în rândul sfinților. Astfel că, pe 29 august, la ora 18:00, timpul se sfințește din nou cu Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ajutătorul celor ce se ostenesc cu învățătura, și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, "arhiepiscopul cel sfânt și minunat", canonizat în anul 2008. Ziua liturgică se continuă a doua zi dimineață, cu Acatistul Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Urmează apoi Ceasurile III, VI și Sfânta Liturghie, urmată de agapa frățească.
Cuvintele Evangheliei ce se citesc în cadrul Sfintei Liturghii din ziua prăznuirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul amintesc de cruzimea și nedreptatea morții Sfântului Ioan Botezătorul. Ele ne arată, într-o formă foarte dramatică, ceea ce se întâmplă în lume atunci când oamenii sunt dominați de păcat și de patimi, atunci când sufletul devine împietrit și nu se lasă dăltuit și curățit de harul lui Dumnezeu, de Hristos, Care vine și Se face tuturor toate.
„Hramul unei mănăstiri sau al oricărei comunități creștin-ortodoxe este, după sărbătoarea Sfintei Învieri, cea mai frumoasă și îmbucurătoare zi de prăznuire. Pentru Mănăstirea Secu, bucuria hramului este puțin umbrită, din cauză că cinstitul Cap al Sfântului Prooroc Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan, cel care ne cheamă prin cuvântul ‘pocăiți-v㒠și pe noi, la înnoirea vieții duhovnicești, a fost tăiat pentru neînfrânare și necredință. Dar, întrucât trecerea din viața aceasta a oricărui ales al lui Dumnezeu este o naștere pentru viața veșnică, ne bucurăm, mulțumind Domnului pentru toate. Bucuria noastră sporește și prin prezența la sărbătoarea noastră a Înalt Preasfințitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis și Seychelles, alături de păstorul nostru duhovnicesc - Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vă invităm să fiți părtași bucuriei noastre pe 29 și 30 august”, a declarat arhimandritul Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15026, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  Atelierul de pictur㠄Iubi-Te-voi, Doamne“ la Mănăstirea Secu (2010-08-21)

 Închide 

Atelierul de pictur㠄Iubi-Te-voi, Doamne“ la Mănăstirea Secu

[2010-08-21]

Un grup de elevi de la Școala Generală cu clasele I-VIII nr. 4 din Suceava, îndrumați de către prof. Traian Chilimon, s-au aflat în perioada 16-20 august la poalele Muntelui Vasan, în cetatea Mănăstirii Secu. Aici, copiii au zugrăvit icoane pe lemn.
Activitatea desfășurată sub genericul "Iubi-Te-voi, Doamne" a reușit să îmbrace cu bucurie chipurile și sufletele tinerilor. "Copiii au învățat să picteze la cursurile de icoană pe care le desfășor împreună cu fiica mea, Eugenia Ana Chilimon, în fiecare sâmbătă, între orele 11:00-14:00, la noi în școală, unde participă peste 15 elevi. Înainte de a ne apuca de lucru, le citesc copiilor rugăciunea iconarului, pe care am extras-o din Erminia picturii bizantine. E o atmosferă foarte plăcută la noi, la atelier. Până acum avem un portofoliu cu 56 de lucrări, pe care am reușit să le expunem în cadrul a trei vernisaje desfășurate în momente diferite ale anului bisericesc (Săptămâna Patimilor, Înălțarea Domnului și Nașterea Domnului). Mulțumim arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, pentru găzduire, și ierod. Hrisostom Filipescu, care le-a vorbit copiilor" a spus, pentru „Ziarul Lumina”, domnul profesor de desen Traian Chilimon.
"E prima mea icoană mai deosebită"
Elevii au mers în pelerinaj la mănăstirile din vecinătate, au vizitat Cetatea Neamțului, Bojdeuca lui Creangă, gustând totodată din frumusețile pășunilor și codrului ce împodobesc împrejurimile Mănăstirii Secu, unde au zburdat precum mieii. Dumnezeu i-a alintat și binecuvântat cu un soare jucăuș, ce le-a gătit zilele ca la sărbători. Pe tot parcursul acestor zile s-au împărtășit cu frumusețea slujbelor și au rămas plăcut impresionați de colecția de obiecte bisericești, precum și de atmosfera călduroasă ce i-a făcut să se simtă prețuiți. "Este a treia icoană pe care am pictat-o. E foarte frumos să poți lucra pentru Dumnezeu. Am pictat acum o icoană cu Maica Domnului, deoarece îmi place mult cum mă privește mereu ca o mamă iubitoare", a spus Nichifor Corina, elevă în clasa a VI-a. "Am auzit de cursul de pictură de sâmbătă și m-am hotărât să încerc și eu. Am pictat o icoană cu Sfântul Mucenic Dimitrie, pe care vreau să o dăruiesc tatălui meu. Chiar dacă ziua lui de naștere a trecut, am să i-o dăruiesc de ziua numelui, pentru ca să-i fac o surpriză. E prima mea icoană mai deosebită", a mărturisit Anca Băițan, elevă în clasa a IV-a. "Eu am ales să pictez o icoană cu Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, ca să mă ocrotească pe mine și pe toți copiii. Îmi place că, atunci când lucrăm, zicem în gând rugăciunile pe care le știm pe dinafară, cum ar fi Împărate ceresc, Tatăl nostru, Crezul și altele", a adăugat Nichifor Diana, elevă în clasa a IV-a.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15012, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  Tabăra de var㠄Sfinții, modele de urmat” la Mănăstirea Secu, județul Neamț (2010-08-13)

 Închide 

Tabăra de var㠄Sfinții, modele de urmat” la Mănăstirea Secu, județul Neamț

[2010-08-13]

Mănăstirea Secu a dăruit și în această săptămână bucurii sfinte tinerilor ce au dorit să participe la seria a II-a a Taberei de var㠄Sfinții, modele de urmat” (9-15 august 2010). Au participat studenți și masteranzi de la mai multe facultăți din Iași, dar și seminariști ieșeni, informează Ziarul Lumina.
Invitatul special al acestei săptămâni a fost pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universității "Al. I. Cuza" din Iași și titularul catedrei de Istoria Bisericii Ortodoxe Române la facultatea mai sus amintită. Pr. prof. dr. Ion Vicovan a vorbit miercuri, 11 august, despre personalitatea Sfântului Cuvios Paisie Velicicovski. "Mănăstirea Secu, așezământ de o înaltă ținută și bine organizată, este binecuvântată astăzi cu un grup tânăr de reflexie, cuvioși monahi ce iubesc cărturăria și activitățile culturale, păstrând vie tradiția începută de Sf. Ier. Varlaam, mitropolitul Moldovei, marele cărturar. Tabăra aceasta de vară intitulată sugestiv "Sfinții, modele de urmat" este un eveniment bine-venit în viața tinerilor de astăzi, care sunt ușor debusolați în căutarea modelelor. E de admirat că studenții învață să stea la "taifas" cu sfinții, cu Dumnezeu", a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan, care a punctat în continuare aspectele principale din biografia starețului Paisie, insistând pe activitățile desfășurate la Secu și Neamț. "La Mănăstirea Secu a ajuns în 14 octombrie 1775 și a stat aici până în 1779. Dascăl al rugăciunii și pildă de viețuire creștinească, Sfântul Cuvios Paisie a fost un câștig uriaș din punct de vedere spiritual pentru țara noastră, fiind un model pentru duhovnicii și stareții de după el. Sfântul Cuvios Paisie numit Velicicovski, adică cel Mare, a tradus cărți din elină în română și în slavonă, căci avea în comunitatea sa de peste 1.000 de monahi mai multe naționalități (greci, sârbi, bulgari, ruși, ucraineni, evrei convertiți etc.). Va apărea în 1769 prima Filocalie scrisă de mână din spațiul nostru românesc, având 626 de pagini. Această lucrare consistentă va fi tipărită în 1782 la Veneția și apoi la Sankt Petersburg", a remarcat pr. prof. dr. Ion Vicovan.
„În fiecare dintre noi sălășluiește un călugăr”
Sfântul Cuvios Paisie a împletit armonios dimensiunea spirituală cu cea culturală și administrativă, răspândind isihasmul, rugăciunea inimii și în comunități. Sfântul le cerea monahilor mărturisirea zilnică a gândurilor, existând în comunitatea paisiană 24 de duhovnici. Chiar și la activitățile de obște ale părinților și fraților era trimis câte un duhovnic pentru a veghea viața duhovnicească a viețuitorilor, îndemnându-i la rugăciune, la paza gândurilor și la ascultare care aduce smerenie. În cadrul prezentării s-a vorbit și despre păstorirea ca stareț în timpul Sfântului Paisie, când starețul era primul duhovnic al mănăstirii, îndrumătorul spiritual și nu administratorul chinoviei. De treburile gospodărești și administrative se ocupa egumenul mănăstirii și economul. Pr. prof. dr. Ion Vicovan a menționat faptul că "în fiecare dintre noi, în inimă, sălășluiește un călugăr. Fiecare are o anumită doză de misticism în interiorul său, care, din când în când, dorește să se manifeste; este dorul fierbinte după Dumnezeu. Roagă-te și rugăciunea te va învăța cum să te rogi". Spre final, distinsul oaspete a responsabilizat asistența asupra trecerii timpului, evidențiind faptul că de noi depinde cum ne organizăm timpul, Dumnezeu ni-l oferă, dar noi îl administrăm. S-a recomandat ca tinerii să prețuiască fiecare clipă, care trebuie înveșnicită, îndumnezeită.
Prima serie a Taberei de vară "Sfinții, modele de urmat" de la Mănăstirea Secu s-a derulat în perioada 2-9 august 2010. Evenimentul a avut loc prin purtarea de grijă a arhimandritului Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, la inițiativa și sub coordonarea ierod. Hrisostom Filipescu și ierod. Iustin Câmpanu. Programul taberei a cuprins, pe lângă participarea la sfintele slujbe, seminarii, discuții, prezentări media, jocuri de comunicare, ateliere de împletit metanii, activități obștești, drumeții, foc de tabără etc. A doua serie a taberei se va încheia duminică, 15 august.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14993, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42

»  Tabăra de var㠄Sfinții, modele de urmat“, la Mănăstirea Secu (2010-08-02)

 Închide 

Tabăra de var㠄Sfinții, modele de urmat“, la Mănăstirea Secu

[2010-08-02]

La Mănăstirea Secu din județul Neamț va începe astăzi, 2 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prima ediție a Taberei de var㠄Sfinții, modele de urmat”. Evenimentul se va derula prin purtarea de grijă a arhimandritului Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, la inițiativa și sub coordonarea ierod. Hrisostom Filipescu și ierod. Iustin Câmpanu, informează "Ziarul Lumina".
Această tabără va aduna 15 studenți de la diferite facultăți din Iași, o parte dintre ei fiind deja membri activi ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași. În cadrul taberei, participanții vor avea un program dinamic și atractiv. Dintre activitățile principale menționăm: participarea la Sf. Liturghie, prezentarea Mănăstirii Secu (istoric, muzeu, biserică, paraclise, bibliotecă), jocuri de cunoaștere, prezentarea personalității Sfântului Cuv. Paisie Velicicovski de la Neamț (stareț al Mănăstirii Secu între anii 1775-1779), seminarii de discuții pornind de la un citat scripturistic reprezentativ pentru tineri, ateliere de metanii, prezentarea personalității Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, ocrotitorul studenților, elevilor și al tinerilor, jocuri de comunicare, filme documentare și discuții pe marginea lor, prezentări media și PowerPoint, drumeții la mănăstirile din zonă, foc de tabără, precum și alte surprize. În două zile diferite se vor desfășura și două conferințe în care sunt invitați maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" din Iași, și protos. Nicodim Petre, secretar la Cancelaria eparhială a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
"Tabăra de vară de la Mănăstirea Secu ne invită să descoperim faptul că într-o lume în care valorile și modele se pot schimba în funcție de vânturile și valurile acestei vieți efemere sau ne pot înșela așteptările, sfinții rămân totuși mereu prietenii noștri și, mai mult decât atât, în orice timp și spațiu ei sunt un exemplu prin pilda viețuirii lor. Sfântul Ioan Hrisostom spunea că îi putem cinsti pe sfinți imitându-i... Această tabără dorește să aducă lumină în inimile tinerilor, pentru a redescoperi frumusețea prieteniilor curate și dezinteresate și a înțelege că virtutea se învață și că merită să trăiești și să dăruiești bucurii sfinte", a declarat ierod. Hrisostom Filipescu, bibliotecarul Mănăstirii Secu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14940, Ultimul acces: 2020-09-30 18:33:42


Nr. vizualizări:15500
Data ultimei vizualizări:2020-09-30 18:33:43
Data actualizare:2016-07-26 11:59:20
Data încărcării:2006-03-21 04:36:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:82
Fotografi:Mihaela Achiroaie: 44, Costel Novac D-veni: 16, Gabriel Avramovici: 8, Yair Karelic: 6, Flavius Pătruți: 3, Maria Draper: 2, Alexandru C. Antoniu: 1, Luminița Moruz: 1, Luminița Nantu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 75

Biserica Mare
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-12-03
Contor: 138

Biserica - Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2011-02-28
Contor: 66

Biserica mare
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-07-23
Contor: 103

Biserica Mare
Foto: Luminița Nantu

Data: 2011-11-26
Contor: 66

Biserica Mare
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2011-02-28
Contor: 66

Biserica mare
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 68

Biserica Mare
Foto: Costel Novac D-veni

Contor: 64

Biserica Mare
Foto: Luminița Moruz

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 50

Biserica
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-12-03
Contor: 49

Biserica - Vedere parțială
Foto: Yair Karelic

Data: 2011-12-08
Contor: 45

Turlă
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2011-12-07
Contor: 44

Turlă
Foto: Maria Draper

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 38

Turlele bisericii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 37

Turlele bisericii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 40

Vedere de sus
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 54

Biserica - detalii ornamente
Foto: Mihaela Achiroaie


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6