Vanatori-Neamt :: Manastirea Sihastria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Sihăstria
Vânători-Neamț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vânători-Neamț
Comună:Vânători-Neamț
Județ:Neamț
Cod poștal:617500
Persoană de contact :Arhim. Arsenie Popa
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @mmb.ro
Adresa web Biserica:sihastria.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.VinatoriNeamt.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Arhimandrit Arsenie Popa
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Răpusă de vreme și de incursiunile cetelor de tătari de la începutul secolului al XVIII-lea, această biserică se ruinează în jurul anului 1730, ceea ce determină pe un alt episcop Ghedeon să ridice un nou lăcaș cu hramul "Nașterea Maicii Domnului". Lucrările au început, după cât se pare, în anul 1730, când acest Ghedeon era episcop de Huși, terminându-se în 1734, când ctitorul a trecut în scaunul episcopal de la Roman. În 1741, la 28 septembrie, voievodul Grigore Ghica emite o Carte Domnească ce stabilește - la cererea ctitorului - o serie de privilegii și scutiri . . . pentru Sihăstria ce iaste în munte, la poiana lui Atanasie, care sihăstrie iaste făcută de Ghedeon Episcopul Romanului, unde sunt câțiva călugărași. . .
Trecut din 1734 sub ascultarea Mănăstirii Secu și din 1779 sub cea a Mănăstirii Neamț, Schitul Sihăstria își va dezvolta obștea monahală și zestrea de clădiri, până în anul 1821, când are și el de suferit de pe urma confruntării otomano-eteriste. Atunci au fost incendiate biserica și chiliile, călugării au fost uciși sau au bejenit prin pădurile din jur, iar tezaurul "ascuns sub un fag" s-a pierdut. Atât de mari au fost distrugerile încât lucrările de refacere, care au început în 1824, au durat aproape doi ani.
Prin lucrările din 1824-1825, realizate prin grija Mitropolitului Veniamin Costache și a starețului Dometian al mănăstirilor Neamț și Secu, s-au ridicat actuala biserică de piatră, corpul de chilii de pe latura sudică, turnul porții și turnul-clopotniță, precum și zidul de incintă care conferă Sihăstriei aspectul unei mănăstiri fortificate. Toate aceste eforturi constructive au fost de altfel consemnate și în pisania din pridvorul bisericii, fixată deasupra ușii de intrare:
Această sfântă și dumnezeiască biserică s-a ridicat din temelie în cinstea Nașterii Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, împreună cu un rând de chilii și un zid împrejur. Și ridicatu-s-a și clopotnița ce s-a zidit în vremea stăpânirii binecredinciosului și de Hristos iubitorului nostru Domn Io Ioan Sandu Sturdza Voievod și a Preasfințitului Mitropolit a toată Moldova Kir Kir Veniamin Costachi, prin stăruința preacuviosului Arhimandrit și Stareț sfintelor monastiri Neamțul și Secul Kir Dometian, cu ajutorul iubitorului de Hristos jupân Nicolae Cernevschi, spre veșnica lor pomenire.
Alte informații:Urcând pe valea tot mai îngustă dar tot mai darnică în frumuseți a pârâului Secu, ajungem la Mănăstirea Sihăstria, al cărui ansamblu arhitectural se întinde pe un platou însorit din coasta muntelui, în așa numita "Poiană a lui Atanasie".
Biserica "Nașterea Maicii Domnului" a Mănăstirii Sihăstria - separată canonic de mănăstirile Neamț și Secu în primăvara anului 1950 - are un plan triconc, cu o turlă pe naos, fiind construită în stil clasic moldovenesc dar fără soclu și contraforturi, având absida răsăriteană mai alungită decât absidele laterale. Pridvorul deschis, susținut de șase coloane și situat la extremitatea vestică în axul edificiului, a fost probabil adăugat cu prilejul lucrărilor din 1837 și este acoperit de două calote sferice paralele. Alte două calote similare acoperă pronaosul, în timp ce bolta cilindrică a naosului este susținută de arcele piezișe tipic moldovenești, pe care le întâlnim atât de frecvent în epoca lui Ștefan cel Mare.
Pictura interioară, executată de zugravi locali in tempera în anul 1825, cuprinde unele scene vădit influențate de zugrăvelile Mănăstirii Sucevița, și a fost restaurată în 1975-1976 de pictorul Gheorghe Zidaru. În aceeași perioadă, același pictor, ajutat de Vartolomeu Florea a realizat și zugrăveala al fresco din pridvorul bisericii.
Catapeteasma, sculptată și pictată în 1827 . . . cu cheltuiala sfințiilor sale ieromonahul Calinic și a schimonahiilor Fevronia și Elisabeta Cuza. . . , reproduce și unele portrete din pictura murală, îndreptățind presupunerea că ambele lucrări s-ar datora aceluiași autor.
În 1837 s-au construit chiliile de pe laturile est și nord, împreună cu Paraclisul "Sfinții Părinți Ioachim și Ana" care a căzut pradă incendiului din vara anului 1941 și a fost refăcut în forma actuală în 1946.
Reconstruit în forma actuală în 1946, paraclisul din colțul sud-estic al incintei nu prezintă calități arhitectonice deosebite, având un plan triconc și o turlă octogonală pe naos. În schimb, stranele și celelalte piese de mobilier din interior, precum și catapeteasma lucrată în lemn de stejar în anul 1947, rețin atenția ca adevărate creații sculpturale cu incontestabilă valoare artistică. Ele se datorează fraților Vasile și Ioan Resmeriță din comuna Grumăzești, localitate renumită pentru tradițiile sale în prelucrarea artistică a lemnului și etalează întreaga frumusețe a creației populare din această zonă. Valorificând nesecata sursă a ornamenticii populare locale, autorii sculpturilor din acest paraclis au reușit să creeze lucrări de o fastuozitate discretă, care îmbină în mod original motivele tradițional-folclorice cu cele din repertoriul sculpturii bisericești. Alături de acestea se află și unele creații ale sculptorului Gheorghe Gheorghiță din Târgu Neamț, nume consacrat în domeniu, care întregesc acest original tezaur de artă românească.
Donatiile (sponsorizarile) se pot face in contul:
Cod IBAN RO28RNCB0199005311250001 - cont in Lei
Cod IBAN RO98RNCB0199005311250002 - cont Euro
Deschis la Banca Comerciala Romana - Sucursala Targu Neamt.
Cod Monument:NT-II-a-A-10736
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Părintele Ilie Cleopa - duhovnicul păsărelelor (Articol)
FORMULA-AS.RO: Sfântul din Sihăstria Neamțului (Articol)
NEAMT.RO: Alte informații (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Sihăstria 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Sihăstria 2 (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Patru mari duhovnici ai României au fost pomeniți la Mănăstirea Sihăstria (2019-08-09)

 Închide 

Patru mari duhovnici ai României au fost pomeniți la Mănăstirea Sihăstria

[2019-08-09]
de Gheorghe Anghel

Părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele au fost pomeniți miercuri, la mormintele lor de la Sihăstria, de patru ierarhi ai Bisericii noastre.
După liturghia de hram, Mitropolitul Teofan împreună cu Episcopii Veniamin al Basarabiei de Sud, Macarie al Europei de Nord și Varlaam Ploieșteanul au oficiat slujba parastasului pentru cei patru mari duhovnici ai țării noastre trecuți în veșnicie.
Părintele Cleopa Ilie
Cu adevărat un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, părintele Cleopa și-a pus amprenta asupra spiritualității românești, fiind o personalitate simbol a vieții monahale din țara noastră.
Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în 10 aprilie 1912. A trecut la cele veșnice în data de 2 decembrie 1998.
Părintele Paisie Olaru
Părintele Paisie Olaru s-a născut în data de 20 iunie 1897 în satul Stroiești, comuna Lunca (județul Botoșani), într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți.
În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie.
În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1947 preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie.
Renumitul duhovnic român, Părintele Paisie Olaru, a trecut la cele veșnice în 18 octombrie 1990. În ultima parte a vieții s-a nevoit la Schitul Sihla și Mănăstirea Sihăstria.
Părintele Victorin Oanele
Părintele Victorin Oanele s-a născut pe 1 februarie 1931, în satul Poiana, comuna Vrâncioaia, județul Vrancea.
A intrat în monahism pe 3 mai 1952, iar din 13 noiembrie 1972 a fost stareț al Mănăstirii Sihăstria.
Și-a început slujirea în această funcție de mare responsabilitate în vremuri grele pentru monahism, beneficiind de sprijinul și prezența marilor duhovnici, precum Părintele Cleopa Ilie sau Părintele Paisie Olaru.
În dimineața zilei de 24 octombrie 2014, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț a trecut la Domnul. Părintele Victorin a lăsat în urmă una dintre cele mai numeroase și venerabile obști de călugări din Patriarhia Română.
Părintele Ioanichie Bălan
Părintele Ioanichie s-a născut în data de 10 februarie 1930, în Stănița, județul Neamț.
La vârsta de 19 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Sihăstria, unde a și depus voturile monahale și a fost hirotonit diacon (aprilie 1953).
În 1979 a fost hirotonit ieromonah, opt ani mai târziu protosinghel, iar în anul 1992 a devenit arhimandrit.
A trecut la cele veșnice în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după o lungă și foarte grea suferință.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3416, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Episcopul Veniamin a slujit la Mănăstirea Sihăstria la 20 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie (2018-12-09)

 Închide 

Episcopul Veniamin a slujit la Mănăstirea Sihăstria la 20 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie

[2018-12-09]
de Florin Nicolaie

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat sâmbătă, 8 decembrie 2018, la 20 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie, Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla” – Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamț.
După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele părinților Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschimonahului Paisie Olaru și Arhim. Ioanichie Bălan din cimitirul așezământului monahal.
În cuvântul rostit după oficierea parastasului, Episcopul Veniamin a evocat în câteva rânduri personalitatea celor 3 mari duhovnici ai mănăstirii:
„Deși au trăit în acele vremuri grele, acești monahi au rămas statornici și fideli chemării lui Hristos, și-au asumat cu devotament, purtarea crucii și a voturilor monahale, fiind pentru mulți credincioși, monahi sau clerici, sprijin și modele de viețuire în Hristos”.
„O alta caracteristica a lor este mărturisirea dreptei credințe prin cuvânt și prin fapte, dar și de a fi duhovnici și mari povățuitori”, a evidențiat ierarhul.
„După anul 1990, datorită acestor duhovnici, Mănăstirea Sihăstria a devenit o adevărată oază de spiritualitate. Mulți tineri și-au îndreptat pașii spre această mănăstire. Unii dintre ei au rămas în această mânăstire și au o lucrare duhovnicească deosebită, alții au mers în alte obști monahale, cei mai mulți devenind stareți de mănăstiri, profesori de Teologie sau chiar arhierei”.
Preasfinția Sa a spus c㠄unul dintre cei care s-au format în această obște, este Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a primit monahismul aici în Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca părinte duhovnicesc și povățuitor pe părintele Cleopa Ilie, dar și ca sfătuitori pe părintele Paisie și părintele Ioanichie”.
La finalul cuvântului, Preasfinția Sa, a mulțumim Mitropolitului Teofan pentru binecuvântarea și delegarea sa de a oficia Sf. Liturghie și slujba Parastasului.
Arhimandritul Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, a mulțumit ierarhului pentru slujire și i-a dăruit un tablou cu chipurile celor 3 mari duhovnici.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit Părintelui stareț Diploma de Onoare cu chipul Sf. Ier. Dionisie Erhan, ca semn de recunoștință și prețuire pentru merite deosebite în promovarea culturii și spiritualității creștine.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5594, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Icoana făcătoare de minuni „Axionița” de la Mănăstirea Sihăstria va fi adusă în Slobozia (2018-11-04)

 Închide 

Icoana făcătoare de minuni „Axionița” de la Mănăstirea Sihăstria va fi adusă în Slobozia

[2018-11-04]
de Florin Nicolaie

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Sihăstira – Neamț, cunoscută sub denumirea de „Axionița”, va fi adusă în perioada 6 – 12 noiembrie 2018, la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din municipiul Slobozia.
Evenimentul organizat de Episcopia Sloboziei și Călărașilor cu prilejul sărbătorii hramului „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”.
De asemenea, vor avea loc și alte manifestări religioase conform programului transmis de Episcopie:
Marți, 6 noiembrie 2018:
13:45 – va avea loc primirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Catedrala Episcopală, urmată de slujba de Te Deum.
14:15 – Preasfințitul Părinte Vincențiu și soborul de preoți și credincioșii vor pleca în procesiune pe străzile municipiului Slobozia până la Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, unde va fi așezată icoana spre închinarea credincioșilor.
Joi, 8 noiembrie 2018:
09:00 – De sărbătoarea hramului Mănăstirii „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” va fi oficiată Sfânta Liturghie de Episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor.
La slujbă vor participa toți preoții din municipiul Slobozia.
Duminică, 11 noiembrie 2018:
09:00 – Episcopul Vincențiu va oficia Sfânta Liturghie.
12:00 – Preasfinția Sa va fi prezentă la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina, unde se va fi oficiată slujba de Te Deum care va marca ziua onomastică a ierarhului.
Pe parcursul întregii perioade, la Mănăstirea Slobozia se vor oficia slujbe de Priveghere, Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va rămâne spre închinare până luni, 12 noiembrie 2018, orele 10:00.
Icoana Maicii Domnului „Axionița”
A fost pictată la începutul secolului XX la Sfântul Munte Athos de către un călugăr român care s-a nevoit cu mult post și rugăciune, respectând rânduiala de pictură tradițională ortodoxă.
În anul 1909, ieroschimonahul Ioanichie Moroi, primul egumen al Schitului Sihăstria, a îmbrăcat această icoană în argint.
Arhimandritul Cleopa Ilie a fost martorul mai multor minuni săvârșite de sfânta icoană a Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5651, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Episcopul Basarabiei de Sud a slujit la hramul istoric al Mănăstirii Sihăstria (2018-09-10)

 Închide 

Episcopul Basarabiei de Sud a slujit la hramul istoric al Mănăstirii Sihăstria

[2018-09-10]
de Sorin Ionițe

Cu binecuvântarea Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei și a Mitropolitului Petru al Basarabiei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a slujit sâmbătă, 8 septembrie 2018, la Mănăstirea Sihăstria, de hramul istoric al așezământului.
Din soborul care a slujit alături de Preasfinția Sa de Nașterea Maicii Domnului au făcut parte Staretul Mănăstirii Secu, Arhim. Vichentie Amariei, Pr. Daniel Corîu parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” din Tokyo, Japonia, și alți clerici.
În contextul praznicului serbat, Nașterea Maicii Domnului, Episcopul a subliniat necesitatea protejării familiei în contextul social actual. Preasfinția Sa a vorbit, de asemenea, despre puterea rugăciunii și a încrederii în Dumnezeu.
La finalul slujbei, ierarhul Mitropoliei Basarabiei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre viața bisericească din eparhia Basarabiei de Sud, pe care o păstorește de câteva luni.
Starețul mănăstirii, Arhim. Arsenie Popa i-a mulțumit PS Veniamin pentru vizită și i-a dărurit o icoana cu reprezentarea Maicii Domnului, notează site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.
În ajunul Praznicului, vineri, Episcopul Veniamin a vizitat Mănăstirea Neamț care este așezământul de metanie al ierarhului, unde a participat la slujba Privegherii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5771, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Mitropolitul Teofan: Cunoașterea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt este drumul la care sunt chemați creștinii (2018-08-07)

 Închide 

Mitropolitul Teofan: Cunoașterea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt este drumul la care sunt chemați creștinii

[2018-08-07]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a prezentat marți la hramul Mănăstirii Sihăstria care este drumul pe care creștinii sunt chemați să înainteze.
„Cunoașterea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt pentru a dobândi slava Împărăției Cerurilor, adică lumina Taborului încă din această lume, este drumul la care sunt chemați pe de o parte viețuitorii sfintelor mănăstiri, pe de altă parte creștinii care trăiesc în lume în viața de familie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Făcând referire la Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, ocrotitoarea așezământului monahal, ierarhul a evidențiat că sfânta a fost una dintre persoanele care de-a lungul istoriei și-au dorit să-L cunoască pe Dumnezeu.
„Ca orice creștin adevărat, a dorit din toată adâncimea sufletului ei să-L cunoască pe Dumnezeu, să ia jugul Său, să fie împodobită cu blândețea și smerenia Domnului și prin aceasta să găsească odihnă sufletului său. Pentru cunoașterea lui Dumnezeu Sfânta Teodora de la Sihla a parcurs drumul prin această viață până în Împărăția Cerurilor”.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, notează doxologia.ro.
Alături de Părintele Mitropolit au mai slujit Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Teoctist Donici a fost hirotesit protosinghel, iar părinții Valentin Timofte și Nicolae Bălăceanu au fost hirotesiți în duhovnic.
Tot la acest hram, părintele stareț al mănăstirii Sihăstria, arhimandritul Arsenie Popa, a mulțumit ierarhilor prezenți, precum și credincioșilor și pelerinilor care au participat.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5854, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Arhim. Vartolomeu Florea a fost înmormântat la Sihăstria (2018-04-03)

 Închide 

Arhim. Vartolomeu Florea a fost înmormântat la Sihăstria

[2018-04-03]
de Gheorghe Anghel

Arhimandritul Vartolomeu Florea a fost înmormântat marți la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența stareților de la mănăstirile nemțene și a numeroși credincioși.
Cu acest prilej, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, fost nevoitor al mănăstirii Sihăstria, a dat citire mesajului transmis obștii așezământului monahal de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel:
Părintele Vartolomeu Florea a slujit Biserica noastră ca ierodiacon vreme de 30 de ani și apoi ca protosinghel și arhimandrit vreme de 32 de ani, în total având 62 de ani de viață monahală, pe care i-a dăruit lui Dumnezeu și Bisericii Ortodoxe.
Picta pe pereți de zid realități din Împărăția cerurilor, dezvăluind cu smerenie o parte din dorul de Dumnezeu și din bucuria Duhului Sfânt de care era aprinsă inima sa.
În cuvântul său, IPS Teofan a apreciat că părintele arhimandrit Vartolomeu Florea a avut darul de a-l propovădui pe Dumnezeu în frescă pe zidurile multor biserici.
„Pictura a fost lucrul slujirii sale. Prin pictură a așezat și el cărămidă la trupul Bisericii lui Hristos”, a evidențiat ierarhul.
Cel supranumit „pictorul Sihăstriei” a trecut la cele veșnice în Duminica Floriilor, la 85 ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6232, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Monah statornic și pictor de biserici – Arhim. Vartolomeu Florea (2018-04-03)

 Închide 

Monah statornic și pictor de biserici – Arhim. Vartolomeu Florea

[2018-04-03]
de Gheorghe Anghel

Bartolomeu Florea
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a părintelui arhim. Vartolomeu Florea (1933-2018), Mănăstirea Sihăstria – Neamț, marți, 03 aprilie 2018:
Cu multă durere am aflat vestea trecerii din această viață a venerabilului părinte Arhimandrit Vartolomeu (Bartolomeu) Florea, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț.
Apreciat de către ierarhi și slujitori ai Bisericii, de monahi, ucenici de-ai săi și de credincioșii care l-au cunoscut, Arhimandritul Vartolomeu Florea a fost un călugăr înzestrat de Dumnezeu cu mulți talanți, pe care i-a cultivat și înmulțit în viața de mănăstire și în lucrarea misionară a Bisericii.
S-a născut la data de 11 iulie 1933, în comuna Stulpicani din județul Suceava, într-o familie de buni creștini, Mihai și Evdochia.
A intrat în viața monahală la Schitul Brădicești, un vechi metoc al Episcopiei Hușilor, unde a fost călugărit în Postul Mare al anului 1956, la 14 martie, în ziua prăznuirii Sfântului Benedict de Nursia. După câteva luni de la călugăria sa, în data 13 iulie 1956, a fost hirotonit ierodiacon în biserica acelui schit, de către Episcopul Teofil Herineanu al Romanului și Hușilor.
Trei ani mai târziu, el avea să treacă prin încercările Decretului 410 din anul 1959, când a fost nevoit să părăsească schitul. A locuit în apropierea casei părinților săi în perioada 1959-1965, într-o mică locuință, situată la marginea pădurii, dorind să împlinească voturile monahale și păstrând legătura cu unii părinți înduhovniciți de atunci, în special cu ieroschimonahul Paisie Olaru, care i-a fost vreme îndelungată duhovnic.
Părintele Vartolomeu Florea mărturisea adeseori că a admirat la ieroschimonahul Paisie Olaru duhul blândeții și al rugăciunii, încât ucenicii lui, călugări și mireni, ascultând de sfaturile acestuia s-au vindecat de neputințele lor.
În 15 februarie 1965, cu binecuvântarea Mitropolitului Iustin Moisescu al Moldovei și Sucevei, părintele Vartolomeu a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria, care funcționa atunci și ca azil de monahi vârstnici. A fost un bun slujitor al Sfântului Altar și un apreciat psalt, adeseori cântând la strană.
În perioada 1974-1979 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, iar în perioada 13 ianuarie-13 iulie 1989 a beneficiat de o bursă de studii la Institutul pentru Bisericile Răsăritului, de la Regensburg (Germania).
A fost hirotonit ieromonah la 21 septembrie 1986, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de către Patriarhul Teoctist, care i-a acordat îndată după hirotonie și rangul de protosinghel.
Apoi, în ședința din data de 25 septembrie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea noastră ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, i-a acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit de noi în același an.
Părintele Vartolomeu a participat la călugăria noastră din data de 6 august 1987 și la hirotonia întru ierodiacon care a avut loc în paraclisul Sfinții Ioachim și Ana din Mănăstirea Sihăstria, în 14 august 1987.
De asemenea, ne-a însoțit împreună cu părintele stareț al Mănăstirii Sihăstria, Arhimandritul Victorin Oanele, la hirotonia întru ieromonah, săvârșită, în 15 august 1987, la Mănăstirea Putna, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, care era atunci și locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Sucevei.
Părintele Vartolomeu Florea s-a format ca iconar prin influența directă pe care au avut-o asupra lui câțiva pictori cunoscuți din vremea sa: părintele Arhimandrit Vartolomeu Dolhan, părintele Arhimandrit Sofian Boghiu și schimonahul Irineu Protcenco.
A început ucenicia de pictor încă din timpul stagiului militar efectuat la Iași, când l-a cunoscut pe părintele Vartolomeu Dolhan, slujitor în acea perioadă la Catedrala Mitropolitană din Iași.
După terminarea stagiului militar la Iași, avea să-l însoțească pe părintele Vartolomeu Dolhan la Mănăstirea Agafton, unde a pictat una dintre biserici, iar pe alta a restaurat-o. Împreună cu maestrul său, va picta mai târziu și paraclisul Mănăstirii Râșca.
La cursurile pentru pictori bisericești organizate de Patriarhia Română, l-a cunoscut pe Arhimandritul Sofian Boghiu, căruia i-a devenit ucenic apropiat. Apoi, l-a însoțit pe părintele Sofian la pictarea unor biserici și mănăstiri din țară, dar și peste hotare, petrecând doi ani (27 iulie 1979-8 iunie 1981) pe șantierul Catedralei Sfântul Gheorghe din Hama, Siria, o biserică frumoasă care, din nefericire, avea să fie mai târziu bombardată.
În timpul șederii sale în Siria, părintele Vartolomeu Florea a vizitat importante biserici și mănăstiri din Siria, Liban și Iordania, bucurându-se de prietenia unor ierarhi și slujitori ai Bisericii din zona respectivă. Unii dintre ierarhii Patriarhiei Antiohiei l-au vizitat mai târziu la Mănăstirea Sihăstria, în care părintele viețuia.
Începând cu anul 1966 până în ultima perioadă a vieții, părintele Vartolomeu Florea a pictat mai multe biserici, singur sau împreună cu ucenicii săi, și anume: biserica din Rășinari (lângă Sibiu), biserica din satul Nemțișor, com. Vânători – Neamț, biserica din Stulpicanii Bucovinei, localitatea sa natală, biserica din Humuleștii Noi, biserica Schitului Icoana Nouă, din vatra Mănăstirii Neamț, paraclisul Schitului Vovidenia al Mănăstirii Neamț, biserica cimitirului Mănăstirii Agapia, paraclisul Centrului Social-Pastoral Sfântul Daniil Sihastrul de la Durău, un altar dintr-o biserică din Monte Tiburtini (Roma, Italia), iar începând cu anul 1985, biserica veche din incinta Mănăstirii Sihăstria, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, apoi biserica nouă din aceeași mănăstire, numită și Catedrala Sfânta Teodora, precum și trapeza Mănăstirii Sihăstria.
Cea mai importantă operă a părintelui Vartolomeu Florea a fost pictarea bisericii noi de la Mănăstirea Sihăstria, închinată Sfintei Teodora.
Lucrările, care au început în anul 1994, au fost încununate de sfințirea altarului acestei biserici, în 12 octombrie 1997, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, împreună cu Patriarhul Teoctist al României și o mulțime de ierarhi, preoți și monahi, pe care noi i-am invitat atunci la Mănăstirea Sihăstria, în calitate de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Atunci, părintele Vartolomeu Florea a fost apreciat și onorat de către Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, care i-a acordat Crucea Patriarhiei Ecumenice, precum și de către Patriarhul Teoctist al României, care i-a acordat Crucea Patriarhală.
Părintele Vartolomeu nu a fost doar un cunoscut pictor bisericesc, ci a avut și darul pedagogiei, formând un grup de ucenici care l-au ajutat când a pictat la schiturile din apropierea Mănăstirii Neamț, la cele două biserici ale Mănăstirii Sihăstria, precum și la trapeza nouă a acestei mănăstiri, care a fost construită îndată după anul 1990.
Ajutat de ucenicii săi, părintele Vartolomeu Florea a realizat pictura bisericii mari de la Mănăstirea Sihăstria, precum și icoanele în mozaic aflate în ocnițele de pe pereții exteriori ai acestui sfânt lăcaș. El a deprins arta icoanelor în mozaic de Murano în timpul șederii sale în Italia.
Noi am sfințit aceste icoane de mozaic în data de 7 august 2007, împreună cu un sobor de ierarhi, în prezența a 70 de clerici și mulți credincioși.
Părintele Vartolomeu Florea a slujit Biserica noastră ca ierodiacon vreme de 30 de ani și apoi ca protosinghel și arhimandrit vreme de 32 de ani, în total având 62 de ani de viață monahală, pe care i-a dăruit lui Dumnezeu și Bisericii Ortodoxe.
Picta pe pereți de zid realități din Împărăția cerurilor, dezvăluind cu smerenie o parte din dorul de Dumnezeu și din bucuria Duhului Sfânt de care era aprinsă inima sa. Propovăduia cuvintele Evangheliei lui Hristos prin icoane sfinte și deschidea ferestre către cer oricărui pelerin care privea cu atenție și evlavie chipurile sfinților pe care el le zugrăvea.
De aceea, ne rugăm acum Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat, să primească în ceruri sufletul părintelui Vartolomeu Florea, în ceata slujitorilor Săi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru obștea Mănăstirii Sihăstria,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6227, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Arhim. Bartolomeu Florea va fi înmormântat mâine la Sihăstria (2018-04-02)

 Închide 

Arhim. Bartolomeu Florea va fi înmormântat mâine la Sihăstria

[2018-04-02]
de Gheorghe Anghel

Bartolomeu Florea
A adormit în Domnul „pictorul Sihăstriei”, așa cum îl știa obștea mănăstirii pe arhimandritul Bartolomeu Florea. Cel care a pictat cele două biserici ale așezământului monahal a trecut la cele veșnice în Duminica Floriilor, la 85 ani. Înmormântarea va avea loc marți, 3 aprilie 2018, la Sihăstria.
A trecut la Domnul arhim. Vartolomeu Florea
La mănăstirea Rusikon – de la dreapta la stânga: Ierod. Ioanichie Bălan, Arhim. Victorin Oanele, monahul Arsenie (basarabean de origine), Arhim. Misail, Arhim. Cleopa Ilie, Ierom. Gavriil (basarabean de origine), Ierod. Vartolomeu Florea
Pictura cere să duci viață de sfințenie, nu murdară, nu cu păcate. Chipul lui Dum­ne­zeu, al Maicii Domnului, chipurile sfinților cer mai mult decât talent și culoare, spunea părintele care și-a închinat viața lui Hristos și picturii bisericești.
Ucenic al Arhimandritului Sofian Boghiu, părintele Bartolomeu Florea a pictat mai multe biserici în țară și în străinătate. Alături de părintele Sofian a împodobit cu pictură catedrala Sfântul Gheorghe din Hama, biserică distrusă de bombardamente.
Bartolomeu Florea – un monah care s-a ostenit mult
Bucovinean de obârșie, născut în comuna Stupicani a intrat în viața monahală la schitul Brădicești, fost metoc al Episcopiei Hușilor unde a fost călugărit în anul 1956.
„A fost hirotonit ierodiacon de episcopul Romanului și Hușilor, Episcopul Teofil Herineanu. În timpul Mitropolitului Iustin Moisescu a venit la Mănăstirea Sihăstria unde a rămas până în cea din urmă zi a vieții sale”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica PS Timotei Prahoveanul.
A trecut la Domnul arhim. Vartolomeu Florea
Părintele Cleopa călătorind către Sfântul Munte într-o mică corabie alături de protosinghelul Victorin Oanele și ierodiaconii Vartolomeu Florea și Ioanichie Bălan
A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Neamț în perioada 1974-1979 și a beneficiat de burse la Institutul pentru Bisericile Răsăritului de la Reghensburg – Germania.
„A fost hirotonit ieromonah de Patriarhul Teoctist în data 21 septembrie 1986 la catedrala Mitropolitană din Iași. În aceeași zi a primit și hirotesia în protosinghel. În vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al României i-a acordat rangul de arhimandrit”, a spus PS Timotei.
De aceea zic tuturor – luați pe Dumnezeu cu voi. Când te rogi te luminează Dumnezeu ce să faci. Dacă nu te rogi ești într‑o beznă. Niciodată nu trebuie să uităm să Îl luăm pe Dumnezeu cu noi
– Arhim. Vartolomeu Florea

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6210, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  27 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Paisie Olaru (2017-10-18)

 Închide 

27 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Paisie Olaru

[2017-10-18]
de Iulian Dumitrascu

Renumitul duhovnic român, Părintele Paisie Olaru, a trecut la cele veșnice în 18 octombrie 1990. În ultima parte a vieții s-a nevoit la Schitul Sihla și Mănăstirea Sihăstria.
Părintele Paisie Olaru s-a născut în 20 iunie 1897 în satul Stroiești, comuna Lunca, județul Botoșani, primind la botez numele de Petru. A intrat în obștea Schitului Cozancea – Botoșani în anul 1921, iar un an mai târziu a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele de Paisie.
A fost hirotonit diacon în 14 octombrie 1943 și preot în 4 aprilie 1947, a fost egumen al schitului timp de un an, între 1947-1948. În 1948 s-a retras la Mănăstirea Neamț, între anii 1949-1953 a viețuit la Mănăstirea Slatina-Suceava, iar din 1954 la Mănăstirea Sihăstria.
Până la sfârșitul vieții a fost duhovnic al obștii și al credincioșilor veniți în număr mare din toate colțurile țării. Între 1972-1984 s-a nevoit la Schitul Sihla, iar ultimii ani în chilia sa de la Sihăstria.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6681, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Sfânta Teodora cinstită la Mănăstirea Sihăstria în sobor arhieresc. Slujbă de pomenire pentru marii duhovnici nemțeni (2017-08-08)

 Închide 

Sfânta Teodora cinstită la Mănăstirea Sihăstria în sobor arhieresc. Slujbă de pomenire pentru marii duhovnici nemțeni

[2017-08-08]
de Sorin Ionițe

Sărbătorile nemțene au continuat luni, 7 august 2017, la Mănăstirea Sihăstria cu hramul Bisericii noi Sfânta Teodora de la Sihla. După slujba de hram au fost pomeniți marii duhovnici nemțeni în cimitrul așezământului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, informează doxologia.ro.
PS Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt despre „tripticul sărbătorilor nemțene” care au avut în centrul lor luminatul praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor.
Acest mare praznic împărătesc are de-a dreapta și de-a stânga lui pomenirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț în data de 5 august și pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla în data de 7 august, a spus Preasfinția Sa.
Vorbim de un sfânt din secolul al XVII-lea și de o sfântă din secolul al XX-lea, care au strălucit printr-o credință neclintită, prin osteneală și priveghere de toată viața. Amândoi s-au învrednicit asemenea Sfinților Apostoli Ioan, Iacob și Petru, să vadă slava cea netrecătoare a Preasfintei Treimi și a Împărăției Cerurilor strălucind pe chipul Fiului Omului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a adăugat ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia în ierodiacon a monahului Nil, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria.
Spre finalul slujbei, IPS Teofan, s-a adresat credincioșilor prezenți vorbind despre relația pe care trebuie să o aibă creștinii cu semenii lor.
În general, noi oamenii, suntem în relație cu ceilalți doritori să-i biruim. Observăm acest lucru atât în viața de familie, cât și în relațiile profesionale. Trebuie să știm însă că biruința nu este aceea când poți să comanzi întregii lumi sau când l-ai învins pe celălalt. Adevărata biruință este atunci când cei din jurul tău te răstignesc, iar tu îi ierți, îi iubești și te rogi pentru ei, a explicat Părintele Mitropolit.
În continuare, soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria: părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele.
În după-amiaza zilei, a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peștera Sfintei Cuvioase Teodora, moment care a încheiat Sărbătorile Sfinților Nemțeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6904, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Arhim. Cleopa Ilie pomenit la Mănăstirea Sihăstria (2016-12-03)

 Închide 

Arhim. Cleopa Ilie pomenit la Mănăstirea Sihăstria

[2016-12-03]
de Gheorghe Anghel

Pomenirea Părintelui Cleopa la Sihăstria
Părintele Cleopa Ilie a fost pomenit astăzi, 3 decembrie 2016, la Mănăstirea Sihăstria, la 18 ani de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba Parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De asemenea, în cadrul slujbei au fost pomeniți și: Arhim. Ioanichie Bălan, arhim. Victorin Oanele și ieroschimonahul Paisie Olaru.
Slujba de pomenire a fost oficiată după Sfânta Liturghie. La slujbe au participat stareți, starețe și numerosi credincioși.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat câteva din trăsăturile marilor părinți, potrivit Radio Trinitas:
După oficierea parastasului, Înaltpreasfințitul Teofan, împreună cu preoții și credincioșii, a mers în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, unde au oficiat un Trisaghion la mormintele celor patru mari duhovnici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7696, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Părintele Victorin Oanele. Starețul neobosit al Mănăstirii Sihăstria (2016-11-21)

 Închide 

Părintele Victorin Oanele. Starețul neobosit al Mănăstirii Sihăstria

[2016-11-21]
de Andrei Pau

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut recent lucrarea intitulată Părintele Victorin Oanele. Starețul neobosit al Mănăstirii Sihăstria. Ediția este coordonată de părintele arhimadrit Ciprian Grădinaru.
Pe lângă amintirea unui frumos și desăvârșit chip al unei persoane duhovnicești, Părintele Victorin va rămâne de-a pururi în memoria Bisericii noastre ca un stareț gospodar, priceput, înțelept, neobosit, ospitalier, și un mare ctitor de locașuri sfinte, se arată în Cuvântul Înainte al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cuprinsul cărții:
Capitolul I- Biografia Părintelui Stareț Victorin Oanele
Capitolul II – Locurile natale, familia și anii de început ai vieții monahale
Capitolul III – Liniștea și bucuria Sihăstriei, interviu acordat Trinitas tv.
Capitolul IV Un exemplu de călugăr, de stareț, de om al lui Dumnezeu, interviu cu părintele Ciprian Grădinaru.
Capitolul V – Itinerarii spirituale
Capitolul VI – Părintele Victorin: Ctitor de locașuri sfinte.
Capitolul VII Vrednicul stareț Victorin a trecut la Domnul
Capitolul VII Evocări despre personalitatea părintelui Victorin. Semnează articole: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Mihai Vizitiu, părintele Ioan Mihoc.
Capitolul IX – Mărturii ale ucenicilor părintelui Victorin
Capitolul X – Instantanee din viața Părintelui Victorin
Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Magazinul Daruri pentru pelerini (Piața Gării de Nord, nr. 1-3, ieșire Calea Griviței), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1).
De asemenea, lucrarea poate fi vizualizată pe site-ul www.colportaj.ro și poate fi comandată la adresele: magazin@colportaj.ro, magazin@editurapatriarhiei.ro sau la numărul de telefon 0737. 145. 184.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7620, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Sfânta Cuvioasă Teodora, sărbătorită la Mănăstirea Sihăstria (2015-08-08)

 Închide 

Sfânta Cuvioasă Teodora, sărbătorită la Mănăstirea Sihăstria

[2015-08-08]
Sărbătorile Sfinților Nemțeni, ce au început pe data de 5 august, s-au încheiat ieri cu hramul bisericii noi a Mănăstirii Sihăstria, locaș ce o are ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, informează "Ziarul Lumina".
Solemnitatea sărbătorii a fost dată de slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de șase ierarhi ai Bisericii noastre, înconjurați de un sobor de peste 50 de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.
Sfânta Liturghie în ultima zi din triada sărbătorilor închinate Sfinților Nemțeni a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt­prea­sfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădău­ților, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Prea­sfințitul Părinte Ignatie Mure­șea­nul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaților”.
Credincioșii veniți din mai multe județe ale țării să o cinstească pe Sfânta Teodora, ce s-a nevoit în munții Neamțului, s-au rugat și s-au închinat și la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei - Cleopa Ilie, Paisie Olaru și Ioanichie Bălan. Liturghia arhierească de la Mănăstirea Sihăstria a fost una importantă și pentru Parohia „Sfântul Gheorghe” din localitatea Doina - Răuseni, județul Botoșani, tânărul diacon Vasile Borcilă-Iftimescu fiind hirotonit preot pe seama acestei parohii.
Spre finalul slujbei, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cuvântul de învățătură, a punctat trei aspecte din viața Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla ce pot fi folositoare vieții oricărui creștin: „Suntem chemați ca, asemenea Sfintei Teodora, să acordăm locul central și unic în viețile noastre Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Teodora, la fel ca toți sfinții Bisericii, nu a lăsat să fie altceva în locul central al inimii sale decât Hristos Dumnezeu. În al doilea rând, și noi, precum Sfânta, suntem oameni, purtători de trup, diferența fiind dată însă de intensitatea cu care suntem cuprinși de dumnezeiescul dor. Viața pustnicilor, deși plină de greutăți, este una fericită, pentru că aceștia se întraripează cu dumnezeiescul dor. În al treilea rând, viața Sfintei Teodora a fost una de rugăciune, prin care și-a îndumnezeit dorul ei după desăvârșire. Acesta este legământul pe care sfinții lui Dumnezeu îl așază la rădăcina inimilor noastre - să-i acordăm lui Dumnezeu locul central în inimile noastre, să fim cuprinși de dumnezeiescul dor și să avem rugăciune în viața noastră”. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a făcut referire în cuvântul rostit și la mulțimea de tineri din Iași, Neamț și Botoșani care au venit la sărbătorile nemțene pe jos, parcurgând sute de kilometri, în mai multe zile.
După otpustul Sfintei Liturghii, arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezența la hramul așezării monahale pe care o păstorește. Soborul slujitor a oficiat după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire la mormântul fostului stareț al Mănăstirii Sihăstria, părintele arhimandrit Victorin Oanele. În după-amiaza zilei, a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peștera Sfintei Cuvioase Teodora, moment care a încheiat sărbătorile Sfinților Nemțeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10189, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Sihăstria (2014-10-07)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Sihăstria

[2014-10-07]
În Duminica a 19-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, ținând cuvânt de învățătură obștii monahale și credincioșilor prezenți, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Obștea monahală a Mănăstirii Sihăstria, așezare ce adăpostește mormintele marilor duhovnici Cleopa Ilie, Paisie Olaru și Ioanichie Bălan, l-a avut în mijlocul ei duminica trecută pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Teodora de la Sihla“. La slujba arhierească au participat și numeroși credincioși, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sihăstria Carpaților“ al Mănăstirii Sihăstria.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un cuvânt de învățătură, în care a subliniat că iertarea vrăjmașilor reprezintă starea care îl duce pe om cel mai aproape de Dumnezeu: „A trăi Împărăția cerurilor încă din această lume ca o pregustare - iată ținta vieții noastre creștine. Cum poate însă omul ajunge la o asemenea stare? Sfinții Părinți ai Bisericii spun, bazându-se pe dumnezeiasca Scriptură, că viața de rugăciune îl duce pe om cât mai aproape de Dumnezeu, însă rugăciunea trebuie să fie una în care mintea credinciosului devine surdă și mută, adică nu aude și nu grăiește nimic străin de cele duhovnicești. Un alt părinte din Filocalie spune că prin iubire, smerenie și milă omul se poate apropia de Dumnezeu, aceste virtuți alungând puterea și influența întunericului. Dar, mai presus de toate, omul poate tinde la pregustarea raiului printr-un lucru care, deși este așezat la dispoziția tuturor, este greu de atins, anume iertarea. Iată ce ne spune și Mântuitorul Hristos: «Iubiți pe vrăjmașii voștri. Faceți bine celor care vă urăsc pe voi. Fiți milostivi, precum Tatăl vostru Cel din ceruri milostiv este». Multe sunt căile care-l pot duce pe om la Dumnezeu, însă poți să ajungi cel mai aproape de Împărăția cerurilor prin iubirea vrăjmașilor. Dacă cineva dorește să știe pe ce treaptă a scării în drumul spre Dumnezeu se află, să cerceteze dacă are în inima sa iubire de vrăjmași. Cel care nu pășește câtuși de puțin spre a dobândi această stare a iubirii de vrăjmași nu poate fi părtaș al Împărăției cerurilor“.
La final, conform tradiției, călugării și mirenii prezenți la slujbă au primit binecuvântare de la IPS Teofan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13426, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Postul Mare în Mănăstirea Sihăstria (2014-03-04)

 Închide 

Postul Mare în Mănăstirea Sihăstria

[2014-03-04]
În mănăstiri, Postul Mare se trăiește cu înfrânare, rugăciune multă, pocăință, iertare, bucurie și smerenie. Pentru monahi, cele șapte săptămâni ale Postului Sfintelor Paști reprezintă o perioadă deosebit de frumoasă, prin slujbele de la biserică, prin nevoința pe care o depune fiecare, ostenindu-și trupul și înălțându-și sufletul spre cereștile locașuri. Mănăstire cu tradiție, Sihăstria are o rânduială bine închegată a Marelui Post, pe care viețuitorii ei de acum spun că au găsit-o statornicită și pe care o păstrează cu sfințenie.
Postul Mare aduce la monahi dorința de mai multă nevoință, de autodepășire. Încă din primele secole ale creștinismului, monahii din unele mănăstiri ale Răsăritului se retrăgeau în singurătate la începutul Postului Mare pentru a petrece în aspră nevoință. Aflăm aceasta chiar din viața Sfintei Maria Egipteanca.
În Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, alături de iertarea din scaunul Sfintei Spovedanii, o importanță deosebită se acordă iertării părinților între ei. Iată cum are loc momentul iertării din duminica dinaintea Postului Mare: la sfârșitul Vecerniei, fiecare viețuitor, începând cu starețul mănăstirii, își cere iertare, pe rând, de la obște, rostind cuvintele: „Blagosloviți și iertați!“. I se răspunde: „Dumnezeu să te ierte, iartă-mă și pe mine, păcătosul“. Așa, împăcați cu ei înșiși, pășesc senini spre împăcarea cu Dumnezeu. „Prin post cerem de la Dumnezeu milă și iertare, iar pentru aceasta trebuie mai întâi să ne iertăm noi unii pe alții“, spune ieroschimonahul Simeon Zaharia.
Pelerinii postesc asemenea cu monahii
„Postul este zeciuiala pe care fiecare creștin sau fiecare monah este dator să o aducă ca stare de pocăință lui Dumnezeu. Prima săptămână din Postul Mare, numită și Săptămâna Mare sau duhovnicească, are o rânduială cu totul aparte. În Mănăstirea Sihăstria primele zile sunt de post negru, prima masă luându-se miercuri după Sfânta Liturghie, când se mănâncă ceva ușor, un borș fără ulei, un griș și ceai. De joi se ține iar post negru și se mai servește masa vineri după Sfânta Liturghie. Sâmbătă și duminică se intră deja în programul normal al postului. După rânduiala tipiconală a Sfântului Sava cel Sfințit, de luni până vineri se mănâncă fără ulei. Sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. În Postul Mare dezlegările la pește sunt la Buna Vestire și la Florii. Lunea, miercurea și vinerea se ține masă o dată în zi fără ulei, iar marțea și joia de două ori, tot fără ulei. Alte dezlegări se fac după tipic - exemplu dacă se pomenește un sfânt cu dezlegare, ca Sfântul Gheorghe sau Sfântul Calinic de la Cernica - în funcție de data variabilă a Paștelui“, explică rânduiala Postului Mare din mănăstirea de metanie arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Mănăstirii Sihăstria și al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Sfinția Sa a intrat în Sihăstria în 1989 și a găsit rânduiala aceasta, așezată de părintele Ioanichie Moroi la redeschiderea Schitului Sihăstria în 1909.
În ceea ce privește rânduiala slujbelor, acestea sunt mai lungi în Postul Mare. O particularitate a Postului Sfintelor Paști este Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, a Sfântului Grigorie Dialogul, care se săvârșește la Sihăstria în toate zilele săptămânii, cu excepția zilelor aliturgice și a sâmbetelor și duminicilor, când se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur (precum și de praznicul Bunei Vestiri), respectiv a Sfântului Vasile cel Mare (ca și în Joia și Sâmbăta Mare). „Cântările Postului Mare sunt deosebite. Utrenia din Postul Mare cred că este cea mai frumoasă, exceptând-o pe cea din Săptămâna Luminată. La noi se citește mult din Psaltire - la Utrenie se citesc trei catisme, la fiecare ceas se citește câte o catismă. La ceasul șase se pune și Paremia zilei. În prima săptămână a Postului Mare se citește, de asemenea, la Pavecernița Mare, Canonul Mare sau al Sfântului Andrei Criteanul - de luni până joi, care se va citi din nou în săptămâna a cincea, miercuri seara, în întregime. Slujba Canonului Mare aduce multă umilință în suflet. Ultima săptămână, a Sfintelor Pătimiri, are de asemenea o rânduială aparte, fiecare zi numindu-se în Triod sfântă și mare - Sfânta și Marea Luni, Sfânta și Marea Marți ș.c. În această săptămână se citesc (în primele trei zile), în întregime, la slujba Ceasurilor, Evangheliile de la Matei, Marcu și Luca, iar cea de la Ioan până la jumătate“, ne rezumă programul liturgic din Postul Mare părintele eclesiarh.
Înainte de a începe nevoința duhovnicească a Postului Mare, creștinii vin să-și întâlnească duhovnicii în scaunul Sfintei Spovedanii, de unde iau putere și blagoslovenie pentru lupta cea bună. Așa încât pridvoarele chiliilor unde se nevoiesc duhovnicii mănăstirii se umplu de fiii sufletești care poposesc, din lumea lor, într-o altă lume, a discreției, tăcerii, rugăciunii, smereniei și ascultării. După trei zile de post negru, la Liturghia de miercuri, alături de monahi, se împărtășesc cu Sfintele Taine 150-200 de mireni, după ce mai înainte s-au spovedit la duhovnicii din mănăstire, aceasta întâmplându-se an de an. „Mărturisesc cu bucurie că foarte mulți mireni, veniți din toate colțurile țării, participă în mănăstirea noastră la slujba Canonului Mare, negustând nimic până miercuri, parte din ei până sâmbătă. Se vede că puterea credinței depășește necesitățile fiziologice, înfrânge boala și neputința. Și fac asta dintr-o convingere și o dragoste necondiționată. Nimeni nu le impune, pentru că Biserica propune, sugerează, niciodată nu impune. Pe fiii mei duhovnicești îi sfătuiesc ca, după a lor putere, să postească post negru până seara, în aceste prime zile ale Săptămânii Mari. Pentru că au familii, copii, serviciu, responsabilități și e mai greu... În familie e bine de păstrat armonia și dreapta socoteală, extremele sunt periculoase. Dar cei care se ostenesc cu post aspru îmi mărturisesc că au multă bucurie și mulțumire, pentru că postul înviorează și hrănește sufletul. Postul este indispensabil mântuirii“, spune părintele Ciprian.
Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15667, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28

»  Parastas la Mănăstirea Sihăstria pentru trei mari duhovnici (2012-12-07)

 Închide 

Parastas la Mănăstirea Sihăstria pentru trei mari duhovnici

[2012-12-07]
La Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț se va săvârși mâine Parastasul pentru trei mari duhovnici ai acestei vetre monahale: părintele Cleopa Ilie, părintele Paisie Olaru și părintele Ioanichie Bălan, la 14, respectiv 22 și 5 ani de la plecarea lor la Domnul. Slujba de pomenire va fi oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după săvârșirea Sfintei Liturghii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21856, Ultimul acces: 2020-09-20 13:30:28


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:29993
Data ultimei vizualizări:2020-09-20 13:30:28
Data actualizare:2016-07-26 12:04:48
Data încărcării:2006-03-21 04:36:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:126
Fotografi:Costel Novac D-veni: 45, Mihaela Achiroaie: 23, Gabriel Avramovici: 17, Marian Ciocan: 12, Yair Karelic: 4, Constantin Florea: 4, internet: 3, Flavius Pătruți: 3, Luminița Nantu: 3, Maria Draper: 3, Marinel Șerban: 2, Pr. Cristian Vasile Niță: 2, Voluntar: 2, Pr. Cristian: 1, Bogdan Ilieș: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-12-21
Contor: 287

Biserica Mare -Vedere din față
Foto: Constantin Florea

Data: 2009-06-16
Contor: 106

Biserica Mare - Vedere din față
Foto: Yair Karelic

Data: 2011-12-07
Contor: 135

Vedere din față
Foto: Maria Draper

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 108

Biserica Mare - Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-08-22
Contor: 117

Biserica Mare - Vedere din față
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2011-12-07
Contor: 96

Vedere de ansamblu
Foto: Maria Draper

Data: 2011-02-28
Contor: 95

Biserica Mare - Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-07-23
Contor: 139

Biserica noua cu hramul Sf. Teodora de la Sihla
Foto: Luminița Nantu

Data: 2010-08-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 94

Biserica Mare -Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Contor: 74

Biserica Mare -Vedere din față
Foto: Luminița Moruz

Data: 2010-06-06
Aparat: SANYO Electric Co.,Ltd. A5
Contor: 95

Biserica Nouă
Foto: Voluntar

Data: 2010-09-16
Contor: 113

Catedrala Nouă
Foto: internet

Data: 2011-02-28
Contor: 98

Biserica Mare - Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-02-28
Contor: 98

Biserica Mare
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2010-08-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 93

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2010-09-16
Contor: 154

Vedere panoramică
Foto: internet


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8