Sitoaia :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Șitoaia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șitoaia
Comună:Almăj
Județ:Dolj
Cod poștal:207016
Telefon :0762... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.primariaAlmaj.ro, www.cjDolj.ro, www.prefecturaDJ.ro
Preot:Guse Marius
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Construită în jur de 1819.
Localitatea doljeana Sitoaia face parte din cele 4 sate ce formeaza comuna Almaj (Almaj, Mosneni, Bogea) . Toponimul se leaga de neamul Sitoienilor, proprietarii satului inca de la anii 1800. Tot ei au ridicat si biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Sfantul locas a fost construit, în jur de 1819, pe locul unei biserici mai vechi din lemn, datata cu anul 1533. Din cauza situatiei demografice precare, parohia a fost mai multi ani de-a randul filie a asezarilor Almaj si Isalnita. A devenit independenta abia la data de 31 martie 1948, preot paroh fiind randuit cucernicul Grigore Cornescu. Mai apoi a redevenit filie a Parohiei Isalnita. Din ziua de 15 august 1998 s-a reinfiintat ca parohie, functionand astfel pana astazi.
Alte informații:In ceea ce priveste arhitectura sfantului locas, trebuie mentionat ca materialul din care s-a zidit este caramida, lucrata cu var cald si pictata pe fresca in stil bizantin. Ctitorii bisericii sunt pictati in pronaos, in partea dreapta: Dumitru Medelniceru si sotia sa Profira, care tin pe maini biserica, alaturi de copiii lor. Tot aici il regasim aici si pe boierul Nicolae Sitoianu cu familia. In altar, dea­supra proscomidiarului a fost pictat pomelnicul ctitorilor, la final fiind scrisa data de 27 iunie 1819. Acest lucru evidentiaza faptul ca la acea data a avut loc sfintirea bisericii.
Constructia bisericii este in forma de nava, cu o singura turla in forma hexagonala, cu arcade ovale simetrice si tinda. In anul 1935 a fost acoperita cu sita, a fost reparata tencuiala exterioara si apoi varuita. In ultimii ani s-a refacut din nou structura exterioara a bisericii, care ajunsese intr-un grad avansat de degradare. S-a refacut de asemenea gardul imprejmuitor si s-a refacut acoperisul.
Pictura se pastreaza in forma originala. De mentionat sta faptul ca a fost spalata de pictorul Barneanu, preot din Craiova, cu osardia preotului paroh Ion Filipescu, fiind ajutat de obstea satului Sitoaia, Jean Mihail (proprietarul satului) , Constantin M. Stefanescu (primarul comunei Almaj) .
Activitati actuale in parohie
Actualmente, parohia insumeaza un numar de 174 de familii, pastorite de pr. Marius Emanuel Guse. Pe plan misionat si catehetic s-au legat mai multe parteneriate cu Scoala Gimnaziala „I. Gh. Plesa” din comuna Almaj. In patrimoniul parohiei se afla aproximativ 200 de volume, asezate la dispozitia credinciosilor. In colaborare cu scoala, se organizeaza, cu ocazia sfintelor sarbatori de Craciun sau de Pasti, programe de colinde si cantari bisericesti, la care participa elevii din parohie. Ca specific aparte al acestei parohii stau intalnirile frecvente, organizate spre folosul duhovnicesc al credinciosilor. Astfel, in ziua de Rusalii, toti parohienii se intalnesc intr-o zona frumoasa, unde alaturi de preotul paroh pun in evidenta traditiile locale, prin serbari organizate de calusarii satului. In fiecare an sunt de asemenea organizate excursii si pelerinaje la diverse obiective istorice si la manastiri. Astazi, comunitatea credinciosilor din ­Sitoaia se pregateste intens de pregatirea hramului bisericii, pe care il vor serba saptamana viitoare, de praznicul Adormirii Maicii Domnului.
Cod Monument:DJ-II-m-B-08376
Nr. vizualizări:2569
Data ultimei vizualizări:2021-09-22 01:57:35
Data ultimei actualizări:2017-08-05 16:13:00
Data încărcării pe sit:2006-07-07 12:42:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-03-05
Aparat: Canon Canon EOS-1Ds Mark III
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Voluntar