Soimaresti :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Șoimărești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Șoimărești
Comună:Drăgănești
Județ:Neamț
Cod poștal:617113
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:soimaresti.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulTarguNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.comunaDraganesti.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Stanica Adrian
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Haralambie
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:ISTORICUL LOCALITATII SOIMARESTI .
Pe malul drept al riului Moldova la o azvirlitura de bat de vechea matca a Moldovei intre Baia si Versenii Ceahlaului , cam la jumatatea distantei intr-un cadru natural plin de feerie se intinde satul Soimaresti.
Sat mic pitit sub umbrarul luncii de pe malul Moldovei, sat cu frumoase si stravechi obiceiuri pline de mireasma sufletului romanilor de aici , sat cu oameni „ toti unul si unul „cu biserica frumoasa si popurani ca aceia de faceau mare cinste satului lor.
Numele satului provine de la un vestit capitan de oaste „SOIMAN „ care pentru meritele sale deosebite in lupta , Stefan Cel Mare ii daruieste aceasta mosie unde se stabileste si intemeiaza satul care va purta numele de Soimaresti . Pentru prima data satul este atestat intr-un document din vremea voievodului Petru Rares dat la Vaslui la 6 martie 1533. ( cf. Col. Procopie Ionescu istoricul satelor de pe valea Moldovei , pag. 168, doc. 3261 ) .
De-a lungul istoriei Moldovei satul Soimaresti este amintit in multe documente voievodale si apoi locale ale tinutului Sucevei de care apartinea satul . Astfel se vorbeste despre satul Soimaresti intr-un document pastrat la Arhivele Statului Bucuresti provenit de le manastirea Probota din septembrie 1582 din timpul domniei lui Iancu Sasu. La 16 aprilie 1617 , Radu Voda intareste vornicului Nistor Ureche stapanirea pe o treime din acest sat de pe Risca ( Gh. Ghibanescu pag. 602 ) . Pe la 1639 Vasile Voda intareste pe Gavril ginerele lui Cocris sa stapaneasca ale sale parti de ocina cit va alege din acest sat , ( cf. Chibanescu cap. II , p. l , pag. 175 ) . Dupa spusele batranilor satul era situat aproape de paraul Risca , loc ce astazi se numeste Salistea , apoi oamenii s-au retras langa raul Moldova.
Aici s-au asezat si multi romani din Ardeal dupa rascoala lui Horia , Closca si Crisan in 1784. Familiile Ungureanu, Ungurasu, Taraboanta de atunci sunt venite.
La capatul din vale al satului sta acum sub umbrarul copacilor ce o strajuieste , bisericuta satului in toata maretia trecuta si nemuritoare . De aici de linga apa Moldovei la numai15 Km. est de si-a gasit locul pentru vesnicie biserica Sf. Nicolae in care rasunase intr-o seara de Paste oxionul „Ingerul a strigat” cantat de Nica a lui Stefan a Petrei . (n. a. Ion Creanga ) .
Iata imprejurarile in care a fost adusa in Soimaresti bisericuta lui Creanga din Humulesti . In satul Soimaresti exista o biserica din lemn cu hramul SF. VOIEVOZI Mihail si Gavril cladita in anul 1762 de catre razesii Tanase Frunzete , Manolache Motoc si Ioan Berea ( cf. Marele Dictionar Geografic 1902 , vol. V, pag. 253 , Arhivele Statului Iasi ) .
Prin anul 1880 aceasta bisericuta fiind subreda , a fost inchisa . Un bun crestin Tanase ONU s-a consacrat cu tot sufletul de a construi o noua biserica. Astfel prin contributia enoriasilor incepe in anul 1895 constructia din lemn a lacasului (n. n. actual) .
In 12 nov. 1901 cand constructia era pe terminate s-a facut foc ca sa se usuce peretii insa din cauza cosului care nu era scos afara , a luat foc plafonul si biserica a ars din temelii .
Parohia Draganesti de care apartinea satul , cere Mitropoliei construirea unui nou lacas tot din lemn . Mitropolia aproba insa conditionat construirea bisericii din caramida . Neavand mijloace necesare sa fac demersuri fara succes . In acele vremuri de zbucium se stabileste in localitatea Soimaresti , prin cumpararea razasiei lui Frunzeti , capitan Ion Safta din Falticeni care este informat de sateni de necazul lor.
Capitanul Ion Safta afla ca mitropolitul vine la data de 11 nov. 1908 sa sfinteasca noua biserica din Humulesti se sfatuieste cu satenii , insotit de razesul N . Popovici si epitropi , merg la Humulesti , obtine aprobarea de constructie. Mai mult chiar , mitropolitul Partenie Clinceni sfatuieste pe Humulesteni sa doneze celor din Soimaresti vechea lor biserica si astfel vechea biserica din lemn construita in anul 1766 , reparata intre 1832-1835 si resfintita , este demolata si transportata la Soimaresti .
Astfel biserica este recladita in forma ei initiala de cruce cu trei turle infundate pe acoperis si cu un pridvor inchis . Este terminata si sfintita pe 11 sept. 1911 , preot paroh fiind Victor Popovici .
Ctitorii acestei biserici sunt buni crestini din sat iar initiatorii si donatorii sunt Ioan Safta , N. Popovici, enoriasul Ion Taraboanta, Andrei Popovici , fratele lui N. Popovici avocat si fost prefect de Constanta. Amandoi fratii s-au ingrijit si de asigurarea bazei materiala a scolii.
In 1950 biserica este acoperita cu tabla , in 1965 peretii exteriori au fost vopsiti .
Initial nu a fost pictata si a avut diferite icoane si scene biblice pictate pe panza si aplicate pe plafon si pereti . Bolta e simpla din scandura incheiata in lamba , vopsita in bleu cu stele aurii .
Catapeteasma este de constructie noua , cea de la Humulesti a fost oprita . Pictura este in stilul Renasterii iar tehnica este in ulei. Biserica nu are pisanie . Nu are obiecte de valoare . Are doua icoane mari imbracate in metal argintat Isus Hristos si Maica D-lui donate de A. Popovici si doua icoane tot cu Isus Hristos , sec . XIX avand inscriptia Capitan Ioan Safta si un potir de argint .
In anul 1938 ( interiorul , picturile si catapeteasma ) au fost renovate de pictorul I. Luchian . In anii 1946 – 1947 s-a construit o noua clopotnita . Enoriasul V. Taraboanta a donat o parte din material si a luat initiativa constructiei .
Intre 1947 – 1950 s-a reparat acoperisul bisericii invelindu-se cu tabla zincata .
In vara anului 1965 s-au vopsit peretii interiori iar in 1977 (n. n. 1970-1972 ) a fost pictata de N. Hontar (n. n. Nicolaie Hantar din Grumazesti Neamt ) .
In aceasta biserica povestitorul I. Creanga a cantat de Pasti , , Ingerul a strigat , , << de au ramas toti oamenii cu gura cascata >> ( Amintiri din copilarie )
Preotii care au slujit in aceasta biserica : pr. Mihaila , pr. Gh. Posmosanu , pr. Gh. Stefanescu , pr. Victor Ionescu , pr . Sburlea , pr. Iancu Rosu , 1942 – 1984 , pr. Stefan Oprea , pr. Grigore Andone , pr. Cisti Marian .
In anul 1978 s-a construit o casa parohiala prin grija enoriasilor in frunte cu Ion Taraboanta , Anton Taraboanta , Petrea Enache , Costache Holca .
Umbrele inaintasilor se pogoara din istorii indepartate de la Bogdan la Marele Stefan si Rares la toti cei ce au aparat tara si legea noastra trecand intr-o ordine desavarsita spre Potirul Euharistiei tainice .
Biserica acest izvor al mangaierii din veacuri va ramane mereu altarul credintei oamenilor cu Dumnezeu.
Si aceasta bisericuta pe care au vazut-o si in care s-au inchinat toti mitropolitii , episcopii , crestinii , care au trecut spre manastiri , cum spunea marele povestitor , sta astazi in Lunca Moldovei de la Soimaresti , ca de cand lumea aici si cu fiecare sarbatoare a Pastelui. Cand se canta , , Ingerul a strigat , , se mai adaoga cate o fila pe vabajul anilor ce se strecoara pe nesimtite printre stancile vremurilor , spre vremea vesniciei . In acest sens N. Iorga spunea , , Credinta si Carpatii au mentinut neamul romanesc pe aceste meleaguri cu toate vicisitudinile care l-au lovit , , . Carpatii ca loc de bajenie iar credinta liantul care ne- a tinut uniti . ( N. Iorga , , o viata de om asa cum a fost , , )
Biserica noastra stramoseasca a fost cum a spus Mihai Eminescu , , Mama poporului roman si ramane in veci mama , , . Fara aceasta credinta nimeni nu va putea intelege valorile de patrimoniu national in continutul lor spiritual si istoric .
Pastrand credinta noastra cinstim pe , mosii si stramosii nostri care au marturisit aceasta credinta , ramanem in comuniune sufleteasca cu intreaga suflare crestin ortodoxa .
Slava si cinstea Neamului nostru Romanesc care poarta pecetea Credintei Ortodoxa vor fi duse in imparatia lui Dumnezeu . ( apoc. 21, 24, 26 ) .
Reproducere a textului original aflat in incinta bisericii locale.
Nr. vizualizări:8497
Data ultimei vizualizări:2020-11-24 11:55:08
Data actualizare:2016-06-09 11:20:02
Data încărcării:2006-07-07 12:46:03
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2011-04-02)
Sunt nascut in acest sat dar nu credeam niciodata ca biserica localitatii are un asa trecut istoric, multumim celui care a postat povestea unui satuc care desi e mic e plin de speranta.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-11
Contor: 239

Stințire
Foto: Basilica.ro