Valea Alba :: Manastirea Razboieni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Războieni
Valea Albă
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Valea Albă
Comună:Războieni
Județ:Neamț
Cod poștal:617378
Persoană de contact :Monahia Olimpiada Neagu
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:razboieni.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunaRazboieni.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica "Sf. Mihail" din Războieni a fost ctitorită de Ștefan cel Mare la două decenii după bătălie, fapt consemnat în pisania de pe fațada sudică, al cărei conținut prezintă o excepțională valoare documentară:
În zilele binecredinciosului și de Hristos iubitorului domn, Io Ștefan Voievod cu mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, în anul 6984 (1476) iar al domniei lui al douăzecelea curgător, ridicatu-s-a puternicul Mahmet împăratul turcesc cu toate puterile sale răsăritene; încă și Basarab Voievod, căruia i se zicea Laiotă, a venit cu dânsul cu toată țara lui basarabească și au venit să prade și să ia Țara Moldovei și au ajuns până aici la locul ce se zice Pârâul Alb. Și noi Ștefan Voievod și cu fiul nostru Alexandru, ieșit-am înaintea lor aici unde am făcut mare război cu dânșii în luna lui iulie 26 și cu voia lui Dumnezeu au fost biruiți creștinii de către păgâni și au căzut acolo mulțime mare dintre ostașii Moldovei. Tot atunci și tătarii au lovit Țara Moldovei din acea parte. Drept aceea a binevoit Io Ștefan Voievod cu a sa bunăvoință și a zidit acest hram întru numele arhistrategului Mihail și întru rugă sieși și doamnei sale Maria și a fiilor săi Alexandru și Bogdan și pentru sufletul tuturor binecredincioșilor creștini care s-au prăpădit aici în anul 7004 (1496) iar al domniei sale al patruzecelea curgător luna lui noiembrie 8.
Pisania nu menționează când au început lucrările de construcție dar având în vedere dimensiunile reduse ale bisericii și experiența altor ctitorii ale lui Ștefan cel Mare zidite în decursul aceluiași an, nu este exclus ca ridicarea monumentului lui să fi început în vara anului 1496, poate chiar în ziua de 26 iulie când s-au împlinit cei 20 de ani de la desfășurarea bătăliei, pentru a se încheia la 8 noiembrie același an, în ziua hramului.
Inaltata in 1496 de Stefan cel Mare in memoria ostenilor sai cazuti in batalia de pe Paraul Alb cu armata otomana condusa de insusi sultanul Mohamed al II-lea. Biserica reprezinta, de fapt, un mausoleu al eroilor.
Alte informații:La 33 km SE de Târgu Neamț și la 30 de km NE de Piatra Neamț) , la Războieni-Valea Albă, pe locul unde Ștefan cel Mare a încercat să oprească valul pustiitor al oștilor turcești, se înalță în amintirea grelelor încercări din vara anului 1476, unul dintre cele mai valoroase și interesante monumente din județul Neamț.
Din pisanie: „Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele celui între sfinți Părintelui nostru Arhierarhul și făcătorul de minuni Nicolae, în anul 7004 (1496) , iar al domniei sale anul al patruzecilea curgător, luna septembrie, 30. ”
Cod Monument:NT-II-a-A-10647
Nr. vizualizări:7415
Data ultimei vizualizări:2021-05-12 21:03:38
Data ultimei actualizări:2016-07-26 11:54:38
Data încărcării pe sit:2006-03-21 04:36:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-04-21
Contor: 148

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea