Valea lui Darie :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Valea lui Darie
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Valea lui Darie
Comună:Roșiești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737472
Persoană de contact :Pr Serban sandel
Telefon :0235... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.episcopiahusilor.ro, www.primariaRosiesti.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Serban Sandel
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Înalțime maximă:12m
Detalii:Biserica din acest sat este construita in anul 1937 din caramida pe temelie de piatra, in forma de cruce. In exterior biserica este tencuita in praf de piatra si este invelita cu tabla galvanizata. Biserica privita in exterior are un aspect bine proportionat impodobita cu o turla din caramida fiind construita de arhitectul Wiliam Lorentz. Dealungul timpului biserica a suferit mai multe reparatii si consolidari. Ultima reparatie, si cea mai importanta, a fost cea din anii `90in timpul activitatii pastoral misianare a preotilor vrednici de pomenire Horduna Petrica si Macovei Catalin, cand s-a consolidat si s-a pictat intreaga biserica de catre zugraful Andrievici Rica. Sfintirea bisericii s-a facut in anul 1991 in ziua de 26 octombrie de catre Preasfintitul Eftimie al Romanului si Husilor .
Catapeteasma bisericii este lucrata in lemn de tei de catre mesterul D. Patras din Husi in anul 1936, iar icoanele catapetesmei sunt pictate de I. Savin in anul 1957.
Alte informații:Satul Valea lui Darie este situat in partea de Sud-Est a judetului la jumatea drumului judetean 244A care face legatura intre comunele Rosiesti si Vutcani si este dispus deoparte si de alta a drumului principal pe o lungime de trei kilometri.
Numele satului provine de la un oarecare Vasile Darie.
Satul are institutie religioasa biserica, iar culturale scoala cu clasele I-IV, in care functioneaza gradinita. Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa si au ca ocupatie principala agricultura. Numarul locuitorilor din acest sat cu drept de vot este de 517 (Conform Lista Electorala Permanenta [copie] pentru alegera membrilor din Romania in Parlamentul European din 7 iunie 2009) . in sat nu se mai pastreaza portul popular si dintre datinile strabune caracteristice zonei se mai pastreaza plugusorul, jianul (haiducii) si colindul.
Nr. vizualizări:5271
Data ultimei vizualizări:2023-12-05 16:06:30
Data ultimei actualizări:2015-09-17 11:45:19
Data încărcării pe sit:2006-07-09 10:57:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-02-23
Aparat: BenQ              DC C510
Contor: 122

Vedere din lateral
Foto: Voluntar