Belis :: Biserica Scufundata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Scufundată
Beliș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Beliș
Comună:Beliș
Județ:Cluj
Cod poștal:407075
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.cjCluj.ro, cj.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. 40 Mucenici din Sevastia
Stil arhitectonic:Romanic
Detalii:Pe un pinten de deal situat intre vaile Belisului si Somesului Cald, in anul 1913, magnatul Ioan Urmanczy a ridicat in apropierea castelului sau de trista faima, o biserica de rit romano-catolic. Iar de la castel spre satul Dealu Calului (Poiana Horii) , groful si-a amenajat o rezervatie de ciute si cerbi.
La sfarsitul primului razboi mondial, in noiembrie 1918, Ioan Urmanczy a incercat sa ia in stapanire atat pamantul cat si localnicii din Belis, dar nereusind, a fost nevoit sa fuga impreuna cu apropiatii sai, din Belis catre Budapesta.
Castelul a fost grav deteriorat si nici biserica nu a avut o soarta mai buna, caci a ramas parasita timp de 7 ani, pana cand credinciosii din Belis au reparat-o si au sfintit-o, dandu-i hramul ", Cei 40 de mucenici", in amintirea celor 45 de localnici ucisi de „, detasamentul Urmanczy.
in urma cu mai bine de 40 de ani, casutele risipite in Belisul Vechi - construite din barne, multe dupa specificul motesc, cu acoperisuri tuguiate ca sa nu stea prea multa zapada, cazuta aici din belsug in fiecare an - au fost stramutate pe deal, pe vechea vatra ivindu-se superbul lac de acumulare Fantanele, iar deasupra defileului cu peretii de o verticalitate ametitoare a inceput sa prinda contur asezarea Belis Baraj.
Singura constructie care nu a fost mutata a fost biserica satului, inundata de apa in momentul inaugurarii barajului, deoarece fiind construita din piatra, s-a ajuns la concluzia ca nu merita sa fie desprinsa si transportata sus in deal, asa ca a fost mutat doar inventarul, partea lemnoasa si tot ceea ce prezenta interes.
Astazi, in verile secetoase, inca se mai zaresc ruinele acestei biserici, iar cei care s-au scufundat in apele lacului spun ca nu s-a schimbat nimic intre vechile ziduri de piatra care sprijineau candva turla bisericii.
Nr. vizualizări:5555
Data ultimei vizualizări:2025-01-23 18:01:00
Data ultimei actualizări:2019-12-19 09:51:09
Data încărcării pe sit:2007-09-26 19:56:56
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Contor: 170

Vedere de ansamblu
Foto: internet