Valea Stejarului :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Valea Stejarului
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Valea Stejarului
Comună:Vadu Izei
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 37
Cod poștal:437366
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulsighet.ro, www.episcopiammsm.ro, primariavaduizei.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ilies Ioan
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1806.
Alte informații:Biserica ortodoxă din Valea Stejarului, comuna Vadu Izei, județul Maramureș, a fost ridicată în zilele Prea Fericitului Metodie, Patriarhul Țarigradului, probabil în anul 1630, sub păstorirea preotului paroh Andrei Botiș, originar din această localitate. La ridicarea ei a contribuit în mare măsură văduva Hapca Palaghia, o femeie bogată, din satul Oncești, precum și credincioșii din această parohie. Ciopliturile decorative din lemn au fost executate de maiestrul Daniel Munteanu. La anul 1830 biserica a fost renovată de Michnea Ioan, Michnea Ștefan, Botiș Alexandru, persoane care au luat această inițiativă. Stilul este specific maramureșan. Biserica este construită din lemn de stejar cu dimensiunile: lungime= 10 metri, lățime= 4, 50 metri, volumul =120 metri cubi. Pictura este executată pe pânză specifică iconografiei bizantine de pe vremea Comnenilor și se mai păstrează doar în mică parte. Se spune că această pictură a fost executată de pictorul Hapka Simion, ucrainean din Polonia. În anul 1976 biserica a fost din nou renovată și resfințită de către I. P. S. Arhiepiscop Teofil Herineanu, arhiepiscop al Clujului, preot paroh fiind Ilieș Ioan, originar din Poienile Izei, județul Maramureș. Obiectele de valoare sunt: cărțile de ritual, Tripticul, medalioanele de pe ușile împărătești, icoane pe sticlă și lemn. Biserica de lemn din Valea Stejarului va intra, începând din a doua jumătate a lunii noiembrie, într-un proces de reparații capitale, finanțat de Ministerul Culturii.
Cod Monument:MM-II-m-B-04791
Nr. vizualizări:19405
Data ultimei vizualizări:2024-09-10 10:31:00
Data ultimei actualizări:2015-06-05 13:41:29
Data încărcării pe sit:2006-07-09 15:19:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-06-14
Contor: 266

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș