Valeni :: Biserica 40 de Mucenici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica 40 de Mucenici
Văleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Văleni
Comună:Văleni
Județ:Neamț
Cod poștal:617097
Persoană de contact :Pr. Paleu Gheorghe
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaRoman.ro, www.mmb.ro, www.Valeni-Neamt.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Oatu Gheorghiță
Hram:Sf. 40 de Mucenici din Sevastia
Detalii:Biserica din Văleni (comuna Botești) , cu hramul "Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia", a fost ridicată în anul 1519 de către postelnicul Cozma Șarpe, în stilul monumentelor religioase din vremea lui Ștefan cel Mare.
Planul este asemănător cu cel al bisericii "Sf. Ioan" din Piatra-Neamț, în formă de navă, fără sânuri laterale dar cu pridvor la sud-vest. Acoperișul simplu, fără turle și fără clopotniță este rotunjit deasupra absidei altarului. Ușa de la intrare păstrează portalul gotic, ogival, cu toruri și cavete îmbinate în unghi frânt, iar sistemul de boltire este specific moldovenesc. Peretele dintre naos și pronaos a fost redus la forma unui arc masiv, de care s-a fixat partea superioară a vechii tâmple, remarcabilă prin stilul renascentist în care a fost realizată, dar care a fost înlocuită, ajungând într-o proastă stare de conservare.
Pisania originară se păstrează deasupra intrării:
Cu voia lui Dumnezeu, eu robul lui Dumnezeu Cozma Șarpe postelnic a zidit acest hram la curtea din Scheia, întru numele Sfinților celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn Io Ștefan Voievod și s-a început a zidi la 7027 (1519) luna lui martie 30 și s-a săvârșit în același an, luna iunie 22.
În anii 1878-1879 s-a construit de către Ecaterina Văleanca - proprietara moșiei - un zid de incintă în jurul bisericii, cu o clopotniță masivă deasupra intrării conferind ansamblului aspectul unei mănăstiri întărite. În aceeași perioadă se construiește Conacul familiei Stârcea. Valoarea întregului ansamblu crește și prin amenajarea parcului dendrologic din apropiere, ce mai păstrează numeroși arbori exotici.
În anul 1864, prin grija boierilor Elisabeta și Ion Stârcea, sfântul lăcaș beneficiază de unele reparații. Cele mai importante lucrări de refacere și consolidare au fost făcute în anul 2005.
Biserica a fost resfințită pentru prima oară în anul 1864, fiind resfințită apoi în anul 2006 odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a bisericii, lucrări executate prin grija preotului paroh Gheorghe Paleu.
Ambele fac parte din lista monumentelor protejate de Ministerul culturii din 2004, cod NT-II-a-B-10729.
Alte informații:Satul Valeni este situat între David si Moreni, nu departe de Roman.
În jurul bisericii sunt casele boieresti, ce au fost refacute si au ca destinatie, primarie-in fata cu fanta, scoala-in dreapta, politie, punct sanitar veterinar, camin cultural-in stanga.
Cod Monument:NT-II-a-B-10729
Nr. vizualizări:8632
Data ultimei vizualizări:2021-09-17 05:47:35
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:56:44
Data încărcării pe sit:2006-07-10 07:35:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-04-13
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 133

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie