Valeni :: Biserica Nasterea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului
Văleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Văleni
Comună:Străoane
Județ:Vrancea
Cod poștal:627328
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.comunaStraoane.ro, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construirea primului locas de cult construit in Valeni, este, deasemenea, invaluit in legenda. Documentele scrise nu s-au gasit, dar dupa forma exterioara si alte caracteristici arhitecturale se aseamana cu unele constructii bisericesti din Moldova de Sus, de pe vremea voievodului Stefan. Marturiile legendare pastrate de batrani afirma ca biserica a fost construita de luptatorii locali ai Voievodului, drept multumire pentru biruinta lor impotriva turcilor, infiltrate pe Valea Susitei. Asa cum multe marturii o dovedesc aici a fost initial un locas monahal. Asezat pe un loc retras care imprima o atmosfera de reculegere, atragand pe credinciosii din satele vecine la hramul organizat cu ocazia unor sarbatori religioase de peste an.
Biserica este construita pe o temelie de mortar de var si nisip, cu piatra cioplita si caramida. Pe temelie sunt asezate talpile din lemn de stejar cioplit pe care s-au inaltat peretii din barne de stejar prinse cu cuie de lemn. In exterior, peretii sunt acoperiti cu scandura, iar in interior sunt tencuiti si varuiti. Icoanele sunt fixate pe pereti.
Acoperisul cu stresini largi este neregulat la partea din afara a peretilor. Are o singura turla care serveste si de cloptnita pentru clopotul mic de 200 de kg.
Din cauza vechei sale arhitecturi si importantei ei istorice, au fost propuneri sa fie declarata monument istoric, dar propunerea a fost neconcretizata.
Nr. vizualizări:1925
Data ultimei vizualizări:2021-04-15 03:11:49
Data ultimei actualizări:2014-07-14 08:37:14
Data încărcării pe sit:2006-07-10 07:40:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0