Halmagiu :: Biserica Nasterea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului
Hălmagiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hălmagiu
Comună:Hălmagiu
Județ:Arad
Adresa:strada Avram iancu nr 33a
Cod poștal:317160
Telefon :0754... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-sebis, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaHalmagiu.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Bacoș Cristian
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:În urma dispozitiei împĂŁrĂŁtesei Maria Tereza de a se preda biserica veche catre uniti, ortodocsilor nu le-a mai ramas altceva de fĂŁcut, în acele vremuri deosebit de grele decât sĂŁ-si construiascĂŁ o altĂŁ bisericĂŁ. Astfel între anii 1755-1757, hĂŁlmĂŁgenii si lestiorenii, împreunĂŁ cu negustorii ANDREI IACUBOVICI, sotia acestuia MARIA, si cu cnezul STEFAN (ISTOC) PIRVA, au zidit actuala bisericĂŁ.
Dar dupĂŁ cum fiecare dintre bisericii îsi are legenda ei tot asa aceasta are urmĂŁtoarea legendĂŁ:
"Se zice cĂŁ în dimineata zilei de Pasti a anului 1755 ortodocsii voind sĂŁ serbeze învierea si neavând unde s-au îndreptat cĂŁtre cimitir, care se deschisese pe locul actualei biserici. În acea dimineatĂŁ cneazul Stefan Pârva a zĂŁrit o flacĂŁrĂŁ albastrĂŁ deasupra unui loc. Credinta popularĂŁ din acel timp era cĂŁ în dimineata învierii ard comorile ascunse în pĂŁmânt, cu flacĂŁrĂŁ albastrĂŁ si cine se învredniceste a vedea acea flacĂŁrĂŁ si ajunge la locul unde arde înainte de stingerea ei, gĂŁseste comoara ascunsĂŁ. Acea credintĂŁ a fĂŁcut ca Stefan Pîrva sĂŁ alerge la locul unde ardea flacĂŁra albastrĂŁ si sĂŁ gĂŁseascĂŁ comoara. Cu acesti bani si cu ai celor doi comercianti s-a început construirea bisericii actuale. " (Vezi NOTA 11)
MĂŁrturii scrise ale faptului cĂŁ acestia sunt ctitorii bisericii se gĂŁsesc chiar în interiorul ei, anume pe peretele stâng al naosului, dupĂŁ dezvelirea picturii originale în anul 1967 s-a aflat zugrĂŁvitĂŁ o cruce cu urmĂŁtoarea inscriptie cu litere chirilice: "Aici odihnesce robul lui Dumnezeu Istoc Pîrva si au rĂŁposat la anul 1756". Inscriptia precum si crucea se poate vedea si azi. Tot pe acel perete mai erau încĂŁ douĂŁ cruci zugrĂŁvite dar inscriptiile lor s-au distrus în timpul îndepĂŁrtĂŁrii stratului de mortar ce le acoperea. În altar, pe pretele stâng al proscomidiei mai era fixatĂŁ o placĂŁ albĂŁ cu urmĂŁtorul text scris cu litere cirilice si latine: "POMENIREA CTITORILOR ANDREI IACUBOVICI SI SOTIA MARIA SI ISTOC PÎRVA 1757". Si aceastĂŁ placĂŁ a fost distrusĂŁ din nebĂŁgare de seamĂŁ. Aceste inscriptii dovedesc, fĂŁrĂŁ nici o umbrĂŁ de îndoialĂŁ, cĂŁ în momentul când au fost fĂŁcute si au fost înmormântati acei defuncti, biserica era ziditĂŁ.
Dar mai existĂŁ si alte dovezi care confirmĂŁ numele ctitorilor: sub scaunele din apartea stânga a intrarii în Naos este mormântul lui Andrei Iacobovici, decedat în anul 1766, apoi cel al sotiei sale Maria Iacubovici, sub dulapul epitropilor, însĂŁ inscriptiile fĂŁcute pe scaunele din acea parte a naosului au dispĂŁrut în anul 1940, când întregul mobilier vechi din bisericĂŁ a fost înlocuit (Vezi NOTA 12) . În exteriorul altarului se mai vede zugrĂŁvitĂŁ o cruce pe perete în amintirea "robului lui Dumnezeu PETRU" iar pe peretele exterior dinspre miazĂŁzi mai sunt zugrĂŁvite încĂŁ cinci cruci cuprinzând si inscriptii cu litere cirilice greu de descifrat.
Toti acei decedati îsi odihnesc oasele în biserica sau sub peretii ei, pentru vesnicie, ca în unele mari biserici si mĂŁnĂŁstiri din tara noastrĂŁ.
Biserica are formĂŁ de navĂŁ si este construitĂŁ stit baroc simplificat, ziditorii ei neavând posibilitati materiale, în acele vremuri, pentru o constructie mai impunĂŁtoare.
FiindcĂŁ vechea bisericĂŁ avea hramul "Adormirea Maicii Domnului" mintile luminate din acel timp au hotarât ca hramul noii biserici sĂŁ fie "Nasterea NĂŁscĂŁtoarei de Dumnezeu", adicĂŁ o mare sperantĂŁ pentru acele vremuri si pentru cele ce vor veni.
ZugrĂŁvirea bisericii a fost încredintatĂŁ lui GHEORGHE si RADU, dupĂŁ cum atestĂŁ inscriptia cu litere cirilice de pe proscomidia unde se poate citi textul: "Pomeni gospodi zugravi Gheorgh si Radu".
Este de retinut ca Gheorghe era de obârsie ardeleanĂŁ iar Radu era din tara RomâneascĂŁ. ÎnfrĂŁtirea acestor mesteri zugravi are o semnificatie istoricĂŁ demonstrând legĂŁturile trainice ale românilor la mijlocul veacului al XVIII-lea, desi erau despĂŁrtiti prin granite artificiale în diferite provincii stĂŁpânite de puteri strĂŁine. Din acest punct de vedere biserica din HĂŁlmagiu rĂŁmâne si trebuie pĂŁstratĂŁ ca un valoros si importatnt monument istoric.
Initial biserica a fost acoperitĂŁ cu sindrilĂŁ, iar turnul cu tablĂŁ, dupĂŁ cum a consemnat protopopul Cornel LazĂŁr, iar din anul 1896 acoperisul de sindrilĂŁ a fost înlocuit cu tablĂŁ peste întreaga bisericĂŁ. (Vezi NOTA 13) . ÎncĂŁ nu stim din a cui initiativĂŁ, dar în anul 1867 biserica a fost supusĂŁ unei mari renovĂŁri cu care ocazie peretii au fost înĂŁltati cu 80 cm, usile si ferestrele au fost mĂŁrite iar prin distrugerea boltii s-a pierdut si pictura, ce probabil a fost pe ea. Cu acea ocazie s-a construit "corul", sustinut la mijloc de un stâlp de fier în patru muchii, fĂŁurit de mesterii fierari din localitate. Peste pictura fĂŁcutĂŁ de maestrii Gheorhe si Radu s-a asternut un strat de mortar, cu exceptia celei de pe tâmplĂŁ, executatĂŁ în stil bizantin, peste care s-a suprapus o picturĂŁ în ulei, executatĂŁ în stil clasic decadent.
Alte informații:Cea mai importanta valoare artistica o are pictura murala interioara, executata in stil bizantin in anul 1768. Ea este o creatie a pictorilor Radu si Gheorghe, primul venind din Tara Romaneasca. Aceasta pictura, acoperita ulterior cu tencuiala, a fost scoasa la suprafata in 1971. Cealalta biserica a fost construita cu mult inainte de 1700, fiind acordata unitilor la mijlocul secolului al XVIII-lea. Sub actuala tencuiala, cercetarile recente au descoperit o pictura de tip bizantin, a carei vechime este stabilita de catre unii cercetatori in sec. XII–XIII. Ea provine in mod sigur din perioada inceputurilor picturii feudale romanesti.
Cod Monument:AR-II-m-B-00609
Nr. vizualizări:3347
Data ultimei vizualizări:2021-04-16 14:20:04
Data ultimei actualizări:2016-11-14 09:01:37
Data încărcării pe sit:2005-09-14 11:52:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-11-14
Contor: 23

Vedere din lateral
Foto: EpiscopiaAradului.ro