Cluj-Napoca :: Biserica Greco-Catolica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică Buna Vestire
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:strada Călan nr. 2
Cod poștal:400620
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Buna Vestire
Stil arhitectonic:Modern
Știri despre biserică:

»  Vizită pastorală și hirotonire diaconală în parohia Mărăști din Cluj-Napoca (2018-04-18)

 Închide 

Vizită pastorală și hirotonire diaconală în parohia Mărăști din Cluj-Napoca

[2018-04-18]
Hirotonire de diacon
18.04.2018, Cluj (Catholica) - Duminică, 15 aprilie 2018, în Duminica numită «a Tomii», Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat comunitatea parohială greco-catolică din cartierul clujean Mărăști, păstorită de preoții, pr. Grigore Ciupe paroh și pr. Dan Nicula vicar parohial. Cu această ocazie, la Sfânta Liturghie arhierească celebrată în biserica parohial㠄Buna Vestire” (sfânt locaș binecuvântat în oct. 2016), au concelebrat în jur de 10 preoți, între participanți fiind Mons. Călin Bot, Vicar general, pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial.
În cadrul celebrării liturgice, după o scurtă prezentare ce i-a fost făcută de pr. vicar Marius Cerghizan, subdiaconul Mircea-Eduard Machek, student în anul II, la Master-Teologie biblică a Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB și în anul IV la Seminarul Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, a fost hirotonit diacon, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Florentin. Adresându-se credincioșilor prezenți în număr mare și preoților concelebranți, Preasfinția Sa Florentin și-a exprimat bucuria că în această zi poate celebra Sfânta Liturghie în mijlocul acestei comunități, și, în același timp, pentru că va celebra alte două Sacramente: va ridica, prin harul Domnului, la treapta diaconatului, pe subdiaconul Mircea – „un model semnificativ, pentru că el este printre puținii care au ales să petreacă în Seminarul Teologic pregătirea pentru preoție, fiind căsătorit și având deja o familie”. Totodată, a adăugat Ierarhul, „în această zi, avem și bucuria ca, după încheierea Sfintei Liturghii, să aducem spre sfânta luminare un suflet, o fetiță, care va primi Taina Botezului. Sfintele Sacramente, sau Tainele Bisericii, sunt semne vizibile ale unui har invizibil. Știm că Biserica are șapte asemenea semne, care, până în zilele noastre, sunt izvoare ale harului.”
După celebrarea liturgică, pr. Grigore Ciupe, parohul comunității, a rostit un cuvânt de suflet și de mulțumire, pentru vizita Preasfinției Sale, reamintind c㠄acolo unde este Episcopul, este Biserica”, o vizit㠄în spiritul tradiției înaintașilor noștri care au trăit jertfelnic viața de credință, un motiv de bucurie pentru noi astăzi. Să fie, această prezență, un semn al prezenței lui Dumnezeu în mijlocul nostru, în această perioadă a Învierii lui Cristos – Semnul semnelor”. În semn de apreciere și spre întărire și binecuvântare, în acest an Jubiliar al Marii Uniri, an dedicat Arhiereului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Florentin a dorit să ofere celor doi păstori ai parohiei „Buna Vestire”, pr. Grigore și pr. Dan, câte o medalie „Cardinal Iuliu Hossu”. Din partea comunității credincioșilor din Mărăști, pr. Paroh Grigore a oferit Ierarhului un dar simbolic, un toiag episcopal cu mâner frumos sculptat.
Preasfinția Sa a încheiat cu binecuvântare, îndemnând la trăirea credinței în familie și în Biserică, după care, întreaga adunare a intonat cântarea de învingere, „Cristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!” În biserica parohială s-a celebrat apoi, Sacramentul Botezului – semn al biruinței vieții și Învierii, o fetiță a fost eliberată de păcatul strămoșesc și s-a născut ca fiică a lui Dumnezeu.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1028, Ultimul acces: 2020-05-26 07:56:12

»  Hram și vizită pastorală în parohia Cluj Mănăștur II – „Buna Vestire” (2018-03-28)

 Închide 

Hram și vizită pastorală în parohia Cluj Mănăștur II – „Buna Vestire”

[2018-03-28]
Vizită pastorală
În Sărbătoarea cunoscută sub numele de „Buna Vestire”, duminică, 25 martie 2018 – sărbătoare de bucurie ce s-a revărsat în suflete și prin strălucirea și căldura mult-așteptată a soarelui primăverii -, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, a vizitat parohia Cluj-Mănăștur II, fiind întâmpinat de păstorii pr. Petru Florin Chirtoș și pr. vicar parohial Dan-Bogdan Teglaș.

La sărbătoare au participat în număr mare credincioși ai comunității care se reunește aici în rugăciune, în capela cunoscută sub numele de capela Căianu (de pe Calea Mănăștur nr. 9, Cluj-Napoca), în care, din 1993, s-a reluat și continuat activitatea vechii parohii greco-catolice clujene, Cluj-Calvaria. Sfânta Liturghie a fost celebrată și cu privirea îndreptată spre izvorul mântuitor și tămăduitor al Crucii Domnului, Biserica fiind încă pe drumul Postului. La masa Sf. Altar, alături de Ierarh și de păstorii parohiei, au concelebrat pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, și pr. ceremonier Florin Isac. Răspunsurile liturgice au fost oferite de lector Mihai Moruțan, președintele ASTRU-Cluj și de credincioși.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a oprit asupra Sărbătorii Buneivestiri, despre care, a menționat c㠄este una dintre cele mai vechi sărbători” arătând că, „la această dată Biserica se oprește asupra misterului Întrupării. Troparul sărbătorii spune: «Astăzi este începutul mântuirii noastre». Prin consimțământul Mariei, planul de mântuire al neamului omenesc își începe desfășurarea. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această tânără fecioară care a fost pregătită pentru a putea spune «Da!», la ceasul rânduit. Preasfânta Fecioară Maria, încă de copil este condusă la Templu, așa cum spune tradiția. Mai înainte, ne amintim că și nașterea ei este miraculoase și vestită de un înger, ne spune tot tradiția. Maria trăiește la Templu hrănită de îngeri, în preajma Sfintei Sfintelor, la locul cel mai sfânt din Templu, acolo ea este pregătită pentru momentul Bunei Vestiri.”
PS Florentin a continuat: „Privim în jur si constatăm că a venit primăvara. Sfântul Chiril al Ierusalimului are o cateheză foarte frumoasă despre primăvară: primăvara este semnul pe care Dumnezeu ni-l transmite în fiecare an, ca noi să înțelegem că, de fapt, El este Izvorul Vieții. Noi nu facem nimic pentru că iarba să înverzească, apoi să înflorească și să înmugurească. Ceea ce părea fără viață, acum, deodată, prinde viață. Este lecția pentru noi, ca să înțelegem că viața este un izvor unic de la Dumnezeu. Ziua Bunei Vestiri este o zi dedicată vieții, o zi în care suntem chemați să afirmăm și noi că viața este sacră și nu avem dreptul să o luăm. Pentru a înțelege prețul vieții umane să privim la Crucea Mântuitorului, unde se vede că prețul unei ființe umane este iubirea lui Dumnezeu jertfit până la sfârșit, El este Cel care a plătit odată, pentru noi, toți.”
După celebrare, pr. paroh Petru a adresat Păstorului eparhiei un cuvânt de mulțumire: „cu mare bucurie am așteptat această zi de sărbătoare, ziua hramului parohiei noastre. Vă mulțumim că sunteți în mijlocul nostru, v-am așteptat cu drag. La fiecare Sf. Liturghie, noi, preoții, ne rugăm ca Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, har și împlinirea voinței Sale în fiecare zi”. Răspunzând, PS Florentin a mulțumit la rândul său lui Dumnezeu și a dorit să își arate recunoștința față de preoții parohiei Cluj – Mănăștur II, în contextul anului Centenarului Marii Uniri, an dedicat și Episcopului Iuliu Hossu, cel dintâi Cardinal al Neamului romanesc. În semn de apreciere și recunoștință, Preasfinția Sa a acordat diploma și medalia „Iuliu Hossu”, pr. Petru Florin Chirtoș, administrator parohial și pr. Dan-Bogdan Teglaș, vicar parohial, fiecăruia „pentru colaborarea rodnică și modelul autentic de trăire a credinței creștine, ca învățător al cuvântului lui Dumnezeu, administrator al Sfintelor Taine și conducător al turmei încredințate în păstorire”, cu îndemnul: „Fie ca modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, să constituie, pentru noi, un ideal de urmat”.
Un alt dar a constat în două volume care au apărut în acest an omagial: un volum cu conferințele susținute la Simpozionul dedicat Episcopului Iuliu Hossu, la Gherla, în iunie 2017 și volumul Arhontologiei Episcopilor de Cluj-Gherla. Totodată, a fost oferit parohiei, comitetului parohial și d-nei preotese, un crucifix care să le rămână amintire. La rândul lor, credincioșii parohiei Cluj – Mănăștur II, au pregătit Preasfinției Sale un frumos cadou. Episcopul de Cluj-Gherla a reamintit că: „odată cu sărbătoarea Bunei Vestiri, am celebrat-o și pe Maica Vieții, cea care a adus, la viață, Viața care ne-a dăruit nouă, tuturor, viața veșnică. Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care l-a făcut omenirii, prin Preasfânta Fecioară Maria, aceea care l-a purtat pe dătătorul vieții. Să nu uităm, de asemenea, pentru că suntem în timpul Postului, că mântuirea noastră a venit prin suferința răscumpărătoarea care a devenit izvor de viață. Dumnezeu nu a găsit o soluție mai bună decât aceasta: să învingă un rău mare, printr-un bine și mai mare, care este iubirea Sa față de noi, oamenii. De aceea, Sf. Ioan, scrie, în întâia sa Epistolă: «Căci Dumnezeu a iubit atât de mult lumea, încât pe Fiul Său unic l-a dat ca jertfă, pentru ca noi, prin El, viață să avem» (I Io 4,9). Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această Jertfă și să rămânem mereu atenți la viață, la protejarea vieții”, a încheiat Ierarhul clujean.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1033, Ultimul acces: 2020-05-26 07:56:12


Nr. vizualizări:4931
Data ultimei vizualizări:2020-05-26 07:56:13
Data actualizare:2019-12-09 19:50:55
Data încărcării:2010-09-14 13:21:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View