Vingard :: Fosta Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserică de Lemn
Vingard
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vingard
Comună:Șpring
Județ:Alba
Cod poștal:517771
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.comunaSpring.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica a fost edificată în secolul al XVIII-lea, iar înfățișarea finală se datora unei intervenții de extindere, realizată în 1820. Acest lucru a fost reținut și de tradiția locală, care susține aducerea unei biserici de la Săsciori, Alba. Acest lăcaș de cult a beneficiat de mai multe etape de reparații, ultima acțiune importantă având loc în 1946, când pereții au fost tencuiți interior și exterior.
La exterior se observa, în unele locuri, modul dibace de îmbinare a bârnelor și cioplirea consolelor cu profil de ”cap de cal”. Prelungirea navei se putea bine observa în interior, unde o suprafață înclinată de trei metri pătrați racorda peretele cu timpanul bolții semicilindrice. Tot în interior absida avea un decroș mare, lucru care, coroborat cu poziția înclinată a bârnelor cununii, indica o intervenție de mărire a volumului. Altarul era decroșat, poligonal, cu cinci laturi. Pe peretele de sud al naosului exista o inscripție care atesta anul încheierii lucrărilor de pictare, în 1828, din această perioadă datând și pictura de pe peretele dintre naos și pronaos, unde era conservată o lucrare de factură post-bizantină. Pictura a fost realizată, cel mai probabil, de meșterul zugrav Sava de la Laz. Remarcabile sunt ușile împărătești, salvate în colecțiile Arhiepiscopiei Alba Iuliei, cu uscior în frânghie și flori decupate, ce sunt zugrăvite cu Evangheliști.
Biserica de lemn din Vingard se afla pe lista națională a monumentelor istorice, ultima slujbă ținându-se în anul 1987. În anul 2009, obiectele de cult erau duse la Arhiepiscopia Alba Iuliei.
În dimineața zilei de 11 mai 2009, la biserica de lemn din Vingard a izbucnit un incendiu, pornind de la un foc lăsat nesupravegheat în apropierea bisericii. Flăcările s-au extins cu rapiditate până la turlă, cuprinzând în mai puțin de o oră întregul lăcaș. Deși pompierii au intervenit și au stins focul, biserica nu a mai putut fi salvată.
Cod Monument:AB-II-m-B-00392
Nr. vizualizări:4731
Data ultimei vizualizări:2022-11-29 16:11:09
Data ultimei actualizări:2015-12-27 14:20:17
Data încărcării pe sit:2006-07-11 12:09:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-19
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 155

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș