Viseu de Jos :: Biserica Inaltarea Sf. Cruci - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Înălțarea Sf. Cruci
Vișeu de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vișeu de Jos
Comună:Vișeu de Jos
Județ:Maramureș
Cod poștal:437390
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulviseu.ro, www.episcopiammsm.ro, www.primaria-viseuDeJos.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Hojda Gavrila
Hram:Înălțarea Sf. Cruci
Detalii:Biserica ”Inaltarea Sfintei Cruc” din Viseu de Jos, reprezinta credinta, viata si iubirea viseuanilor fata de acest sat. Este o constructie impunatoare si considerata de catre Vicarul Tit Bud, cea mai frumoasa Biserica de zid din Maramuresul Istoric.
Biserica este asezata intre patru guri de vai (Valea Porcului, Valea Ghemii, Valea Secaturii, Valea Draguiesii) . A fost asezata asa, deoarece in perioada medievala satul Viseu de Jos a fost lovit de ciuma.
Nu a fost prima biserica din Viseu de Jos, prima fiind in zona Valea Morii, donata ulterior Bacicoelului intre anii 1600-1650, iar in anul 1700 a fost construita o alta biserica, care in anul 1840 a fost donata Botizei
Piatra de temelie acestei biserici a fost pusa in anul 1884, iar in 1893 a fost terminata. La construirea a fost adusa piatra cu carele de boi din zona Dumbrava, Cornul Dumbravitii si Handalul Borsa. Fiind aduse cu acest mijloc de transport, rotile carelor se stricau si de aceea au fost adusi 5-6 ferari care sa schimbe rotile.
Primul preot care a pastorit aceasta Biserica a fost Paul Oros. Care a murit la scurt timp dupa ce a fost accidentat la construirea Bisericii. In anul 1909 Gavrila Nasui Tistau a comandat Iconostasul Bisericii de la atelierul Oberbaueer din Budapesta care a costat 3. 200 de coroane
Biserica a fost sfintita in anul 1912 pe cand preot era Ioan Koman. La inceput aceasta biserica era de cult Greco-Catolic. Stilul Arhitectural al acestei Biserici este Gotic.
In 27 noiembrie 1918 in casa parohiala a acestei biserici a fost votat cine merge de pe Valea Viseului si a Izei la Marea Unirea de la Alba Iulia. Din Viseu de Jos au mers Coman Gavrila "Surdic" si Costea Mihai "Misca" cu Credentional "Tadula".
A devenit dupa anul 1948 Biserica Ortodoxa si timp de mai bine de 70 de ani a avut 10 preoti care au slujit cu bucurie si credinta in suflet acestui sat si oamenilor.
In timpul pastoriri preotiilor Leonid Vulpe, Gheorghe Petrovai, Cozma Mihai si Gavrila Hojda s-au efectuat diferite reparatii la aceasta biserica.
In anul 2011 Biserica a fost resfintita de catre IPS Iosif si Preasfintitul Parinte Iustin. Preotul care slujeste in aceasta biserica este Parintele Gavrila Hojda.
Alte informații:Fosta biserică Greco-catolică.
Nr. vizualizări:3150
Data ultimei vizualizări:2021-10-18 10:08:50
Data ultimei actualizări:2020-06-14 19:35:37
Data încărcării pe sit:2006-07-11 09:21:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-09-18
Contor: 161

Vedere de ansamblu
Foto: Teodor Stoica