Calapodesti :: Manastirea Sf. Cv. Antipa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Cv. Antipa
Calapodești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Calapodești
Comună:Dealu Morii
Județ:Neamț
Adresa:strada Mihai Viteazul nr. 11, în cimitir
Cod poștal:607148
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriasascut.ro, www.epr.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești
Detalii:Intemeierea Manastirii Calapodesti este strans legata de una dintre dorintele calugarului Alexandru -Sfantul Antipa Romanul. Acesta s-a nascut in satul Calapodesti, in anul 1816. Dupa intrarea, ca frate, in Manastirea Caldarusani, fratele Alexandru a plecat la Sfantul Munte Athos, unde va fi tuns in monahism. Dupa 20 de ani, Antipa s-a intors in tara, cu gandul de a inalta un schit.
Neputand ridica un schit cu resursele locale, Sfantul Antipa va pleca in Rusia pentru a strange ajutoare. El se va stabili la Manastirea Valaam, unde va primi si Taina Hirotoniei. Aici, el va trai vreme de 17 ani. Dorinta de a intemeia un schit in Romania nu a mai ajuns fapt, datorie preluata de urmasii sai din Calapodesti.
Pentru a i se realiza dorinta Sfantului Antipa, de a ridica un schit in tara, si pentru amintirea vredniciei sale, credinciosii din satul Calapodesti si satele vecine au cerut infiintarea unei manastiri. Dorinta lor a fost bine primita de Episcopia Romanului, care in anul 1997 il numeste pe Ieromonahul Ghenadie Dinga sa se ocupe de ridicarea constructiilor necesare si organizarea unei obsti de calugari.
Biserica manastirii a fost ctitorita de preotul Ioan Mihalache, in anul 1889, iar mai apoi renovata, intre anii 1993-1995. Biserica este o constructie din zid, in forma de cruce, cu lungimea de 18 metri si latimea la abside de 8, 5 metri. Aceasta are altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul este luminat de o fereastra asezata la rasarit. Iconostasul, din lemn sculptat, este inalt pana la bolta.
Alte informații:Intrarea in incinta Manastirii Calapodesti se face pe o poarta masiva de culoare albastra, asezata la sud-vest de biserica, in fata clopotnitei si ea construita din lemn. Incinta este imprejmuita cu gard de uluca, obste monahala purtand grija de curatenia acestuia.
Naosul, foarte spatios in comparatie cu pronaosul, are absidele largi dar putin profunde. Este luminat de doua ferestre pe abside si cate una pe peretele sudic si nordic. Se delimiteaza de pronaos printr-un zid cu o mare deschidere. Pronaosul, putin spatios, nu este luminat.
Intrarea din pridvor in pronaos se face prin partea vestica, pe o usa masiva din lemn de stejar in doua canaturi. Pridvorul inchis este spatios, luminat de doua ferestre pe peretele vestic. Toate ferestrele sunt din lemn, mari, inalte si late, dreptunghiulare, terminate in arc.
Intrarea in pridvor se face prin partea sudica, pe o usa masiva din lemn de stejar intr-un canat. Pe pronaos este o turla oarba octogonala, cu un coif piramidal. Pardoseala este din dusumea de scandura, numai in pridvor este din ciment. Acoperisul este din tabla zincata. Fatadele sunt tencuite si zugravite in calciu de culoare gri inchis.
Pictura bisericii monahale a fost realizata intre anii 1994-1995. Pictura este realizata in tehnica tempera, pe fond albastru si stele galbene, cu contributia financiara a credinciosilor. Corpul de chilii este ridicat la 200 de metri mai spre nord de biserica. Acesta este o constructie din lemn, avand zidurile din pamant batut intre scanduri. Are parter si mansarda si este acoperita cu tabla.
Manastire de calugari.
Nr. vizualizări:5254
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 14:35:16
Data ultimei actualizări:2024-01-19 21:22:57
Data încărcării pe sit:2005-09-16 14:25:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-01-20
Contor: 27

Biserica nouă
Foto: Basilica.ro