Buda :: Schitul Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Ilie
Buda
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Buda
Comună:Berzunți
Județ:Bacău
Cod poștal:607061
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-onesti.ro, www.epr.ro, comunaberzunti.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ilie Tesviteanul
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul s-a ridicat pe locul in care, in jurul anului 1809, preotul Vasile, mai tarziu, calugarit cu numele ieromonahul Varnava, impreuna cu localnicii din imprejurimi au ridicat schitul care astazi este Manastirea Sfantul Sava - Berzunti.
Parintele protosinghel Arsenie Voites este ctitorul acestui schit, pe care l-a infiintat in dorinta ca monahii ce vor sa traiasca o viata spirituala mai adanca, departe de tumultul satului, sa aiba un adapost si un locas de inchinaciune.
Avand incuviintarea Arhiepiscopiei Iasului, in anul 1996 s-a deschis santierul pentru constructie si in anul 1997 a fost terminata constructia unei cladiri multifunctionale. Este o cladire de forma literei L, cu o latura orientata de la est la vest si a doua de la sud la nord. Cladirea are cerdacuri sustinute din stalpi de lemn si este acoperita cu tabla vopsita in culoare maro. In prima latura s-a organizat paraclisul pentru slujbe.
Bisericuta schitului este compartimentata in altar, naos si pridvor inchis cu intrarea prin partea sudica. Sfantul Altar este luminat de o fereastra la est si de o alta la nord, avand deasupra lui o turla oarba in forma patrata.
Naosul bisericii este spatios, aproape de forma patrata, luminat de o fereastra asezata pe peretele din nord. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, de forma aproape patrata. Pridvorul este folosit si drept culoar pentru o chilie alaturata.
Biserica nu are pictura in fresca. Peretii paraclisului sunt imbracati in scandura lambriuri si impodobiti cu o multime de icoane mobile. Pardoseala bisericii este din scandura. In aceeasi cladire sunt si cateva chilii, bucataria si trapeza.
Egumen Schitului Sfantul Ilie Tesviteanul este ieromonahul Isaia Adragai, care are grija de cei impreuna-frati intru Hristos, amintindu-le cuvantul Evangheliei care zice: "Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire, si multi sunt cei care o afla. Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata, si putini sunt cei care o afla. " (Matei 7, 13-14) .
Prin grija deosebita a iermonahului Isaia Adragai, Schitului Sfantul Ilie Tesviteanul ii sunt renovate chiliile iar, in ultimii ani, s-a ridicat o biserica frumoasa care incununeaza stradaniile duhovnicesti si gospodaresti ale cuviosului parinte egumen.
Alte informații:Schit de calugari.
Nr. vizualizări:4419
Data ultimei vizualizări:2023-11-28 06:42:27
Data ultimei actualizări:2017-08-31 12:18:13
Data încărcării pe sit:2005-09-16 14:24:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-09
Contor: 52

Vedere din spate
Foto: CrestinOrtodox.ro