Vulcana de Sus :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Vulcana de Sus
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Vulcana de Sus
Comună:Vulcana-Băi
Județ:Dâmbovița
Cod poștal:137537
Persoană de contact :Pr. Paroh Constantin Milea
Telefon :0245... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro, www.vulcanaBai.ro, www.cjD.ro, db.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Constantin Milea
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Asezat in partea dreapta a raului Ialomita, la o distanta de 5 - 6 km, la intretaierea paralelor 45° - 46°, cu meridianele 25° - 26° , la o altitudine de 380 m, satul Vulcana de Sus se invecineaza la nord cu satul Raul Alb, la sud cu satul Vulcana-Bai, la est cu satul Cucuteni, iar la vest cu satul Pietrari.
Satul este foarte raspandit, cu dealuri care ajung pana la 500 - 600 m, deasupra nivelului marii. I s-a zis Vulcana de Sus pentru ca este o asezare de deal si pentru a se deosebi de celelalte sate ca: Vulcana-Bai, Gura Vulcanii si Vulcana Pandele.
Locuitorii satului se ocupa cu agricultura, cresterea vitelor si pomicultura.
Primul istoric al satului il gasim in documentul referitor la improprietarirea locuitorilor din comuna Cucuteni, Plaiul Dambovitei din 1864, din care reiese numarul restrans de locuitori pe care il avea satul Vulcana de Sus.
PAROHIA VULCANA DE SUS a luat fiinta in anul 1908 prin dezlipirea Bisericii din Parohia Cucuteni a carei filiala era pana atunci.
In aceasta perioada a slujit la Biserica filiala preot Ion POPESCU din Cucuteni. Constatandu-se ca satul are un numar de 200 de familii s-a declarat Parohie de sine-statatoare, in luna decembrie 1908, avand ca preot paroh pe preotul Stelian POPESCU, care a indeplinit aceasta functie pana in anul 1966 cand a incetat din viata.
In locul sau a fost numit paroh preotul Vasile MILEA, in decembrie 1966, fiind originar din satul Raul Alb.
Primele documente ale arhivei parohiale apar in anul 1909.
Biserica veche avea hramul Sfantul Ierarh Nicolae si era asezata in centrul satului, pe un teren situat langa strada principala. Terenul pe care a fost construita biserica veche a fost donat de ctitorii bisericii, Andrei SOLOMON din Pietrari, Toma DIACONESCU din Cucuteni si Ioan IONESCU din Vulcana.
Din cauza degradarii in timp s-au facut reparatii in anul 1905, iar intre anii 1943 - 1945 au fost facute reparatii capitale din cauza cutremurului din 1940. Dupa aceste reparatii, Biserica veche a ramas fara pictura interioara, stergandu-se chiar pisania din tinda bisericii.
In anul 1970, din cauza starii avansate de degradare (igrasia din pereti, fisurile care luau proportii) s-a intrunit o comisie formata din Protoiereul Targovistei Gheorghe TACHE, domnul arhitect Stefan BORIGA, preotul paroh Vasile MILEA si consilieri parohiali, comisie care a constatat ca vechea biserica punea in pericol viata credinciosilor.
Dupa doi ani, in anul 1972, s-a obtinut aprobarea documentatiei de reparatii capitale (restaurare) a Bisericii vechi.
In anul 1976, in ajunul sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel s-a inceput demolarea Bisericii vechi, iar cu ajutorul Bunului Dumnezeu Cel in Treime Slavit, pe data de 15 iulie, acelasi an, s-a pus piatra de temelie a noii biserici.
Conducerea comunista din acesti ani a pus foarte multe piedici in finalizarea constructiei bisericii, ajungandu-se chiar la sistarea lucrarilor in anul 1976. Tot acum, preotul paroh Vasile MILEA este chemat de mai marii conducerii judetului, fiind amenintat cu demolarea bisericii si amenda penala. Timp de 6 luni, in fiecare saptamana se formau delegatii din consilieri parohiali si batranii satului care mergeau la conducerea judetului si la primul arhitect pentru continuarea lucrarii.
S-a ajuns in situatia in care, disperati de ce urma sa se intample (daramarea lucrarii si arestarea preotului) , femeile din Comitetul Parohial au facut o petitie chiar catre Elena CEAUSESCU (sotia presedintelui tarii) . In aceasta perioada, un sprijin foarte mare a fost acordat bisericii de catre Eugenia OBREJA din Bucuresti, care fiind intr-o functie de conducere in Ministerul Petrolului, a intervenit la cel mai inalt nivel pentru reluarea constructiei Bisericii din Vulcana de Sus.
Dupa 6 luni, rugaciunile preotului si ale credinciosilor au fost ascultate de Dumnezeu si actele au fost inapoiate preotului paroh. Lucrarile au continuat cu conditia ca in paralel, satenii sa construiasca Gradinita si Dispensarul satului, cladiri care au fost ridicate in timpul respectiv.
Biserica noua s-a ridicat intre anii 1976 - 1981 sub arhipastorirea P. F. Parinte Patriarh Iustin MOISESCU, prin munca si stradania Preotului paroh Vasile MILEA, a organelor parohiale, a bunilor enoriasi, cu ajutorul Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor si prin daniile altor credinciosi.
Lucrarile au fost conduse de catre Ion UNTARU din satul Valea Lunga si au fost efectuate in regie proprie prin munca benevola a bunilor enoriasi si cu contributia meseriasilor platiti.
Pictura a durat 2 ani, 1982 - 1983, si a fost executata in fresca de Vasile NITESCU din Bucuresti.
Catapeteasma si mobilierul au fost sculptate artistic in lemn de stejar de Ion CARCEI din Targu Neamt.
Constructia bisericii a costat 430. 000 de lei, catapeteasma 92. 000 de lei, pictura 140. 000 de lei, alte lucrari 58. 000 de lei, in total costurile constructiei au fost de 720. 000 de lei. Biserica are forma de cruce cu o turla mare deasupra naosului si alte doua turle mici deasupra pronaosului.
In partea de vest a bisericii se afla cimitirul parohial extins dupa anul 1989.
Biserica a primit hramul Sfanta Treime si a fost tarnosita de P. S. Episcop doctor Vasile TARGOVISTEANUL - vicar patriarhal, in ziua de 6 noiembrie 1983, inconjurat de un mare sobor de preoti dintre care mentionam: P. C. pr. Iulian CARSTOIU de la administratia patriarhala, P. C. pr. Protoereu Ioan Vasile VOINEA, arhidiacon Ioan BANATEANU - secretarul cabinetului patriarhal, Evghenie DASCALU de la Catedrala Patriarhala si o multime mare de credinciosi.
Cu acest prilej Biserica a fost inzestrata cu daruri si obiecte donate de buni credinciosi, care aveau acum o bucurie fara margini ca vad Biserica Vulcana de Sus construita dupa atatea incercari grele si piedici puse de regimul comunist.
Din cauza acestor greutati si suferinte indurate in cei 7 ani de constructie a bisericii, preotul paroh Vasile MILEA s-a imbolnavit de Parkinson, o boala cumplita care-l chinuie din anul 1992. In anul 1999 a fost pensionat pe caz de boala, in locul lui fiind numit preot paroh, pe data de 5 septembrie 1999, fiul sau Constantin MILEA , licentiat in Teologie.
Dupa Revolutia din anul 1989, Bisericii Parohiale Vulcana de Sus, i-au fost retrocedate pamantul si padurea luate abuziv in perioada comunista.
In anul 1996, Biserica a fost zugravita pe exterior, cu ajutorul administratiei publice locale, in special al primarului independent Emil DRAGHICI.
In anul 2005 la initiativa preotului paroh Constantin MILEA, a consilierilor parohiali , a unor credinciosi ai Parohiei si a primarului Emil DRAGHICI s-a pus piatra de temelie a unei clopotnite cu o anexa cuprinzand 2 camere si un hol cu scara interioara de acces la clopot, numita "CANCELARIE PAROHIALA".
In anul 2007 au fost finalizate lucrarile, investitia fiind estimata la peste 50. 000 Ron. O mare parte din bani au fost donati de cativa fii ai satului cu stare materiala deosebita dintre care amintim : Florin PETRESCU, Dumitru BANU, Gabriel MOREANU . Restul cheltuielilor au fost acoperite cu bani din donatiile credinciosilor.
O parte din materialele de constructii au fost asigurate de Primaria Comunei Vulcana-Bai prin grija primarului independent Emil DRAGHICI.
Toti acestia au fost rasplatiti de preotul paroh Constantin MILEA cu "Distinctii de Vrednicie", dar rasplata cea mare nadajduim ca va veni din partea Lui DUMNEZEU in ceruri.
Dar lucrarile la Biserica Vulcana de Sus nu se vor opri aici.
Pe viitor se intentioneaza sa se inprejmuiasca cimitirul satului ( care se afla in imediata apropiere a Bisericii) cu gard cu plasa.
De asemenea gardul din fata Bisericii (actualmente fiind din scandura) va fii schimbat cu unul din fier forjat.
Alte informații:Toti cei care vor sa ajute Biserica Vulcana de Sus cu materiale sau bani sunt rugati sa se adreseze Preotului Paroh Constantin MILEA la telefon 0245-230663 sau 0728232269 , sau direct in contul Parohiei deschis la BCR RO71RNCB0132155710780001.
Puteti ajuta biserica noastra si prin directionarea a 2% din impozitul datorat statului , catre parohia noastra. Mentionam aici ca nu afecteaza in nici un fel contribuabilul, acesti 2% se vor duce oricum unde ii va directiona statul. Formularul il veti gasi pe net. Datele sunt: Parohia Vulcana de Sus. Contul il gasiti mai sus. Multumesc, in numele enoriasilor, tuturor celor care au virat bani in contul Parohiei prin cei 2%. DUMNEZEU SA VA RASPLATEASCA CU CELE CERESTI IN LOCUL CELOR PAMANTESTI.
Nr. vizualizări:10144
Data ultimei vizualizări:2023-09-27 20:01:36
Data ultimei actualizări:2018-05-02 12:46:43
Data încărcării pe sit:2006-07-12 06:51:17
Nr. Mesaje:1
Îndemn:
(2008-04-01)
Un ajutor bisericii noastre este și directionarea a 2% din impozitul datorat statului către parohia noastră. Menționăm aici că nu afecteaza în nici un fel pe salariatul care ne trimete acești bani, care se duc oricum în altă parte directionați de stat.
Formularul se gaseste pe net.
Datele sunt: cod fiscal 8330527.
Parohia Vulcana de Sus.
Contul Parohiei este deschis la BCR Targoviște RO71RNCB0132155710780001.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-18
Contor: 154

Vedere din față
Foto: Constantin Milea