Vulcana-Bai :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Vulcana-Băi
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vulcana-Băi
Comună:Vulcana-Băi
Județ:Dâmbovița
Adresa:strada Vlad Țepeș nr. 12
Cod poștal:137535
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro, www.vulcanaBai.ro, www.cjD.ro, www.prefecturaDambovita.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae, Sf. Treime
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Temelia bisericii actuale s-a pus la 2 august 1934. Slujba s-a oficiat de protoiereul Toma GEORGESCU împreună cu preoții Vasile DUMITRĂCHESCU, Nestor DUMITRĂCHESCU și alți preoți vecini. Au luat parte foarte mulți enoriași și sezoniști veniți la băi, autoritățile județene și comunale. Temelia s-a fixat în locul bisericii care a fost mistuită de incendiu. Lucrarea zidirii Bisericii s-a încredințat dlui constructor Ioan NICHITA din Târgoviște sub supravegherea dlor arhitecți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor: D. IONESCU-BERECHET și C. NAUMESCU. Construcția s-a terminat în anul 1939 când a început pictura de către pictorul Petre RĂDULESCU din Ploiești, îndrumat și supravegheat de către dl pictor Ionel IOANID delegat de Ministerul Cultelor și Artelor. Catapeteasma din lemn sculptat executată de sculptorul Vasile IONESCU din ploiești. Pictura și catapeteasma s-au făcut cu cheltuiala dlui Dimitrie SFETESCU din Ploiești. Cheltuielile cu construcția Bisericii care este în stil bizantin cu 3 turle, s-au făcut de către enoriașii parohiei îndemnați stăruitor de preoții Vasile DUMITRĂCHESCU și Nestor DUMITRĂCHESCU. Sfințirea Bisericii s-a făcut în ziua de 27 decembrie 1939 cu binecuvântarea I. P. S. Patriarh NICODIM, de către Arhimandritul SCRIBAN, cu protoiereii: Alexandru POPESCU Târgoviște și Leonida DUMITRĂCHESCU București și un sobor de preoți din împrejurimi.
Actuala Biserică parohială s-a clădit în același loc în care a fost biserica modestă dar bine îngrijită, care era clădită în anul 1780 de enoriașii de atunci ai satului și care a fost reparată în anul 1888 și în anul 1926 prin stăruința preoților de atunci: Nicolae Stan Duhovnicu și Vasile DUMITRĂCHESCU.
Suprafața Bisericii de azi este de 232 m2 în formă de cruce, cu trei turle, lungă de 31 m, lată de 9, 5 m. Zidită din temelie cu beton și cărămidă, iar la bolți din beton armat.
În curtea Bisericii se află clopotnița din lemn, acoperită cu tablă galvanizată și closetul din beton și cărămidă acoperit cu tablă galvanizată. În curtea Bisericii sunt brazi ornamentali și plute. Împrejmuirea este făcută din gard cu uluci de jur împrejur.
Alte informații:Biserica are următoarea pisanie: "Cu ajutorul Sfintei și Celei de o ființă și făcătoriei de viață și nedespărțitei Treimi, s-a început zidirea acestei Sfinte Biserici a parohiei Vulcana-Băi cu Hramul Adormirea Maicii Domnului sub arhipăstorirea I. P. S. D. D. Dr. Miron CRISTEA, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei și Patriarh al României, prin stăruința fără preget a P. C. Preot Vasile DUMITRĂCHESCU și a P. C. Preot Nestor DUMITRĂCHESCU, ajutați de vrednicii enoriași ai parohiei în frunte cu epitropii și membrii consiliului parohial, contribuind cu sume importante: dl Dimitrie SFETESCU Ploiești, Ministerul Lucrărilor Publice, ing. N. MALAXA - București, Prefectura Județului Dâmbovița, Primăria Comunei Vulcana-Băi, Ținutul Bucegi și mulți pioși creștini ale căror nume sunt înscrise în condica ctitorilor Bisericii. Lucrările s-au executat în antepriza dlui I. NICHITA cu dnii arhitecți D. IONESCU-BERECHET și C. NAUMESCU.
Pictura s-a executat de dl pictor Petre RĂDULESCU Ploiești.
Sfințirea s-a făcut cu binecuvântarea I. P. S. D. D. Nicodim Patriarhul României în ziua de 27 decembrie 1939. "
Cod Monument:DB-II-m-B-17771
Nr. vizualizări:3820
Data ultimei vizualizări:2023-03-28 20:29:13
Data ultimei actualizări:2006-07-12 06:52:58
Data încărcării pe sit:2006-07-12 06:52:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-02-22
Contor: 60

Colaj
Foto: internet