Vulpasesti :: Biserica Sf. Spiridon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Spiridon
Vulpășești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vulpășești
Comună:Sagna
Județ:Neamț
Cod poștal:617399
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaRoman.ro, www.mmb.ro, www.primariaSagna.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Anghel Gheorghe
Hram:Sf. Spiridon
Detalii:Biserica „Sf. Spiridon” se află în partea de nord a satului, este construită din zid și acoperită cu tablă. Nu există prea multe date referitoare la ctitori, dar din mărturii ale bătrânilor satului se șrie că biserica a fost construită între 1892-1895, sub îndrumarea preotului Haralambie Pilat.
Biserica îmbină stilul bizantin cu cel moldovenesc, este în formă de cruce, are o singură turlă în care sunt așezate cele două clopote de 100-120 kg care îi ajută pe localnici și la împrăștierea norilor ce produc grindină. Fiind construită pe un teren purtat, într-un vechi cimitir, și neavând la ridicarea ei o fundație corespunzătoare, biserica a necesitat de-a lungul timpului mai multe lucrări de reparație, din cauza crăpăturilor care tot apăreau în pereții locașului de cult.
Din vechea bisericuță s-a păstrat în actuala biserică, clădită pe locul celei dintâi o catapeteasmă datata de experții Comisiei Monumentelor Istorice ca fiind din secolul XIX, la fel ca pictura bisericii Precista Mare din Roman, și 5 icoane mari, care fiind deteriorate au fost predate Muzeului Episcopiei Romanului.
Domnul Dr. Cozărescu, într-o monografie a Spitalului Roman, afirmă ca în satul Vulpășești a existat și un schit de călugări, ca metoc a Mănăstirii Precista Mare din Roman, dar nu s-au descoperit date concrete care să adeverească această stare de fapt.
Catapeteasma bisericii este din lemn sculptat, dar nu se cunosc nici sculptorii și nici pictorii care au lucrat pictura în ulei din interior.
Nr. vizualizări:3843
Data ultimei vizualizări:2022-09-25 22:27:28
Data ultimei actualizări:2016-06-08 15:13:10
Data încărcării pe sit:2006-07-12 06:53:37
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-05-19
Contor: 142

Vedere de ansamblu
Foto: search_me71