Cormaia :: Manastirea Buna-Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Buna-Vestire
Cormaia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Cormaia
Comună:Sângeorz-Băi
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:425301
Persoană de contact :monahia Ecaterina Ghiran
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulnasaud.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.singeorz-bai.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Preot:Nicodim Sângeorzan
Hram:Buna-Vestire, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Manastirea Buna Vestire este situata in localitatea Cormaia, pe Valea Plesii, la 5 kilometri departare de orasul Sangeorz Bai. Prima biserica construita pe aceste locuri se pierde in negura timpurilor. Se stie doar ca aceasta s-a daramat nemairamanand decat un rand de icoane ce se afla in prezent in partea superioara a iconostasului bisericutei din lemn, aceasta a fost construita in anul 1936,

de catre calugarii ortodocsi veniti de la manastirile Neamt si Putna din Moldova, de activitatile din manastire ocupandu-se diaconul Miron. Mai tarziu, biserica a fost reparata de calugarii Ioan, Grigorie si Iacob si a fost sfintita de episcopul Mihail de Radauti care a mai sfintit si alte biserici de pe Valea Somesului prin anii 1740-1747.
O parte din icoane au fost pictate de zugravul Tudor din Lapus. Se spune ca in jurul anului 1760, in timpul generalului Buccow manastirea a fost incendiata iar calugarii au fost prigoniti. Toate cladirile au fost mistuite de flacari, cu exceptia bisericutei din lemn care a scapat in mod miraculos. Initial, in jurul anilor 1800,

biserica a fost demontata si dusa de localnici pe o colina numita gradina lui Malin.
Mutarea s-a facut la indemnul calugarului Macarie, care a slujit in biserica pana la trecerea la cele vesnice. Ramanand din nou pustie, in anii 1840-1842, credinciosii au dus-o in timpul iernii pe talpi de sanii trase de boi si au asezat-o pe locul unde se afla si astazi.
În ultimii ani, în cadrul ansamblului mănăstiresc a fost contruită o biserică din zid ce poartă hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Lucrările la acest locaș de rugăciune se află în stadiu de finalizare, în prezent realizându-se pictura exterioară.
Biserica de lamn ridicată ca mănăstire între anii 1749-1751 în Valea Mărului, biserica a fost mai apoi în trei rânduri strămutată. Ultima mutare s-a făcut în anul 2003 în incinta Mănăstirii Ortodoxe Române „Buna Vestire”.
Planul este compus din pronaos si naos de forme dreptunghiulare și absida altarului decroșată cu trei laturi. Pronaosul tăvănit este despărțit de naosul boltit semicilindric, printr-un perete plin. Are trei deschideri la altar.
Intrarea se face pe latura vestică, aici fiind adăugat un pridvor deschis.
Acoperișul este unitar, sprijinit pe doi stâlpi în colțurile altarului. Turnul are baza pătrată și galerie deschisă cu o singură arcadă, iar coiful, având o înălțime medie, este construit pe o bază octogonală.
Manastirea Cormaia este zidita pe o mai veche vatra monahala. Biserica cea veche a manastirii a tot fost mutata, de la inceput si pana a fi in sfarsit asezata acum unde se afla astazi, in anul 2003. Efortul principal a fost depus de Parintele Nicodim Sangeorzan. Obstea si rugaciunile au reinceput in anul 1995.
Alte informații:Mănăstire de maicii, 25 vietuitoare, viata de obste.
Cod Monument:BN-II-m-B-01637
Nr. vizualizări:12007
Data ultimei vizualizări:2022-10-04 15:15:21
Data ultimei actualizări:2016-07-28 12:45:02
Data încărcării pe sit:2005-09-16 14:25:37
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2017-06-28)
Felicitari, cele mai calde urari de bine si multa sanatate tuturor vietuitoarelor, (maicilor), a maicii stareta Ecaterina si a preotului Nicodim pentru dragostea cu care slujesc si ii primesc pe credinciosii care pasesc pragul acestei frumoase manastire.
Felicitari pentru stradania si munca depusa pentru "infrumusetarea" sufletelor credinciosilor pelerini ce popsesc in acesta minunata manastire !
Cu muta stima si dragoste sufleteasca, Eugen Sabau
@gmail.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 148

Biserica de lemn
Foto: Bogdan Ilieș