Dobric :: Manastirea Sf. Luca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Luca
Dobric
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dobric
Comună:Căianu Mic
Județ:Bistrița-Năsăud
Adresa:nr. 41
Cod poștal:427028
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.portalbn.ro, bn.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ev. Luca, Sf. Împ. Constantin și Elena, Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Înființată în 1991, .
Capela construită în 1994.
Cu prilejul hramului, la 21 mai 1996, a fost sfintit locul pentru ridicarea bisericii si s-a inaltat o cruce cu chipul lui Iisus Hristos.
Slujba de sfintire a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, in fruntea unui sobor de peste 40 de preoti si in prezenta catorva mii de ortodocsi de pe Valea Tiblesului si din alte parti ale Eparhiei Clujului.
Începuturile Mănăstirii Dobric datează din noiembrie 1992 când Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, la propunerea Asociației Internaționale de Caritate (ACUI) înființează o mănăstire, în sediul unei Cooperative Agricole de Producție (CAP) rămasă de pe vremea regimului comunist. Aceasta din urmă ocupa, de fapt, un vechi conac boieresc datând din secolul al XVIII-lea, ars spre sfârșitul secolului XIX și refăcut, între anii 1900-1902, de baronul Carol Bornemissza, proprietarul acestuia, fapt consemnat pe o placă de piatră ce se află astăzi în clădirea mănăstirii.
În primii ani ai secolului XX, castelul, dimpreună cu întregul domeniu, este pierdut de către baronul Bornemissza, devenind proprietatea avocatului Aurel Milea. În timpul celei de-a doua conflagrații mondiale (anii 1944-1945) în castel au stat trupe rusești, arzând o parte din averea familiei Milea, iar în anul 1948 aici a fost amplasat sediul unei secții de GOSTAT. În timpul perioadei comuniste clădirea castelului a adăpostit o școală, o bibliotecă, un dispensar, o maternitate, o brutărie și o sală de proiecții de film.
După anul 1989, consiliul local atribuie castelul și terenul aferent unei asociații umanitare internaționale de caritate, cu condiția derulării aici a unor proiecte sociale dar și a reparațiilor aferente castelului, precum și a împrejmuirii acestuia. Mai târziu, asociația se asociază cu Asociația Filantropică Medical-Creștină Christiana din București, acestea convenind, împreună cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, la statornicirea în Dobric a unei obști monahale.
Așa se face că în noiembrie 1992 se stabilesc aici câteva măicuțe din Oltenia, de la Mănăstirea Brîncoveni.
Alte informații:Mănăstire de maici.
Supranumită și Mănăstirea Nicula Tiblesului.
Fost castel construit în secolul XVIII.
Cod Monument:BN-II-m-B-01646
Nr. vizualizări:5600
Data ultimei vizualizări:2024-02-22 16:12:49
Data ultimei actualizări:2016-09-01 11:21:09
Data încărcării pe sit:2005-09-16 14:35:12
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2021-04-25
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 171

Vedere de ansamblu
Foto: Porcius Maftei