Taratel :: Biserica Nasterea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Domnului
Țărățel
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Țărățel
Comună:Brad
Județ:Hunedoara
Adresa:în cimitir
Cod poștal:335204
Persoană de contact :epitrop Ometa Marian-Vasile
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaBrad.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Gheorghe Tiu
Hram:Nașterea Domnului
Detalii:Biserica a fost zidita incepand cu anul 1822, durata lucrarilor de zidarie, acoperire si pictura durand 12 ani si fiind terminata si data in folosinta in anul 1834.
La lucrarile de constructie au contribuit un numar de 60 de familii din sat sub directa indrumare a preotului paroh Dumitru Pantea, a protopopului Tarii Zarandului Tovie Perian si cu binecuvantarea Episcopului Ardealului Vasile Moga.
Biserica este amplasata in locul numit Sub Coasta Popii, este zidita din piatra bruta avand urmatoarele dimensiuni:
- biserica propriu zisa, in forma de dreptunghi, are 14 metri lungime, 9, 40 metri latime si o suprafata totala de 131, 60 metri patrati;
- altarul in forma de semicerc are o raza de 3, 90 metri si o suprafata de 15, 24 metri patrati, inaltimea bisericii si altarului pana la acoperis fiind de 5, 80 metri;
- turnul in forma de patrat cu dimensiunile laturii de 7 metri, in suprafata de 49 merti patrati, are o inaltime de 16 metri pana la acoperis;
- pridvor intrare barbati cu dimensiunile de 4, 50 x 3, 00 metri, si suprafata mtotala de 13, 50 metri patrati;
- pridvor intrare femei cu dimensiunile de 3, 30 x 2, 80 metri, si suprafata totala de 8, 14 metri patrati;
- suprafata totala zidita este de 217, 45 metri patrati;
- grosimea zidariei din piatra la peretii bisericii si la Sfantul Altar este de 0, 80 metri, iar la turn de 1, 20 metri.
Biserica a trecut prin focul revolutiei din anul 1848, in urma caruia s-au facut diferite reparatii cu ajutorul enoriasilor si a preotilor timpului.
In anul 1981 Biserica a intrat in reparatie capitala atat in interior cat si in exterior, peretii au fost inaltati cu 0, 60 metri cu zidarie din caramida, a fost data toata tencuiala jos si inlocuita cu tencuiala noua, a fost inlocuita in intregime sarpanta si bolta cereasca, au fost inlocuite usile, geamurile din lemn cu geamuri metalice, dusumeaua din lemn a fost inlocuita cu marmura, iar Sfantul Altar cu parchet din stejar, s-a inlocuit si vopsit lemnaria turnului, iar acoperisul din tabla a fost vopsit, au fost confectianate si instalate jgheaburi de scurgere a apei de pe acoperisuri.
A fost schimbat si refacut pridvorul de la intrarea barbatilor, iar la intrarea femeilor, unde nu era pridvor, s-a construit unul.
De la poarta de intrare pana la ambele pridvoare s-au construit trotuare de mozaic, iar in jurul bisericii trotuare de beton.
La toate aceste lucrari, ca parte financiara, au contribuit credinciosii satului cu un numar de circa 340 de familii, remarcandu-se in mod deosebit, atat financiar cat si cu brate de munca, epitropii Grama Ioan si Grama Gheorghe (decedati) , cat si Gabor Nicolae si Mihet Ioan (toti decedati) .
In anii 1987 Biserica a fost imbracata in haina picturala si tehnica fresca de catre pictorul Ioan Cozma din Timisoara, cu ajutorul membrilor consiliului si a comitetului parohial, prin sarguinta si daniile bunilor credinciosi, sub directa indremare a preotului paroh Jorza Ioan si in timpul pastoriei P. S. Episcop Dr. Timotei si a protopopului Bradului Liviu Boldura.
Intre anii 1989 si 2005, sub indrumarea preotului paroh Ioan Haragus si cu ajutorul financiar al credinciosilor satului au fost inlocuite in intregime iconostasul, cele doua strane , precum si scaunele, vopsindu-se si turnul din tabla.
Sfintirea Bisericii s-a facut la data de 28 mai 1995.
Binecuvinteaza Doamne pe toti cei ce iubesc podoaba Casei Tale - AMIN
Alte informații:Pisanie: "CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU ACEASTA SF. BISERICA CU HRAMUL NASTEREA DOMNULUI S-AU INCEPUT A SE ZIDI IN ANUL 1822 IN ZILELE EPISCOPULUI VASILE MOGA ALE PROTOPOPULUI TAVIE PERIAN SI ALE PAROHULUI DIMITRIE PANTEA SFINTUL LACAS A TRECUT PRIN FOCUL REVOLUTIEI DIN 1848 DE-A LUNGUL ANILOR S-AU FACUT REPARATII DUPA TREBUINTA PRIN PURTAREA DE GRIJA A VREDNICILOR PREOTI SI BUNILOR ENORIASI. IN ANUL 1981S-A REALIZAT O REPARATIE CAPITALA INTERIOR SI EXTERIOR INTRE1986-1987 A FOST IMBRACATA IN HAINA PICTURALA IN TEHNICA FRESCA DE ARTISTUL PLASTIC IOAN COZMA DIN TIMISOARA. TOATE ACESTEA S-AU INFAPTUIT CU AJUTORUL MEMBRILOR CONSILIULUI SI COMITETULUI PAROHIAL SI PRIN SIRGUINTA JERTFELNICA SI DANIILE TUTUROR BUNILOR CREDINCIOSI DINTR-O CURATA DRAGOSTE FATA DE ORTODOXIA STRAMOSEASCA IN TIMPUL PASTORIRII P. S EPISCOP Dr. TIMOTEI AL ARADULUI SI HUNEDOAREI, PROTOPOP AL BRADULUI FIIND PREOT IOAN JORZA, IAR PREOT PAROH IOAN HARAGUS.
"BINECUVINTEAZA DOAMNE PE TOTI CEI CE IUBESC PODOABA CASEI TALE AMIN"
SFINTITU-SA ACEASTA SFINTA BISERICA IN ANUL 1995 IN ZIUA DE 28 MAI. +"
Nr. vizualizări:58978
Data ultimei vizualizări:2024-02-22 11:54:13
Data ultimei actualizări:2019-01-22 10:48:22
Data încărcării pe sit:2006-07-13 06:56:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-04-30
Contor: 170

Vedere de ansamblu
Foto: Tudor Duică