Eselnita :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Eșelnița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Eșelnița
Comună:Eșelnița
Județ:Mehedinți
Cod poștal:227195
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, eselnita.sejmh.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Preot:Sever Negrescu
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Alte informații:MUZEUL PAROHIAL-Eselnita- s-a constituit in perioada 1990-1996, gratie preotului paroh Sever Negrescu si a smeritilor donatori. Cuprinde bunuri de patrimoniu de exceptionala valoare, provenind de la vetrele fostelor sate si biserici aflate de-a lungul Defileulu Dunarii: Tisovita, Plavisevita si Ogradena inghitite de ape precum si a celor strmutate Dubova si Eselnita, odata cu construirea Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier 1.
Din colectia de icoane doua se disting prin aparitia Dunarii in cadru. Unica si cu o puternica simbolistica este icoana Maicii Domnului cu pruncul ISUS, invesmantat in ie romaneasca si purtand in mana dreapta o floare de crin. Icoana provine de la biserica din Ogradena si este datata in prima jumatate a sec. XVIII. Cea de-a doua este lucrata in fir de aur pe goblen si il reprezinta pe Mantuitorul Hristos, la picioarele Caruia se vad fluviul Dunarea si o luntre cu pescari.
De la vechea Manastire Mraconia se pastreaza usile imparatesti si o candela.
Carti filigranate, manuscrise miniaturate, potire de argint, pisanii, un opait dacic si celelalte obiecte incarcate de vechime si de duhul apei au inspirat pe preotul muzeograf sa le stranga si sa le reaseze sub numele "Muzeul din ape".
Muzeul Parohial, pastreaza importante marturii despre viata ierarhului Iosif Traian Badescu, Episcop de Caransebes, primul episcop banatean, a carui activitate a ramas in constinta tuturor ca fiind rodnica si trainica atat din punct de vedere spiritual, cat si administrativ. Episcopul a lasat prin testament sa fie inmormantat in satul in care a copilarit, Eselnita si unde tatal sau a pastorit ca preot vreme de 50 de ani.
Nr. vizualizări:5340
Data ultimei vizualizări:2021-04-14 10:15:25
Data ultimei actualizări:2011-06-07 14:40:03
Data încărcării pe sit:2011-06-07 14:40:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-20
Aparat: Canon Canon PowerShot SX210 IS
Contor: 189

Vedere din față
Foto: CarpatBike