Tarnavita :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Târnăvița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Târnăvița
Comună:Brănișca
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337114
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaBranisca.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Langa biserica din zid construita intre cele doua razboaie mondiale, ascunsa printre coroanele unor castani uriasi si tufele dese de scumpiva, se afla biserica de lemn din Tarnavita, cu hramul ”Cuvioasa Paraschiva”. Monumentul a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea (I. Cristache-Panait, op. cit. , p. 64) , monumentul, avand dimensiuni modeste, infatiseaza planul stravechi, dreptunghiular, cu capetele de la rasarit si apus nedecrosate, poligonale cu trei laturi. Deasupra pronaosului se ridica clopotnita scunda si viguroasa, cu foisor in console si flesa ascutita, invelita cu sita, la fel ca si acoperisul generos.
Pictura murala a monumentului a fost realizata in doua trepte. In secolul al XVII-lea s-a pictat tampla si timpanul de est a naosului, pictura apartinand unui zugrav din stralucita scoala targavisteana. Santierul de pictura din secolul al XVIII-lea a fost redeschis dupa in secol, de aceasta data pictura apartinand, se pare, lui Constantin zugravul (I. Cristache-Panait, op. , cit. , p. 66) .
Din nefericire, datorita nerepararii la timp a acoperisului (biserica a fost restaurata in anul 1965) pictura murala a fost grav si ireparabil avariata, astazi pastrandu-se doar vagi urme de pictura din aceasta unica opera de arta.
Alte informații:Biserica din lemn „Cuvioasa Paraschiva" a fost construită de către arhimandritul Sava între 1663-1680. De plan dreptunghiular, cu absida poligonală nedecroșată și cu pronaos poligonal, deasupra căruia se înalță un scund turn-clopotniță, ea se impune prin proporțiile armonioase, prin calitatea crestăturilor în lemn și prin decorul pictat (datorat unui maestru popular) .
Cod Monument:HD-m-A-03463
Nr. vizualizări:2640
Data ultimei vizualizări:2021-05-17 17:59:28
Data ultimei actualizări:2019-01-17 10:17:27
Data încărcării pe sit:2006-07-14 08:34:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-07
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea