Onesti :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Onești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Onești
Județ:Bacău
Adresa:aleea Parcului nr. 7 bis
Cod poștal:601033
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro, www.epr.ro, primaria.onesti.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ioan Berdan, Stefan Curcuta, Ionel Pistea, Nicolae Zaharia
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Biserica Parohială este construita in anul 1843-1849 pe temelie noua de piatra, de catre Ctitorul Alecu Ciaur Aslan mare Hatman. Si de la care se pastreaza Catapeteazma si un numar de icoane praznicale toate pictate de marele pictor Gh Tatarascu. - Biserica este construita din caramida si piatra de Grozesti si Perchiu, in forma de corabie, fara pictura pe peretii interiori si exteriori. Invelitoarea cu tabla. Biserica privita in exterior, are un aspect simplu bineproportionat, cu o turla in care se gasesc 2 clopote si a fost construita de mesteri necunoscuti. - In zidirea acestei biserici se resimte o influenta mai mult a stilului apusean. -
Catapeteasma este de lemn de tei, foarte frumos sculptata de mesteri necunoscuti, este lucrata la Iasi intre anii 1820-1840 timp in care si Pictorul Gh. Tatarascu a pictat tot la Iasi, icoanele din chenarele catapetesmei precum si icoanele prasnicale, - prezentand astfel a mare valoare istorica si valoare artistica deosebita. Scultura este suflata cu aur si unele parti vopsite in ulei, vopsele care se pastreaza si astazi.
Cutremurul din 1940 avariaza biserica si se ia initiativa de restaurare, arhitectul Bals face lucrarile de consolidarea bisericii si in 1942 antrepenorul Giuseppe Delmonte executa lucrarea care s-a sfintit la 1 iulie 1943.
Biserica este restaurata in 1966 cand a fost schimbata tabla de pe acoperis, piatra de pe pardoseala, a fost curatita radical de fumul de pe pereti si varuita din nou.
În urma cutremurului din anul 1977 s-au produs grave avarii datorită cărora biserica a fost dezafectată cultului, ani dea rândul s-a slujit într-o baracă improvizată. În anul 1980 a fost transferată în interesele superioare bisericești, părintelui protopop misionar Alupei Constantin, de la parohia Rădeana, unde i-au fost încredințate potrivit proiectului de restaurare cu autorizările respective, să răspundă de executarea de reparație.
Alte informații:Biserica ortodoxă "Sfîntul Nicolae" - monument istoric este situată pe str. Aleea Parcului. A fost renovată dupa seismul din 4 martie 1977. Ținând cont de hramul acestei biserici, Consiliul Local Onești a hotarât ca ziua de 6 Decembrie să fie ziua mun. Onești, Sfântul Nicolae fiind patron spiritual și ocrotitor al urbei.
Cod Monument:BC-II-m-B-00865
Nr. vizualizări:8858
Data ultimei vizualizări:2024-07-20 17:34:21
Data ultimei actualizări:2018-01-19 09:38:23
Data încărcării pe sit:2006-03-22 03:48:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 223

Vedere de ansamblu
Foto: onestionline.ro