Bucuresti :: Biserica Sf. Ioan Botezatorul Ferentari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan Botezătorul Ferentari
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea Ferentari nr. 121, sector 4
Cod poștal:051867
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Ciobotaru Petre, Coliba Valentin
Hram:Sf. Ioan Botezătorul
Detalii:Ridicarea acestui Sfânt Așezământ a avut loc după primul Război Mondial, când a existat o perioadă de refacere morală, propășire culturală și materială, inclusiv a cartierelor mărginașe, prin înființarea de școli, de cămine culturale și prin construirea de biserici.
Întrucât cartierul Ferentari nu avea inițial biserică, oamenii erau nevoiți să meargă până la « Cuțitul de Argint ». În aceste condiții, în 1927, după înființarea noii parohii, a luat ființă și « Asociația Sf. Ioan Botezătorul « , pentru clădirea unui lăcaș. Cel dintâi preot al bisericii a fost Alexandru Mieșulescu, care a strâns fondurile necesare și a pus piatra de temelie a noului lăcaș în 1933, la data de 12 noiembrie, când se prăznuiește Sfântul Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei.
Biserica a fost construită repede datorită unor împrejurări favorabile. În anul 1933 țara noastră urma să se prezinte la Expoziția Internațională de la Chicago cu o serie de exponate, printre care și construcția unei biserici românești. Deoarece în ultimul moment s-a renunțat la realizarea acesteia, toate materialele au fost donate Cartierului Ferentari, astfel încât întreaga construcție, proiectată pentru aceea expoziție, proiectată de arh. I. D. Trajanescu, s-a ridicat într-un scurt timp, între 1935 și 1938. Astfel se explică însă și folosirea unor materiale ușoare, mai puțin durabile : pereți din bârne acoperiți cu tencuială pe șipci, prevăzuți cu izolații termice din stabilit (talaș de lemn și ciment) .
Lucrările de dulgherie și finisaje dinemn au fost executate de maistrul Gh. Todorot, iar pictura în ulei a fost realizată de Gh. Eftimiu între anii 1938-1940. Gh. Pelinescu a pictat tâmpla și Anghel Dima a sculptat mobilierul.
În urma cutremurului din 1977, biserica a avut mult de suferit, având mai apoi nevoie de importante lucrări de restaurare (executate între 1980-1984 din inițiativa părintelui paroh Sabin Verzan) . Tot în această perioadă au fost construite și clopotnița și cancelaria parohială.
Deoarece vechea pictură a bisericii căzuse în mare parte, atunci s-a realizat și o nouă pictură, în tehnică frescă, de stil neobizantin, acoperind în întregime pereții interiori. Tot în aceeași perioadă au fost pictate și panourile cu icoane de sfinți de pe fațada principală, de către arhimandritul Gheorghe Firmilian Ciobanu. Creația întregii picturi, de aproximativ 800 mp, îi aparține în întregime.
În anul 2004 a fost instalat un sistem de încălzire centrală, iar în 2008 o instalație de sonorizare, toate acestea prin grija părintelui Ciobotariu Bogdan. În prezent se află în stadiu de desfășurare lucrările de împrejmuire a bisericii cu un gard din beton.
Alte informații:Donatii catre Biserica Sf. Ioan Botezatorul se pot realiza prin intermediul contului bancar 2511. A01. 0. 6829896. 0069. ROL. 1.
Nr. vizualizări:5999
Data ultimei vizualizări:2021-09-19 18:25:49
Data ultimei actualizări:2018-09-19 15:28:07
Data încărcării pe sit:2006-07-17 08:47:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-17
Contor: 132

Vedere de ansamblu
Foto: Protoieria1.ro