Craiova :: Biserica Amaradia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Amaradia
Craiova
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Craiova
Județ:Dolj
Adresa:strada Amaradiei nr. 15-17
Cod poștal:200157
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:www.biserica-amaradia.ro
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.primariaCraiova.ro, www.cjDolj.ro, dj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bonea Florin, Uncheselu Jean
Hram:Sf. Nicolae, Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica Parohiei Amaradia cu hramurile Sf. Nicolae si Schimbarea la Fata, s-a numit, in trecut, Sf. Nicolae - Belivaca, dupa numele unuia dintre ctitori, sau Sf. Nicolae ot Traistari, dupa indeletnicirea unora dintre „megiesii” din „drumul Amarazii”. Denumirea Sf. Nicolae – Amaradia i s-a dat in anul 1950, dupa numele strazii si cartierului pe care-l deserveste.
Biserica a fost ctitorita de Hristea Belivaca si Mihail Socolescu, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, inainte de 1794, anul sfintirii ei, asa cum indica unele insemnari pe vechile carti de cult.
Hristea Belivaca a fost un negustor vestit prin partile locului, la sfarsitul secolului al XVIII si inceputul secolului al XIX-lea, ocupandu-se cu comercializarea vitelor, pieilor si seului. Unele documente enumera pe „bogatul macelar Hristea” printre prietenii si sprijinitorii lui Tudor Vladimirescu.
La sfarsitul secolului al XVIII-lea, mahalaua Traistari, pentru care a fost construita biserica Sf. Nicolae, se afla situata in afara granitelor orasului, pe un important drum comercial. Craiova se oprea, la vremea aceea, in Valea Vlaicii, pe unde trecea un parau si exista o vama. Mahalaua, care in anul 1838 numara de 30 de familii, s-a dezvoltat repede catre mijlocul secolului al XIX-lea, in scurt timp fiind incorporata in oras. Locuitorii ei erau, in majoritate, negustori si meseriasi, unii locuind chiar pe terenurile sau in casele bisericii.
De-a lungul timpului, biserica si incinta au cunoscut numeroase avarii, reparatii, sistematizari si restaurari.
Din punct de vedere arhitectonic, Biserica Belivaca pastreaza nealterat stilul post-brancovenesc al vechilor biserici din Oltenia si Tara Romaneasca, cu plan triconic, pridvor deschis pe arcade si coloane de caramida. Este prima biserica de mir din Oltenia cu doua turle deschise.
Pictura originala, in fresca, dateaza din jurul anului 1794, fiind de o valoare istorica si artistica notabila. Din punct de vedere artistic, aceasta pictura inglobeaza, in traditia reprezentarilor bizantine, trasaturile specifice picturii post-brancovenesti, precum si traditiile locale ale picturii scolii oltenesti a sfarsitului de secol XVII si inceput de secol XVIII, avand culori vii si luminoase, decoratii bogate in elemente florale, cu aureole in relief si vesminte poleite cu aur.
Este printre putinele picturi post-bizantine ce se mai gasesc astazi la biserici - monument ale Craiovei si cea mai veche fresca pastrata integral intr-o biserica din acest oras.
Stucurile de pe frontispiciu, care reprezinta pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ca aparatori ai intrarii in biserica (raiul pamantesc) , unice intr-o biserica ortodoxa din Tara Romaneasca, sunt de inspiratie baroca. Probabil ca Belivaca, in peregrinarile sale de negustor si caraus, cercetase si biserici catolice din Banat si Transilvania si si-a dorit astfel de alcatuiri, inedite pentru aceste locuri, la ctitoria sa din mahalaua Traistarilor.
Importante sunt si cele doua picturi laice exterioare, de pe fatada de sud a bisericii: o reprezentare alegorica a mortii si un ofiter calare. Imposibilitatea descifrarii inscriptiilor originale si interventiile ulterioare nefericite asupra tabloului in care este reprezentat ofiterul au lasat loc diverselor teorii, care au umplut numeroase file de lucrari istorice si continua sa atraga atentia istoricilor. Unii cercetatori au considerat ca acesta este insusi Tudor Vladimirescu, care a locuit o perioada in preajma bisericii, iar altii cred ca este unul dintre ctitori.
In partea de rasarit a curtii bisericii se afla o cruce de piatra, ridicata in septembrie 1800, valoros monument istoric, pe care este inscris, cu slove cirilice, pomelnicul familiei Belivaca.
In casa parohiala din curtea bisericii a functionat Scoala de baieti „Traian”, incepand cu anul 1879 si pana in anul 1908, cand s-a mutat in localul propriu din Valea Vlaicii.
Cod Monument:DJ-II-a-B-07930
Nr. vizualizări:7212
Data ultimei vizualizări:2024-09-18 01:36:50
Data ultimei actualizări:2024-03-07 11:51:05
Data încărcării pe sit:2006-07-18 16:36:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-05-31
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D200
Contor: 155

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar