Galati :: Biserica Sf. Vasile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vasile
Galați
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Galați
Județ:Galați
Adresa:strada Anghel Saligny nr. 88, cartier Siret
Cod poștal:800000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariagalati.ro, www.cjGalati.ro, gl.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ninel Țugui, Constantin Oancea, Dumitrasc Paul
Hram:Sf. Vasile cel Mare, Sf. Cuv. Dionisie Exiguul
Detalii:Din inițiativa zeloșilor credincioși Buluc Alexandru, Palade Neculai și Movilă Florea s-a autoformat un Comitet de Construcție, care în anul 1929 a pus temelia actualei biserici cu hramul “Sfântul Vasile cel Mare” pe terenul destinat în acest scop în suprafață de 2597 mp. , pe strada centrală numită a Eroilor, ulterior România Mare, după care a primit denumirea de “Strada Scânteia”. Stilul celor 3 cupole este romanic, iar biserica are cafas interior și exterior.
Din lipsă de fonduri locașul început în 1929 a rămas la nivel de zidărie aproape un deceniu și jumătate. Datorită evalviei deosebite a muncitorului Apostol Dănăil㠖 vicepreședinte în Comitetul de Costrucție, acesta a convins pe toți muncitorii din Port, să cotizeze lunar din propriul salar special pentru terminarea construcției bisericii Sf. Vasile. Acest act de jertfelnicie a permis redeschiderea șantierului, continuarea lucrărilor într-un ritm accelerat, încât la 10 noiembrie 1946 noul locaș a fost sfințit de Prea Sfințitul Episcop Cosma și redat cultului, având interiorul spoit humă. Clopotul a fost împrumutat de la biserica Sfântul Spiridon, în greutate de circa 120 kg. și montat pe stâlpi, iar în inventar numai un rând de veșminte. Curtea fusese împrejmuită c-un gard de scânduri.
În anul 1953 conducerea bisericii a procedat la excutarea unei lucrări capitale, reparând toate stricăciunile produse. Concomitent s-a realizat pictura în frescă și s-a renovat catapeteasma cât și icoanele cu poate din biserică.
Alte informații:Există Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“.
Nr. vizualizări:16428
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 00:59:41
Data ultimei actualizări:2023-04-27 14:50:14
Data încărcării pe sit:2006-07-24 04:46:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-04-16
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 881

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Frunză