Galati :: Biserica Sf. Apostoli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Apostoli
Galați
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Galați
Județ:Galați
Adresa:strada Sindicatelor nr. 68, Port
Cod poștal:800210
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primaria.galati.ro, www.cjGalati.ro, www.prefecturaGalati.ro
Preot:Nelu Gheorghiță
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Construită în jur de 1847.
Știri despre biserică:

»  Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Galați (2016-06-30)

 Închide 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Galați

[2016-06-30]
de Gheorghe Anghel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din municipiul Galați și-a sărbătorit ocrotitorii miercuri, 29 iunie 2016. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
În cuvântul de învățătura ierarhul Dunării de Jos a explicat textul evanghelic, arătând de ce Mântuitorul Hristos i-a întrebat pe oamenii care-L urmau cine este El. Aceștia neștiind să dea un răspuns corect, Domnul i-a întrebat la urmă pe apostoli. Și aceștia ezitând, Petru mărturisește cu bucurie pe Iisus ca fiind Hristos, Mesia cel mult așteptat de întreaga lume. În urma acestui răspuns plin de adevăr Mântuitorul îl fericește pe Petru pentru această mărturisire dogmatică.
La finalul cuvântului, Înaltpreasfintitul Părinte Casian a amintit și de participarea delegației Bisericii Ortodoxe Romane la Sfântul și Marele Sinod din Creta.
Tot în această zi a fost oficiat parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996 – 2011.
„La final, toți credincioșii prezenți au fost invitați la tradiționala agapă de hram, parohia pregătind pentru aceștia, dar și pentru persoanele bolnave, singure și nedeplasabile, peste 400 de pachete cu alimente specifice unor astfel de momente”, a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Arhiepiscopiei.
Istoric
Biserica a fost construită în anul 1847 prin strădania părintelui Emanuel Vulcan, precum și a enoriașilor Enică Marin, Ivan Ivanovici, Iani Gheorghiu, Gheorghe Chiriac, Andrei Petrescu, Sava Galmat, Neculai Cazacu și Alexe Petrescu.
La zidirea sfântului locaș au contribuit și domnitorul Mihail Sturdza, precum și prințul Alecu Sturdza.
Încă de la zidirea ei, pentru a o înfrumuseța cum se cuvine, au fost aduse din afara granițelor țării două clopote. Clopotul cel mare, care cântărește 855,260 kg a fost turnat în orașul Iaroslav în uzina Casei de comerț a cetățeanului de onoare P. I. Olovemsnicov, iar clopotul cel mic a fost turnat în uzina Efima Mafteeva Vasilenco, din orașul Rostoc, situat pe fluviul Don. În naosul Bisericii se păstrează într-ul toc de geam un Epitaf vechi, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în limba rusă, cusut probabil la Kiev cu fie de aur și argint. Biserica a fost inundată de mai multe ori de râul Dunărea: în 1861, 1872 și 1897. Intemperiile, cutremurele și inundațiile repetate, precum și infiltrarea apei în pereții groși, au necesitat efectuarea mai multor restaurări, dintre care cea mai importantă este începută în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Până în prezent s-au efectuat lucrări de subzidire, consolidare și suprastructură.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1916, Ultimul acces: 2020-09-30 16:02:59


Nr. vizualizări:3948
Data ultimei vizualizări:2020-09-30 16:02:59
Data actualizare:2006-07-24 08:04:07
Data încărcării:2006-07-24 08:04:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Cătălin Chitu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-14
Contor: 698

Vedere de ansamblu
Foto: Cătălin Chitu