Piatra-Neamt :: Fosta Biserica Buna Vestire Sarata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserica Buna Vestire Sărata
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Comună:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada Verii nr. 4, cartier Sărata
Cod poștal:610095
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Buna Vestire
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:Construită în jur de 1779-1780.
De cealaltă parte a Bistriței, către Cozla, șoseaua care se îndreaptă spre Bicaz străbate, la ieșirea din oraș, cartierul Sarata. Biserica "Buna Vestire" - Sarata se află la extremitatea nordică a acestui cartier, în apropierea pârâului Cărbunoasa, pe strada Sătencii.
Deoarece la Sarata s-a ridicat o biserică nouă, cu mult mai încăpătoare, vechea biserică din lemn a fost strămutată recent, prin grija arhimandritului Ciprian Zaharia, starețul Mănăstirii Bistrița, pe locul vechiului Schit Cozla (Draga) care a ars. Dar fiind faptul că biserica strămutată a suferit modificări față de monumentul originar, vom vorbi la trecut despre acesta.
Monumentul era construit din bârne de brad pe temelie de piatră și constituia un veritabil prototip al bisericilor de lemn moldovenești din secolul al XVIII-lea, sintetizând întreaga armonie și frumusețe a construcțiilor de acest gen. Făcea parte din categoria lăcașurilor de cult cu planul trilobat și turnul-clopotniță situat deasupra pridvorului adăugit.
Interiorul era împărțit în pronaos, naos și altar, intrarea fiind protejată de pridvorul situat spre sud-vest. Cele trei suprafețe interioare erau acoperite cu tot atâtea bolți alcătuite din fâșii curbe pe plan poligonal. Bolțile din pronaos și altar erau mai mici iar cea de deasupra naosului se individualiza atât prin ornamentația sculpturală de la bază și din discul central, cât și prin faptul că era formată prin suprapunerea a două bolți poligonale separate de un registru vertical. Absidele laterale aveau forma trapezoidală atât la interior cât și la exterior iar absida altarului pentagonală. De subliniat că sânurile laterale nu mai erau amplasate în apropierea altarului ci mai lângă pridvor, segmentul mural dintre altar și dreptunghiul absidei fiind mai mare decât cel cuprins între absidă și pridvor.
Nr. vizualizări:2017
Data ultimei vizualizări:2021-05-10 02:00:03
Data ultimei actualizări:2006-07-27 08:38:54
Data încărcării pe sit:2006-07-27 08:38:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0