Piatra-Neamt :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada Gheorghe Doja nr. 7, cartier Vânătorii - Pietrei
Cod poștal:610203
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:vanatori.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ștefan Diacu
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1776, adăugiri cca. 1903, 1930.
Este construita din barne de brad pe temelie de piatra, in stil specific moldovenesc, cu un plan trilobat, absidele laterale si cea a altarului, fiind usor pronuntate. Pridvorul de la sud si pronaosul ce prelungeste spre vest nava bisericii, sunt adaosuri ulterioare, ca si turla oarba cu acoperamantul bulbat, ce confera totusi mai multa suplete intregului ansamblu. Acoperisul de dranita, in doua ape, cu margini evazate, se rotunjeste la absidele laterale si cea a altarului, inchizandu-se in unghiuri drepte. In interior, pridvorul si pronaosul prezinta un acoperamant plan, insa naosul se inalta printr-o eleganta bolta semicilindrica, ce se desfasoara pana la catapeteasma. Absidele laterale sunt acoperite in arc, iar altarul este dominat de un arc transversal de sustinere spre care converg nervurile unui segment de sfera.
Catapeteasma originara, realizata odata cu biserica in secolul al XVIII-lea si care se pastreaza si acum in colectia muzeala a Manastirii Varatec, este o piesa de mare valoare artistica si deosebita frumusete. Lucrata in lemn de tei si stejar, aceasta creatie de autentica arta romaneasca respecta cu strictete dispunerea ierarhica si spatiala specifica iconografiei crestine ortodoxe. Dar ceea ce frapeaza de la prima vedere in aceste picturi este imbinarea unor elemente stilistice diferite, dar nu si eclectice, din care a rezultat un ansamblu unitar de certa originalitate. Psihologia personajelor biblice emana un anume hieratism bizantin, cromatica folosita creeaza o transparenta renascentista, iar frecventa planurilor secundare de inspiratie locala trimite cu insistenta la frescele de la Voronea si Sucevita. Usile imparatesti tratate preponderent pictural si mai putin sculptural, degaja acea atmosfera specific moldoveneasca in care transcendentalismul rece si distant al canoanelor se atenueaza prin caldura unui umanism izvorat din simplitate si firesc. Cam in acelasi spirit au fost zugravite si alte doua frumoase icoane (Sf. Maria si Isus) datand tot din secolul al XVIII-lea.
Cod Monument:NT-II-a-B-10559
Nr. vizualizări:7117
Data ultimei vizualizări:2024-06-19 03:57:12
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:11:23
Data încărcării pe sit:2006-07-27 08:40:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-30
Aparat: Sony Ericsson K800i
Contor: 368

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie