Archiud :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Archiud
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Archiud
Comună:Teaca
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427346
Telefon :0751... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protopopiatulbistrita.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.portalbn.ro, bn.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Moldovan Vasile Cosmin
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Referitor la Archiud, primul preot (catolic) de aici pomenit de hrisoave (zeciuiala papală) este Iacob de Erkud la 1332, dupa care urmează un gol de secole până la următorul preot nominalizat, lucru ce nu presupune în nici un caz disparitia sacerdoților in această așezare. Conscriptia de la 1733 ordonată de episcopul unit Inochentie Micu atestă existența unei parohii puternice și cu tradiție compusă din 350 de membrii avand casă parohiașă, biserică și o sesie de 5 iugăre de teren arabil și fânaț pentru 8 care de fân. Avere , casa și biserică care au aparținut cu siguranță parohiei vechi , care nu putea fi decăt ortodoxă .
Un inventar intocmit de protopopul Ștefan Moldovan la 22. ianuarie 1834 referindu-se la biserica zice: , , aciasta este închinată santinilor angeri , este de lemn , nu se sci de cându e făcută cam la ano 1796 e inoită cu șindrile acoperită in stare slabă , zugravitura inca vechie. Icoane are frumoase , este in mijlocul cemeterului , îngradită cu gardu aproape de case poți. Are turnus și întru acela două clopote. ” Ultima constatare este foarte importantă dacă avem în vedere că intr-o anumită perioada clopotele bisericilor românești erau indezirabile și prohibite. Dacă protopopul Moldovan scria la 1834 referitor la biseric㠔nu se sci de cându e făcut㓠la 24 martie 1866 un alt inventar spune că a fost ridicată în anul 1706 pe cheltuiala credincioșilor care au reparat-o in anul 1864 cheltuind 160 florini valută austriacă.
Alte informații:"În 12 septembrie 1948 a făcut vizitație canonică în Archiud, Excelența sa Înalt preasfințitul Părinte dr. Ioan Suciu, episcop unit administrator apostolic al Blajului, venind de la Orosfaia în dimineața zilei de 12 septembrie 1948 – condus de 8 călăreți și trei cară trase de catre 4 boi, toate impodobite cu flori sub conducerea Curatorului bisericii în frunte cu Primcuratorul Constantin Buduliceanu. În Archiud, trei porți triumfale au întâmpinat pe marele Arhireu, cu poezii, cuvântări de bun sosit.
În Archiud aștepta mulțimea poporului credincios adunat din toate satele din jur într-un număr de 6000 (șasemii) .
Sfânta Liturghie arhierească s- a celebrat afară, dinsus de biserică, cu asistență mare, de față fiind preoti concelebranti – Reverendissimul Gheorghe Dănilă, canonic metropolitan Păr. Ioan Rusu, secretar episcopal, Aurel Vuțu, Teolog absolvent din comuna Vaideiu, Valer Zaharia, teolog din Lunca Tecii, apoi Teodor Pădureanu, protopop din Teaca, Ioan Morariu viceprotopop din Pinticu, Teodor Crisan, preot din Brăteni, Iustin Morariu preot din Orosfaia Augustin Pop preot din Ocnita, N. Buta preot din Neț, Emil Roșca preot din Țagu si Patriciu Tătaru, paroh local – viceprotopop onorar
A cântat corul tineretului din Archiud cu deosebită frumuseță sub conducerea cantorului Simion Buduliceanu.
Excelența Sa și Înalta Suită a fost foarte mulțumită de acest praznic nemaipomenit, nemaiîntâlnit. După masă la orele 3, Excelența Sa a plecat spre Stupini. "
Oficiul parohial greco-catolic român archiud la 12 septembrie 1948.
(Semnează și aplică ștampila Parohiei, preot Patriciu Tătar)
preluat monografia satului "Archiud dragostea mea" de Baiesu Octavian si colaboratorii
Nr. vizualizări:36631
Data ultimei vizualizări:2023-12-09 03:01:34
Data ultimei actualizări:2022-01-12 11:49:48
Data încărcării pe sit:2007-12-18 02:37:56
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-07-28
Contor: 629

Vedere din lateral
Foto: Horațiu Nacu