Harlau :: Marea sinagoga - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Marea sinagogă
Hârlău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Iudaism
Localitate:Hârlău
Județ:Iași
Adresa:strada Mușatinilor nr. 5
Cod poștal:705100
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.jewishfed.ro, www.primaria-hirlau.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Nedefinit
Detalii:Domnitorul Grigore Callimachi le-a permis evreilor din Hârlău să-și construiască o casă de rugăciune și o baie rituală.
La sfârșitul secolului al XIX-lea existau în Hârlău cinci sinagogi, printre care și Sinagoga Mare (construită la începutul secolului) .
Sinagoga Mare din Hârlău a fost construită în perioada anilor 1814-1815, după cum atestă o inscripție aflată pe clădirea locașului de cult. Pe scara de piatră a balconului se află o placă cu motive decorative iudaice, printre care și doi lei. Între cei doi lei se află inscripția "ŚȘŚ§ŚąŚ”" semnificând anul evreiesc "5575", care se suprapune peste perioada 15 septembrie 1814 - 4 octombrie 1815 din calendarul creștin. Mai jos, se află o altă inscripție în limba ebraică și anume: "Ś•ŚąŚ©Ś• ŚœŚ™ ŚžŚ§Ś“Ś© Ś•Ś©Ś›Ś ŚȘŚ™ Ś‘ŚȘŚ•Ś›Ś", transliterată "Veasu li mikdaș veșehanti betoham". Acest citat reprezintă un pasaj din Tora în care Dumnezeu îi poruncește lui Moise: "Să-Mi faci locaș sfânt și Eu voi locui în mijlocul lor" (Ieșirea, 25:8) .
Alte informații:Lăcașul de cult are cinci încăperi, iar sala mare are picturi realizate de Șloima Mendel în anul 1924. Sinagoga Mare avea în Aron Kodesh ("Arca Sfântă") 50 de suluri ale Torei.
În timpul celui de-al doilea război mondial, soldații ruși au tras cu mitraliera în interiorul sinagogii.
La începutul secolului al XXI-lea, Sinagoga din Hârlău se afla într-o stare de degradare. Președintele comunității evreiești locale, Sifra Corbici, afirma că a găsit aici cărți vechi putrezite care au fost îngropate în cimitir. În primul deceniu al secolului, mica obște evreiască (care avea în anul 2008 numai 19 persoane) a reușit cu mari eforturi să strângă bani pentru renovarea sinagogii. A fost stopată degradarea rapidă a lăcașului de cult, acesta fiind menținut în stare de funcționare. Cu toate acestea, pictura murală se află într-o stare avansată de degradare, necesitând intervenții imediate
Nr. vizualizări:6492
Data ultimei vizualizări:2023-06-04 03:30:15
Data ultimei actualizări:2018-03-20 09:05:06
Data încărcării pe sit:2005-09-20 12:20:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-14
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 304

Vedere din față
Foto: Cezar Suceveanu